I forbindelse med Melk & Honnings ettårsdag den 1. mai, har vi nok en gang diskutert oss fram til Mote-Norges 15 mektigste personer.
I år som i fjor, fokuserer vi på nordmenn som jobber med eller fra Norge, ikke profilerte nordmenn med karrierer i utlandet. Innflytelse er subjektivt, og makt kommer i mange ulike former. Juryen har diskutert innad, og vektlagt både økonomisk påvirkning, faglig tyngde, troverdighet og rykte innad i bransjen.
I noen tilfeller handler det mest om rolle og posisjon, i andre om person. Alle i panelet har tilknytning til flere av de utvalgte – dette er dessverre ikke til å unngå i en såpass liten bransje. I tillegg kan det nevnes at det ikke er noen navn fra D2 å finne på topplista ettersom alle tre i juryen er tilknyttet redaksjonen i magasinet, og dermed valgte å ikke plukke ut noen fra egne tropper.
Om juryen
Jostein Wålengen er tidligere redaktør for Melk & Honning. Han har siden 2007 jobbet som skribent,
stylist og konsulent for en rekke magasiner, artister og klesmerker. I 2012 åpnet han klesbutikken NR. 9,
som han fortsatt eier og driver.
Ida Eritsland er moteskribent i D2. Hun er utdannet moteviter fra Stockholms Universitet og underviser også moteteori både ved Kunsthøyskolen og HiOA.
Jorun Sofie Fallmo Aartun er journalist i Dagens Næringsliv, hvor hun rapporterer om både finans, politikk og mote. Etter omfattende analyser og intervjuer ga hun høsten 2014 ut boken ‘Avkledd – på innsiden av den norsk motebransjen’. Hun er også bidragsyter i D2.
1.
Magnus Thorud og Kyrre Alver / Blender Agency/BA-Group
Magnus og Kyrre har gått fra å være bredkjeftede salgsagenter med store internasjonale merkevarer i porteføljen til å bli viktige nøkkelspillere i profesjonaliseringen og oppbyggingen av den norske motebransjen. Gründerne har brukt salgsinntektene på å etablere og oppkapitalisere en rekke norske merkevarer, som Kolors Jewellery, Fall Winter Spring Summer (FWSS) og Diemme og Cala & Jade. Selskapet har et stort nettverk på distribusjonssiden i hele Norden og har hentet inn flere dyktige bransjeveteraner i ledelsen, deriblant finansmannen Glenn Veiby, som har lang fartstid fra varehandel og har blir tilkjent mye av æren for at Swims har nådd internasjonal suksess. I tillegg til å videreutvikle egne merkevarer gjennom kunstneriske samarbeid med blant annet illustratøren Esra Røise, bruker gründerne mye tid på å gi gratis veiledning til frittstående norske motebedrifter som vil lykkes på det norske og internasjonale markedet.
2.
Signy Fardal / Elle
Signy Fardal er lyden av smykker og høye hæler som smeller taktfast i gulvet. Med snart 20 års fartstid i bransjen har den tungt sminkede sjefredaktøren i Elle hatt en rekke profilerte moteskribenter og stylister under vingene. Fardal stiller ofte opp på norske arrangementer og motevisninger, og har vist stayerevne i bransjen til tross for et dalende printmarked og nedbemanning. Som sjefredaktør for en stor internasjonal merkevare har Fardal sikret seg et solid nettverk i bransjen både her hjemme og i utlandet, godt hjulpet av moteredaktør Petra Middelton, som i fjor hadde tredjeplassen på listen. Men den store kommersielle innflytelsen til tross, mener juryen Fardal har et stykke å gå når det gjelder både innovasjon, nytenkning og digitalisering.
3.
