Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
101 Barbers på Majorstua

– Ikke alle har genetikk til å anlegge en kraftig mustache à la Tom Selleck

Ekspertenes beste grooming-tips.

I takt med engangsbarberhøvler og den berømte tidsklemma har barbering blitt en svunnen kunst. Men de siste årene har såkalt grooming virkelig blomstret opp igjen. Bare i Oslo finnes det flere barbersalonger hvor man kan få skjegget og barten stelt av profesjonelle barberere.

Melk & Honning har samlet deres beste tips til hvordan du kan ta vare på skjegg og bart. 

Tips fra verdensmesteren

Salvador Chanza

Salvador Chanza er en av verdens beste barberere. Foto av Benedikt Walter

En av verdens beste barberere holder faktisk til i Oslo. Spanjolen Salvador Chanza, også kjent som Lord Jack Knife, var med på å puste nytt liv i den norske grooming-bransjen med barbersalongene Pels Pels. Han børstet også støvet av byens eldste barbersalong, nemlig Schüszler fra 1901.

Nå er han co-innehaver av salongen 101Barbers Grooming Studio som ligger på Majorstua. Med mer enn 16 års erfaring innen grooming, har Chanza reist verden rundt og undervist barbering etter alle kunstens regler. Han har også kapret seg en plass på spanske GQ sin liste over verdens beste barberere.

Chanza forteller til Melk & Honning at man trenger autensitet for å få til et bra skjegg eller bart.

– Folk forbinder ofte bra skjeggvekst med god tetthet. Med andre ord den perfekte distribusjonen av hår per kvadratcentimeter. Uansett lengde på skjeggstilen så er det beste å holde konturene av skjegget ryddig og litt faded for en ren look på skjegget, sier han og fortsetter;

Barberutstyr

Hos 101BARBERS Grooming Studio på Majorstua får du ordnet skjegget. Foto av Benedikt Walter

– Det finnes ingen andre alternativer enn å refreshe skjegget hver dag eller annenhver dag. Skjegg trenger mer trimming og vedlikehold når det er kort, og mer kosmetisk vedlikehold når det er langt. Langt hår er eldre, særlig i tuppene, og det trenger derfor mer fuktighet og pleie for å holde seg sunt.

– For en clean shave, så er fuktighet viktig. Barber deg etter en varm dusj og bruk beskyttende og pleiende shavingprodukter, for så å gjøre et første strøk i den samme retningen som hårstråene gror. For et tettere resultat kan du gjøre et andre strøk på tvers av håret- ikke imot. Jeg ville ikke anbefalt å ta det andre strøket på menn som har sensitiv hud.

– Serum for tykkere skjegg er en myte

Med en blomstrende groomingindustri følger også utallige merkevarer og produkter med. Alle lover gull og grønne skoger, men fremst av alt et tykkere, vakrere skjegg. Men funker det?

– Serumer og skjeggoljer er ikke til for å gi tykkere skjegg, det er bare en myte, sier Chanza og legger til;

– Man må være spesielt forsiktig med å finne den riktige skjeggoljen. Det er ikke bare gjort ved å sjekke duften, man må også forstå hvilke oljer som er best egnet for skjegget.

Salvador Chanza hos 101 Barbers

Salvador Chanza i action i salongen. Foto av Benedikt Walter

Han forteller at det finnes forskjellige oljer til ulike skjegg.

– Hver hårtype har forskjellige behov, så derfor er det viktig å forstå hva som passer til hver av oss. Solsikkeolje er perfekt for et skjegg med rette hår som trenger mindre fuktighet. Et krøllete eller tørt skjegg trenger for eksempel arganolje, søt mandelolje eller hampolje.

Spanjolen mener at det ikke er noen grunn til å gå bananas når det kommer til innkjøp av skjeggprodukter.

– Vi i salongen foreslår ulike grooming-løsninger basert på individuelle behov. Derfor anbefaler vi kun hva hver enkelt kunde trenger. Våre kunder i salongen setter pris på skreddersydde råd istedenfor en baderomshylle full av ubrukte produkter, sier han og legger til;

– Likevel vil jeg si at hygiene for skjegget er det viktigste av alt. En naturlig, stri skjeggbørste brukt daglig under dusjingen vil hjelpe på å fjerne skadet hår, eksfoliere huden under og holde håret og huden sunt.

