Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hvor ofte trenger man egentlig å vaske seg?
Ashton Kutcher og Mila Kunis. Foto: C Flanigan/FilmMagic

Stjerneparet satte i gang en debatt: Hvor ofte trenger man egentlig å vaske seg?

– For hyppig kroppsvask, for eksempel to ganger om dagen, er ikke bra, forteller professor til Melk.

Sent i sommer fikk skuespillerparet Ashton Kutcher og Mila Kunis mye oppmerksomhet for en kommentar de kom med som dreide seg om vasking – eller kanskje heller fraværet av det.

Det var i podcasten Armchair Expert, som er en av USAs mest populære og ledes av skuespillerne Dax Shepard og Monica Padman, at paret åpnet opp.

De fortalte at de ikke dusjer og vasker hele kroppen med såpe daglig, kanskje til nød de private delene. Når det kom til barna deres kunne de avsløre at de har hatt som policy å kun vaske de når de er synlig skitne. Ritualet med bading av babyer hver eneste kveld fnyste de to av.

Shepard, som i sin tid var Kutchers medprogramleder i MTV-serien Punk‘d og nå er gift med Gossip Girl-aktuelle Kristen Bell, stemte i at han heller ikke er «nazi» når det kom til kroppsvask. «Det er dumt å vaske vekk hudens naturlig oljer med såpe hver eneste dag», mente han.

Igjen satt en sjokkert Padman, som ikke kunne tro at hun var den eneste av de fire som faktisk tok en ordentlig dusj hver dag.

Kutcher og Kunis motforestillinger mot det å vaske seg ble møtt med applaus – og mange hevede øyenbryn.

En del av deres skuespillerkollegaer var raske på labben med å forsikre fansen om at de ikke var av den like, tja, grisete sorten.

Blant dem var Dwayne «The Rock» Johnson, som twitret at han er det motsatte av en av disse «ikke-vaske seg-kjendisene». Der kunne det visstnok lett ende med tre, fire dusjer per dag etter diverse treningsøkter.

Rapper Cardi B gikk også ut på Twitter og skrev «Hva skjer med at folk sier de ikke dusjer? Jeg klør bare av tanken», etterfulgt av en emoji med en skeptisk mine.

Jake Gyllenhaal, på den annen side, stilte seg bak Kutcher og Munis uttalelse.

I et intervju med Vanity Fair forteller Brokeback Mountain og Donnie Darko-skuespilleren at han «i større og større grad føler at det å vaske seg er unødvendig».

Jake Gyllenhaal er tydeligvis også en ekte «soap dodger». Foto: Stefania D’Alessandro/Getty Images

Les også: Ny trend tar av på TikTok: – Jeg vil fraråde folk å prøve det, mener norsk hudlege

Meningene er altså delte, men hva er egentlig konsensus blant ekspertene? Hvor ofte mener de at man bør vaske seg?

Malin Goldberg hos det dyre- og planetvennlige merket Lush forteller til Melk & Honning at de har fått med seg denne konkrete debatten.

– Vi vet at alle er individer og at både behov og ønsker i forbindelse med kroppsvask derfor vil variere fra person til person.

– Når det kommer til anbefalinger til våre kunder, vil dette også variere utifra behov og produkt. Vår helt generelle anbefaling angående kroppsvask er å vaske seg når man føler at man trenger det.

Hun forteller at siden huden er kroppens største organ og beskytter deg fra omverdenen, er det ekstra viktig å ta godt vare på den.

– Både det å vaske for ofte eller for sjeldent kan føre til at mye av hudens naturlige beskyttelse ikke fungerer optimalt. Ettersom vi alle er forskjellige, har forskjellige hudtyper, forskjellige behov, forskjellige livsstiler og flere forskjellige utgangspunkt, så vil det ikke være én anbefaling om hyppighet for vask som vil være helt riktig for alle.

– Jeg har sett at denne diskusjonen dukker opp av og til, forklarer Nils-Kåre Birkeland, professor ved instituttet for biovitenskap ved Universitetet i Bergen til Melk.

Hvor ofte trenger man egentlig å vaske seg? Professor Nils-Kåre Birkeland uttaler seg til Melk
Nils-Kåre Birkeland. Foto: UIB

– Jeg mener at det i fagmiljøet er enighet om at for hyppig kroppsvask, for eksempel to ganger om dagen, ikke er bra.

– Det er fordi det kan medføre en svekkelse av hudens normalflora, det vil si snille bakterier, slik at andre mikroorganismer, som ikke normalt hører hjemme på huden, lettere kan få fotfeste og forårsake infeksjoner.

– Hyppig kroppsvask fjerner også kjemiske stoffer på huden som skal beskytte mot infeksjoner.

Birkeland mener likevel at dette må veies opp mot mulige skadevirkninger av for lite kroppsvask.

– Det kan også føre til ulemper i form av blant annet hudinfleksjoner og eksem.

– Uten at jeg har noen vitenskapelig grunnlag for dette, tror jeg personlig at daglig kroppsvask må være helt greit, også annenhver dag om man vil det.

Hudlege Caroline Strandhagen ved Hudklinikken på Youngstorget forteller til Melk & Honning at hun vil anbefale folk å vaske seg en gang daglig.

– For de som har tendens til tørr hud virker hyppig dusjing uttørrende. Bruk gjerne en dusjolje ved hudvask i stedet for såpe. Det finnes mange fine dusjoljer på apotekene.

– Og det er jo ikke slik at man må dusje eller vaske seg hver dag, men de fleste trenger det for å unngå å luke svette.

Hudlege Caroline Strandhagen. Foto: Hudklinikken

Les også: Saltvann mot akne går viralt på TikTok

Siste saker

Mest lest nå
Les mer