Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde: Paper Magazine

Hvordan ble bøttehatten i det hele tatt trendy?

I løpet av de siste årene har bøttehatten entret motebildet igjen, som en del av stiluttrykket til streetwear og hip hop-elskere. Siden den ble oppfunnet på starten av 1900-tallet i Irland, i et forsøk på å la ansiktet få ly for ruskeværet på den grønne øya, har den vært trendy gjennom flere perioder.

Den runde, myke hatten har forskjellige konnotasjoner for de fleste, og er blitt adoptert som en del av det estetiske uttrykket til mange artister og subkulturer, den er blitt brukt i både israelske og amerikanske millitærstyrker, og var fast inventar på hodet til gonzo-journalisten Hunter S. Thompson.

slide_348842_3720108_free

LL Cool J

Fra slutten av 70-tallet begynte rapperne i Sugarhill Gang å bruke bøttehatter, og i 85′ gikk LL Cool J med Kangol-bøttehatt på promobildene for albumet Radio, noe som ble hans «statement» accessoire fra da av. I etterkant fulgte rapperne i Run DMC, og mot slutten av 80-tallet var det en godt integrert del av hip hop-stilen.

På midten av 90-tallet ble bøttehattene i enda større grad en del av populærkulturen. Skuespillerne i Dawsons Creek bar dem, boybands som Backstreet Boys og N’Sync tittet frem fra under bøttehattene sine fra plakater på jenterom verden over, og Liam Gallagher ga Oasis-fans lysten til å kave rundt i bøttehatter på Glastonbury.

Så ble det stille en stund. Før Normcore ble et fenomen i 2012/2013 som et tilsvar til hipster-bevegelsen, og bøttehattene kom igjen frem fra skap og loft. For sin SS13-visning presenterte Louis Vuitton sin variant av hatten, og i fjor viste Burberry bøttehatter under menswear-moteuka i januar. Rihannas bestevenninne lanserte fargerrike bøttehatter sommeren 2015, streetwear-merket Supremes bøttehatter går som varmt hvetebrød, og butikken Lokk i Oslo lager skreddersydde versjoner av hatten.

Les også
12 Instagram-høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week

Karen Elieson, som er stylist og moteredaktør for norske SVA, har gått mye med bøttehatter det siste året.Skjermbilde 2016-04-20 kl. 11.23.40 Hun forklarer at hun synes hatten er sykt cute, samtidig som den er litt ironisk og uhøytidelig, slik at den passer perfekt til å dresse ned et antrekk.

– Jeg var i Cannes for noen år siden og på togstasjonen der så jeg en jente med bøttehatt. Hun så sykt vakker, kul og effortless ut. Måten hun hadde satt sammen antrekket sitt på var perfekt. Etter det brukte jeg mye tid på å finne en bøttehatt som passet meg, noe som viste seg å være veldig vanskelig siden jeg har et ganske lite hode. Bøttehatten er jo en litt vanskelig accesoire, så man er avhengig av å finne riktig modell for seg, forteller hun.

Elieson sier at hun nok ikke har vært helt fremmed for at den skulle komme tilbake i trendbildet.

– Det er allerede en stund siden bøttehatten ble aktuell igjen. Amerikaske hip hopere og streatwear entusiaster har vært fan av den lenge, og trendsettere har benyttet seg av den i flere år. Sånn sett er jeg ganske sent ute med å hive meg på trenden. Trender kommer og går og bøttehatten har egentlig aldri vært et plagg jeg har hatet, konkluderer hun.

Om ikke lenge stues nok bøttehatten likevel vekk nok en gang, før den får en ny vår når de fremtidige kidsa til dagens 20 og 30-åringer plutselig trykker den til sitt hjerte igjen.

Nylig oppdatert65-001

Kilde: I-D magazine

Siste saker

Mest lest nå
Les mer