Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Margiela kunstdebut
'Red Nails', av Martin Margiela, 2019. Kilde: Zeno X Gallery.

Martin Margiela debuterer som kunstner

Kult-designer Martin Margiela åpner utstilling i Paris.

Har du (som oss) vært på Munch i helgen? Oslo er blitt en svært happening kunst-hovedstad – men her er et tips for deg som har planer om en tur utenlands.

Skal du til Paris de neste månedene bør du nemlig legge turen innom Lafayette Anticipations og den belgiske motelegenden Martin Margielas første separatutstilling. Martin Margiela åpnet 20. oktober og står til 2. januar 2022.

Motens mest hemmelighetsfulle designer trakk seg tilbake fra bransjen i 2008. Nå er han tilbake – som kunstner.

Utstillingen fokuserer på å ‘se det viktige i det banale’ – som kurator Rebecca Lamarche-Vadel uttalte til Artnet.

Showet presenterer over 40 nye verk; som installasjoner, skulpturer, collager, malerier og film. Alt unntatt klær, kan man nesten si.

Margiela kunstdebut
‘Vanitas’, av Martin Margiela, 2019. Kilde: Zeno X Gallery.

Utstillingen er et totalkunstverk, og arbeidene handler mye om transformasjon – som menneskehår i ulike stadier av livet, stills fra fotofremkallingsprosesser, eller fullskala busskur kledt i fuskepels. Du skal kunne bevege deg gjennom utstillingen som i en slags labyrint, en ‘tur gjennom Margielas hode’, som museet omtaler det som.

Lafayette Anticipations skriver at utstillingen presenterer hypotesen om at Margiela alltid har vært en kunstner; en som jobbet og utfordret motebransjen innenfra.

Margiela selv omtaler skiftet som nødvendig, og skriver i en uttalelse:  

-Jeg ble besatt av mote veldig tidlig i livet, og utviklet min egen visjon gjennom å presentere det på mest mulig konseptuell måte.

-Nå trenger jeg å utforske andre medium, for å nyte det å skape uten begrensninger.

Han debuterer samtidig også i en gallerisetting – og denne helgen ble han introdusert til et kresent publikum på kunstmessen FIAC i Paris, til massiv oppmerksomhet.  

Margiela kunstdebut
‘Torso’, serie av Martin Margiela. Kilde: Zeno X Gallery.

Gjennom unike visninger, innovative designgrep og en kunstnerisk tilnærming til motefaget, revolusjonerte Margiela moten på 80- og 90-tallet. Tibi-skoene og de dekonstruerte plaggene hans er evige klassikere, og visjonen bak den rå, kompromissløse designestetikken var med på løfte motehåndverket inn i kunstsfæren.

Les også
Den andre kolleksjonen til Manolo Blahnik x Birkenstock er her

-Jeg synes ikke det er så veldig overraskende, sier Anne Karine Thorbjørnsen.

Den kritikerroste klesdesigneren er uttalt Margiela-fan og har også beveget seg mot kunsten de siste årene med utstillinger på blant annet Salgshallen i Oslo.

-Jeg kjenner jo veldig igjen Margiela i bildene fra utstillingen – hans grep, strukturer, fargebruk og tematikk, sier hun.

-Det føles som en videreføring, bare at det ikke er klær på kropp, og denne gangen utenfor motesystemet.

Designeren opplevde selv kravene fra moteverdenen som hemmende for eget arbeid. Hun har bevisst valgt å kalle arbeidet sitt en praksis, heller enn et merke, nettopp for å fritt kunne eksperimentere mellom felt.

Margiela kunstdebut
Fra Anne Karine Thorbjørnsens siste utstilling på Salgshallen. Foto: Tove Sivertsen

-For min del ble det et trangere og trangere rom å være i. Så fort ting går bra skal ting vokse, bli mer og mer business. Det var aldri det jeg ville. Jeg vil jo stå på utsiden, jeg opponere jo.

Og Martin Margiela har alltid vært en inspirasjon.

-Han har alltid vært anti-fashion og annerledes – tenkt utenfor veggene av systemet. Arbeidet er så smart og intelligent. Det er noe sympatisk, ikke prangende, men nesten vennlig ved det. Det får deg til å tenke på det du tar for gitt, ofte ting som er en del av hverdagen.

I motsetning til Margiela selv, vil ikke Thorbjørnsen omtale seg selv kun som kunstner, og mener det bør være rom for å tenke flere tanker på én gang.

-Jeg har ikke sluttet med mote, det er så inkorporert i meg. Jeg vil bare se det på en annen måte.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

Les også: 12 kunstprofiler du burde følge nå

Siste saker

Mest lest nå
Les mer