Elise By Olsen / Recens Paper
Hun kalles verdens yngste sjefredaktør, og er elev ved Elvebakken videregående skole. 16-åringen Elise Olsen høster respekt og beundring over hele verden for Recens Paper. Britiske The Guardian kalte henne en ny Tavi Gevinson, den amerikanske mediegründeren som satte et stort avtrykk i motebransjen på grunn av sin unge alder og skarpe penn. Etter å ha finansiert første utgave med konfirmasjonspengene sine, hoppet vennene av, og Elise ble værende igjen, alene. I dag trykkes magasinet i over 2000 eksemplarer som distribueres over hele verden. 250 ungdommer fra ulike kontinenter er med og bidrar i magasinet. Møtene skjer over Skype, eller i felles gruppemeldinger på Facebook. Recens er mer enn bare et motemagasin, og tar for seg temaet som om kunst, musikk og politikk. Olsen står i spissen for en ny generasjon som vil utfordre det tradisjonelle moteformatet. Recens skal være et kjønnsnøytralt magasin, og tilstreber å vise et bredt mangfold, ikke bare én størrelse og én type kropp, som resten av motebransjen.
4.
Annabel Rosendahl / blogger og innkjøper hos Høyer
Annabel Rosendahl startet som deltids butikkmedarbeider hos Høyer, ved siden av økonomistudiene – nå er hun ansvarlig for alt av innkjøp. Høyer Luxury gjør det meget bra, Annabel har en god teft og stil, og er stadig vekk å se på streetstyle-bilder på blant andre Vogue sine nettsider. Hun har vært flink til å fokusere på å få inn norske merker til Høyer. Hun når ut til mange og har stor påvirkning gjennom bloggen og Instagram´en sin.
5.
Darja Barannik / Mote og skjønnhetsansvarlig i KK og blogger
Darja Barannik ble først kjent for allmenheten gjennom Top Model i 2011, men har i etterkant markert seg som en moteprofil gjennom både gjennom bloggen, som programleder av Stylista TV, og nå med jobben som mote- og skjønnhetsansvarlig for KK.no. I fjor ble hun kåret til «Årets nykommer» under Zalando Nordic Blogger Awards, og under Costume Awards i januar gikk hun av med seieren som «Årets best kledde kvinne». I fjor var hun en av boblerne, men hun har på kort tid posisjonert seg som en av Mote-Norges mest toneangivende personligheter.
6.
Ditte Kristensen og Dita Berisha / Oslo Runway
På kort tid – og på en spesielt god måte – så har Oslo Runway laget en seriøs og sårt tiltrengt visningsarena for både designere og bransjen som helhet. Initiativet er godt forankret i bransjen og har tunge sponsorer i ryggen. Selv om Oslo Runway fortsatt har digitalt forbedringspotensial, særlig på sosiale medier, fungerer initiativet som et mer profesjonelt utstillingsvindu for norske designere
7.
Vanessa Rudjord / blogger
Vanessa Rudjord er tidligere sjefredaktør i Costume, som gikk etter en rekke PFU-smeller. Hun tråkket i salaten igjen i fjor da hun publiserte bilder med copyright på bloggen sin. På tross av disse glippene beholder hun sin posisjon som en viktig og sentral person i den norske motebransjen. Hun har en morsom penn, og har siden oppstarten fått en rekke lukrative kommersielle samarbeidspartnere. Rudjord er et profilert ansikt i bransjen og har bred appell blant lesere som i ikke bare er interessert i mote.
8.
Andreas Holzweiler / Holzweiler Agency
Dette har vært et utrolig godt år for Holzweiler, med 40 millioner i omsetning i fjor. Agenturet har klart å rendyrke sin egen merkevare, og rebrandet nylig merket med ny logo og ny nettside for å skape et helhetlig inntrykk av hva de er og står for. De hadde en sterk visning under Oslo Runway, med det tyske stilikonet Veronika Heilbrunner som stylist, de gjør gode kunstneriske samarbeid, og er gode på internasjonal nettverksbygning. Dette gagner norsk mote generelt.
9.