101 Barbers på Majorstua.

Salongen 101Barbers Grooming Studio tilbyr barbering og hårklipp. Foto av Benedikt Walter

Få salongfølelsen hjemme

Det er ingen tvil om at det aller beste er å gå til en barbersalong som gir deg full behandling, men tidsklemma er for mange ganske  reell. Her er Chanzas triks for en luksuriøs salongfølelse på baderommet.

For den skjeggete:

  • Trim konturene på skjegget ditt regelmessig. Kort skjegg trenger en ukentlig clean up og lange skjegg en månedlig en.
  • Hvis skjegget ditt er kort, så burde man aldri se den kuttede linjen på skjegget som kommer fra haken. Hvis skjegget er langt så hold deg så langt nede som overhode mulig når du barberer. Det gir deg støtte slik at skjegget ser mer kraftfullt ut.
  • Alle skjegg bør trimmes i den samme retningen som hårene vokser. Start med den lengste innstillingen hvis du bruker en klipper, og gå så over til den korteste.

For den glattbarberte:

  • Barber alltid ansiktet ditt etter en varm dusj, eller bruk et varm håndkle i ett minutt for å åpne porene.
  • Barber først med hårstrået, og følg hvordan håret vokser.
  • Ha fuktighetskrem på ansiktet ditt, få barberbladet vått i varmt vann for å fortsette å aktivere shavingproduktene mens du barberer deg. Den beste barberingen er den tetteste uten irritasjon.

– Ta vare på huden

PELSPELS Barbersalong driver med grooming i Oslo.

Hos PELSPELS får du profesjonell hjelp til skjegget. Foto av Bjørnar Smestad

Sebastian Torgersen er daglig leder i Pels Pels som eier tre av Oslos ledende barbersalonger, deriblant Schüszler. Han forteller til Melk & Honning at det er viktig å ta hensyn til det man har fått fra naturens side når man skal anlegge et skjegg eller en bart.

– Ikke alle har genetikk til å anlegge et stort og fyldig helskjegg, eller en kraftig mustache à la Tom Selleck. Kanskje du skal holde et kortere og mer velfrisert skjegg, sier han og legger til;

– Den klareste anbefalingen er å oppsøke profesjonell hjelp. Vi utfører alltid en fullverdig konsultasjon i salongene våre, med et ønske om å komplimentere et maskulint uttrykk for alle våre kunder. Det finnes ikke et fasitsvar ettersom alle menn er unike. Noen liker å bruke mye tid på vedlikehold av skjegg, andre ikke.

Hva med den glattbarberte?

– Kunsten å barbere handler like mye om å ta vare på ansiktshuden som å fjerne hår. I våre salonger bruker vi nesten like mye tid på å forberede huden, som under selve barberingen. I en dårlig barbering fjerner du like mye av hudens fett som hår, forklarer Torgersen og fortsetter;

– Bruk derfor produkter som passer din hudtype. Mannens testosteron gjør at produksjonen av talg er svært høy, så med feil produkter får man gjerne hudproblemer som barberkviser, inngrodde hårsekker og lignende.

Less is more

PELSPELS Barbersalong driver med grooming i Oslo.

Grooming handler like mye om ansiktspleie, som skjeggpleie. Foto av Marius Stiansen

Når man har fått skjeggveksten slik man ønsker det, er det viktig med vedlikehold. Torgersen forteller at de i salongen gjerne sier til sine kunder at less is more.

– Skjeggets struktur er veldig ujevn, så veksten kan oppleves treg. Derfor er det viktig at man lar skjegget få tid til å gro. Den vanligste problemstillingen våre kunder møter er ofte at de tar litt for mye på den ene siden, så de må kompensere på den andre siden. Da ender man ofte opp med å ta mer av skjegget enn man i utgangspunktet hadde tenkt, sier han og legger til;

– Den rutinen vi anbefaler er ofte profesjonell skjeggtrim og hjemmetrim annenhver gang, i en 4/6 ukers syklus.

– Når det kommer til clean shave er det ferskvare og må gjøres daglig, igjen med fokus på huden. Bruk gjerne en aftershave balm fremfor en klassisk alkoholbasert aftershave, spesielt nå om vinteren.

I jungelen av grooming-produkter og merker, hvilke er deres favoritter?

– Vi opplever at det finnes et utrolig antall produsenter, alle med sine fordeler og ulemper. Noen er bærekraftig produsert, andre ikke. Vi liker spesielt godt skjeggoljene til norske Graabein og italienske Proraso, skjeggbalm og skjeggstyling fra Oak og aftershave balm fra Truefitt & Hill.

Hovedbilde av Benedikt Walter

Les også: På luksus og budsjett: Herrefrakken 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer