Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Matinfluencerne sine beste tips til jul- og nyttårsmaten
(Foto: Instagram @emilienutrition)

Matinfluencerne sine beste tips til jule- og nyttårsmaten

Matinfluencerne har mange gode tips å komme med.

Noe av det beste med både jul og nyttår er all den gode maten som hører med. Men for mange er det nok også litt stressende å tilberede mat, i tillegg til alt annet som skal gjøres. Ikke minst kan det være vanskelig å vite hva man skal servere dersom man vil lage noe annet enn den tradisjonelle jule- og nyttårsmaten.

Vi har derfor spurt tre matinfluencere om deres beste tips!

Ida Gran Jansen

Dersom du skal ha ribbe på julaften og lurer på hvordan du skal få svoren på ribba sprø, har matinfluencer og kokebokforfatter Ida Gran Jansen noen gode tips på lur.

Ida Gran Jansen har et godt tips til hvordan du får ribbesvoren sprø (Foto: Truls Qvale)

Hva skal du spise på julaften?

– I år skal jeg nok spise både ribbe og pinnekjøtt på julaften. Vi skal feire hos oss, så da kjører vi alt! Haha. 

Har du noen tips til hvordan man får svoren på ribba sprø?

– Det er viktig å salte svoren, så dampe den og så steke. Gjerne bruk varmluft på høy varme eller grillfunksjon mot slutten for å få den ekstra sprø.  

Ida forteller at de skal spise både pinnekjøtt og ribbe på julaften (Foto: Ida Gran Jansen)

Har du noen tips til alternative juleretter, for de som ikke vil ha ribbe eller pinnekjøtt?

– Jeg har en venninne som spiser hummer på julaften. Ellers er lettsaltet torsk en relativt populær rett.  

Gi oss dine beste tips til julematen!

– Lag så mye du kan på forhånd. Medisterkaker kan du for eksempel lage og fryse ned i god tid i forveien. Ellers, be folk om hjelp.

– Hvis du skal ha feiring hjemme, så kan gjestene ta med noe av tilbehøret.  

Hva kan man gjøre med restene fra julematen?

– Da kan du lage alternative middager med restene. Eller hva med potetlompe, grov sennep og kald ribbe? 

Hva er dine tre favorittdesserter i jula?
– Riskrem med hjemmerørt jordbærsyltetøy, karamellpannacotta og ostekake med karamellpopcorn.  

Karamellpannacotta er én av Ida sine favorittdesserter i julen (Foto: Ida Gran Jansen)

Emilie Nereng

Matinfluencer Emilie Nereng har blant annet noen gode tips til vegetariske og veganske juleretter.

Emilie Nereng har gode tips til å unngå matsvinn i jula (Foto: Instagram @emilienutrition)

Hva skal du spise på julaften?
– I min familie er det tradisjon med ribbe og godt tilbehør, så det blir det i år også. Vi har fått tak i økologisk ribbe merket med Dyrevernmerket for å støtte produsenter som satser på bedre dyrevelferd. Det føles bra!

Har du noen tips til hvordan man får svoren på ribba sprø?
– Jeg har kun laget ribbe to ganger i mitt liv, og da har jeg lite fokus på å få sprø svor. Det er ikke det viktigste i julematen for min del. Men jeg pleier å sette den under grillelementet i ovnen de siste minuttene for å få den sprø.


Har du noen tips til alternative juleretter, for de som ikke vil ha ribbe eller pinnekjøtt?

– Jeg har laget Hanne-Lene sin nøttestek før, og den er skikkelig god! Jeg har også smakt Naturli’ sine vegisterkaker, som funker veldig bra som et alternativ til medisterkaker. I tillegg vil jeg anbefale å gjøre litt ut av tilbehøret. I stedet for å koke poteter, bak dem i ovnen med olje og rosmarin. Og i stedet for å koke rosenkål: bak dem i ovnen med litt olje og kanel. Og lag rosenkålsalat med appelsin, bakt søtpotet, tranebær og ristede nøtter.

– Jeg har også laget rødkål selv med eple oppi, og det smaker mye bedre enn den fra pose!


Gi oss dine beste tips til julematen!

– Det er alltid lurt å planlegge julematen og lage klart noe på forhånd. Både sauser, rødkål, surkål, kålrabistappe, poteter og slikt kan gjøres klart en eller to dager før. Så kan man bare varme det opp på selve dagen. Ingen vil merke forskjell! Målet må være å stresse minst mulig med maten, slik at man kan hygge seg mest mulig med familien. Det er jo det som er poenget med julaften.

Hva kan man gjøre med restene fra julematen?

– Vi varmer alltid opp julematen og har det til frokost i romjulen. Det synes jeg er skikkelig kos. I tillegg har jeg tidligere brukt pinnekjøttrester og laget hvit pizza med pinnekjøtt. Amazing. Man kan strimle både pinnekjøtt og ribbe og steke med woksaus eller lignende og lage en litt spicy wok. Man kan også putte kjøttet i lapskauser og andre gryter.

– Det må i hvert fall ikke kastes!


Hva er dine tre favorittdesserter i jula?

– I år skal vi ha appelsinfromasj på julaften, og ellers er julekakene Sarah Bernard og Strull noe av det beste jeg kan få!

Fattig Student

Matinfluencer og forfatter Fattig Student, eller Karen Elene Thorsen som hun egentlig heter, er opptatt av å unngå matsvinn. Hun kommer med gode tips til hvordan du kan bruke restene fra julematen til nyttårsfeiringen.

Karen Elene Thorsen har masse gode tips når det kommer til nyttårsretter (Foto: Instagram @fattig.student)

Hva skal du spise på nyttårsaften?

– Tapas! Vi har en fast tradisjon i vennegjengen at alle lager én tapasrett hver og tar med til nyttårsbordet.

Har du noen tips til vegetariske eller veganske nyttårsnetter?

– Et ostefat, en deilig salat eller noen digge vegetarboller i spicy tomatsaus er alltid populært dersom man kjører tapas. 

Gi oss dine beste tips til nyttårsmaten!

– Jeg er jo over gjennomsnittet opptatt av å ikke kaste mat, og synes flere bør tenke mer på matsvinnet sitt. I hvert fall i jula. Derfor har jeg de siste årene laget retter av julematrestene og tatt det med til tapasbordet. I fjor lagde jeg asian glazed pinnekjøtt av pinnekjøttrestene, og i år står det mellom bao buns med ribberester, kålrabi-vaffel med seterrømme og fenalår eller små pulled pinnekjøtt-burgere.

– Det er så utrolig mye kult du kan lage av det som allerede ligger i kjøleskapet, så jeg anbefaler på det sterkeste at alle prøver å være kreative med det de har.

– Det er bra for både lommeboka og for miljøet.  

Hva er dine tre favorittdesserter til nyttår?

– For meg er det viktig at desserten er enkel å spise og enkel å lage. Også klarer jeg jo heller ikke å komme med noen dessertoppskrifter uten å snakke om matsvinn, så mine favorittdesserter til nyttår er også perfekte oppskrifter til å bruke opp julekakerestene: pepperkake-cupcakes med kremostglasur, riskrem med klementinsaus og knuste krumkaker, og tilslørte bondepiker med mørk sjokolade og knuste havreflarn.

Pepperkakemuffins er en av favorittdessertene til Karen i julen (Foto: Pia Haugseth)

Les også: Slik gjør Instagrams store vaskeekspert unna julevasken

Siste saker

Mest lest nå
Les mer