Agnes Gulbrandsen / Gevir
Gevir har i løpet av sine fem år i eksistens blitt en institusjon i mote-Norge. Allerede før åpningen av salong nummer to i 2014, omsatte bedriften for nærmere 13 millioner kroner, og det er frisøren der «alle» motefolk får fikset håret. Agnes har med sine 14 år som make-up artist og frisør bygget seg opp et stort kontaktnett, og frisørene i Gevir-salongene vinner stadig gjeve priser.
10.
Hege Aurelie Badendyck / kreativ leder i Costume
Hege Aurelie startet sin Costume-karriere som motejournalist, deretter som moteredaktør og tok til slutt over som sjefredaktør etter at Vanessa Rudjord ga seg. I løpet av sin tid hos Costume hevet hun bladets redaksjonelle nivå og satset tyngre på nett. Etter knappe to år i lederstolen sa hun i mars i år opp, og gikk over i en rolle som kreativ leder for magasinet. Det verserer rykter i bransjen om at hun har spennende ting på gang, men i påvente av hennes neste skritt faller hun nedover på listen fra i fjor.
11.
Martine Lunder / MinMote
VGs motesatsning MinMote er en folkelig og kommersiell motekanal for mannen og kvinnen i gata. Martine er ikke den mest profilerte moteredaktøren, men har vist seg å være kompromissløse og kritisk i sin omtale av bransjen, og hun har stort potensial til gjøre mye ut av den posisjonen hun innehar.
12.
Maren Helly-Hansen Sørbye / Pudder Agency
Som daglig leder og medeier i Pudder Agency har Maren Helly-Hansen Sørbye profesjonalisert norsk moteindustri, og sikret bedre arbeidsvilkår for frilansere og andre kreative siden 2009. Opprinnelig var Pudder et stylingbyrå, men representerer i dag også make-up artister, videografer, hårstylister, fotografer, koreografer og interiørstylister, og i høst kom flere kreative sjeler under vingene til Pudder. Til tross for tilspisset konkurranse fra flere kanter holder Maren og Pudder posisjonen sin som bransjeledere.
13.
Mette Mortensen / moteredaktør Costume
Mette Mortensen har vært i Costume siden oppstarten, og tok over som moteredaktør da Hege Aurelie rykket opp. Tross et kommersielt utgangspunkt og dreining mot en noe bredere redaksjonell profil, har Costume fortsatt status som Norges største moteblad, og Mortensen har et godt rykte og høy troverdighet innad i bransjen.
14.
Celine Aagaard / blogger
Den tidligere Topp- og StyleMag-redaktøren driver nå motenettstedet/bloggen Envelope.no, i samarbeid med design- og reklamebyrået ANTI. Celine har teft for å kommersialisere egen person, og er et yndet valg for annonsører. Hun er aktiv på sosiale medier, med over 120 000 følgere på Instagram, og figurere stadig på bilder i Vogue og Harper’s Bazaar tatt av streetstyle-fotografer. Hun klatrer en plass opp fra i fjor, fordi hun har fått en sterkere stilsignatur og en tydeligere profil.
15.
Gisle Mariani Mardal / Norwegian Fashion Hub
Som leder av NFI, initiativtaker bak Norwegian Fashion Hub og konferanseleder for messen Needlework and Technology, har Gisle Mardal i flere år vært en viktig bidragsyter til å samle, fremme og utvikle den norske motebransjen.
Boblere:
Helle Vaagland. Redaksjonssjef for D2 – Den første redaksjonssjefen rekruttert eksternt på 8 år. Har lovet å få mer mote inn i D2. Har tidligere vært programleder for blant annet Nasjonalgalleriet.
Tove Sivertsen. Fotograf og Redaktør for Tableau Paper – Har utvidet Tableau til et kreativt byrå, og utformet og produsert magasiner for Paleet og Oslo Runway.
Hanneli Mustaparta. Modell og motepersonlighet – Faller ned fra listeplass, til bobler. Jobber ifølge ryktene med flere norske prosjekter, i tillegg til det hun allerede jobber med utenlands.