Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Stadig fler vil ha økologisk hudpleie, men hva vil det egentlig si?
(Foto: Instagram @haileybieber)

Hva er egentlig økologisk hudpleie? Og funker det?

– Akkurat nå er økologisk og naturlig trendy. Dermed er det flere merker som hiver seg på denne merkingen uten nødvendigvis å ha dekning for det.

Med økt fokus på bærekraft blir vi stadig mer opptatt av og bevisste på hva som ligger bak klærne vi har på oss og produktene vi smører på oss.

Men i et hav av ulike begreper og sertifiseringer er det lett å bli forvirret. Hva vil det egentlig si at hudpleie er økologisk? Funker det? Hva bør du se etter? Og hvilke produkter bør du velge – og styre unna?

– Enkelt sagt betyr det at så mange naturlige ingredienser som mulig har økologisk opphav i produktet, sier Camilla Schjelderup, ansvarlig i Rudolph Care Norge til Melk & Honning.

Camilla Schjelderup. (Foto: privat)

Hun forteller at det finnes en rekke merkeordninger som kan hjelpe forbrukerne.

– Alle sertifiseringer har et minstekrav for andel økologiske ingredienser for at produktet skal kunne bære sertifiseringen.

I Norge har vi imidlertid ingen økologisk sertifisering som gjelder for kosmetikk, kun for økologisk mat, forteller hun.

– Den vanligste europeiske sertifiseringen du kan se etter er Cosmos Organic. De har også en underkategori som heter Cosmos Natural, og er du opptatt av høy andel økologiske ingredienser styrer du unna denne.

Schjelderup forteller at det videre er en rekke ingredienser som er forbudt i sertifiserte økologiske produkter.

– I all hovedsak handler det om potensielle hormonforstyrrende stoffer som kan være tillatt i tradisjonell kosmetikk. Det som er viktig er å lese bak på selve produktet, det som heter INCI-liste.

Listen ramser ingrediensene opp etter hverandre og det burde stå en liten stjerne bak de ingrediensene som er listet som økologiske, forteller hun.

– Et sertifisert økologisk produkt har fra 10 til 100 prosent økologiske ingredienser og de beste merkene er transparente og oppgir på hvert enkelt produkt prosentandel av økologiske ingredienser.

Går du også i surr med begreper som organisk, naturlig og økologisk når det er snakk om naturlig hudpleie? Du er ikke alene.

– Økologisk eller naturlig er ikke beskyttede ord. Det vil si at alle i teorien kan kalle produktene sine naturlige eller økologiske.

Schjelderup forteller at det er lett å bli forledet til å tro at man kjøper naturlige og økologiske produkter, uten at det gjenspeiles i ingrediensene.

– Ordet organisk refererer egentlig til noe levende, og det er ofte en misforståelse fra det engelsk ordet organic, som må oversettes til økologisk på norsk for å ha korrekt mening. Jeg må innrømme at jeg ofte ler når jeg ser kosmetikkmerker som skriver at kremen deres er organisk. 

– Økologiske produkter er typisk hentet fra planter eller vekster hvor det ikke har vært brukt sprøytemidler eller kunstgjødsel under dyrking, sier Cathrine Stabel fra Helt Krem.

Cathrine Stabel. (Foto: Privat)

Hun forteller at det ikke finnes en offisiell merking, sertifisering eller kontroll for å påstå at hudpleie er naturlig. Det er opp til merkevaren å definere hva de mener er naturlig, men ofte inneholder naturlige produkter en overvekt av ingredienser hentet fra nettopp naturen, forklarer hun.

– Hudpleie er jo i stor grad drevet av trend. Akkurat nå er økologisk og naturlig trendy, dermed er det flere merker som hiver seg på denne merkingen, uten nødvendigvis å ha dekning for det.

Stabel forteller at oppfatningen om at naturlig og økologisk hudpleie er det beste for huden er en misforståelse.

– Om du går til en hudlege så vil de med all sannsynlighet gi deg produkter med overvekt av syntetiske ingredienser, som spesifikt dekker dine hudbehov. Naturen føles bra for oss og det er dette markedsføringen spiller på. Men naturen inneholder også noen av de sterkeste allergenene og giftene. De fleste produkter, uavhengig av hva de markedsføres som, inneholder en blanding av naturlige og syntetiske ingredienser. 

Stabel har noen økologiske hudpleiemerker hun vil trekke frem.

Vintner’s Daughter, Tata Harper og Herbivore er alle internasjonale merker som har gjort det veldig bra. Her på berget kjenner vi kanskje bedre til merker som Weleda, danske Amazing Space, norske Nykr og Rue Botanics.

Amazing Space Shea Butter Facial Cleanser 75ml kr 395 hos Gimle Parfymeri
Baby & Body Oil fra norske Nykr kan brukes fra 0 til 100 år 100ml kr 360 her
Hydrate Elixir fra norske Rue Botanics kr 775 her

– Naturlig hudpleie blir gjerne brukt om produkter som i all hovedsak baserer seg på plantebaserte ingredienser, men det krever ikke at det er dyrket økologisk, sier Henia Gamborg Kjørsvik hos Heaven Scent.

Hun forteller at mange små merker kan være økologiske, men likevel velge å ikke bli sertifisert fordi det er en kostbar prosess.

Henia Gamborg Kjørsvik. (Foto: Privat)

Det er også noen ting man bør være ekstra oppmerksom på når man handler økologisk hudpleie, forteller hun.

– Dersom man er veldig sensitiv, pollenallergiker eller har mye atopisk eksem kan det være lurt å prøve seg forsiktig frem. De «reneste» merkene kan være proppfulle av «sommer»-planter, essensielle oljer og rett og slett pollen. Det kan føre til at mange reagerer på produktene.

Av økologiske hudpleiemerker vil hun trekke frem Tata Harper, RMS, Kjær Weis og Minois.

RMS Beauty oil 30ml kr 820 hos Heaven Scent
Créme Douce fra Minois 250ml kr 275 hos Heaven Scent
Creme Rich Moisturizer fra Tata Harper kr 1860 hos Heaven Scent
Kjær Weiss Face Oil 30ml kr 1599 hos Heaven Scent

Gimle Parfymeri på Frogner i Oslo har en egen økologisk avdeling. De var det første parfymeriet i Norge med dette. Det er nå 12 år siden.

Lill-Ann Schjelderup eier og driver Gimle Parfymeri på Frogner i Oslo. (Foto: privat)

De anbefaler følgende produkter for deg som vil bli bedre kjent med økologisk hudpleie, men kanskje ikke helt vet hvor du skal begynne:

The Organic Pharmacy Stabilised Vitamin C Serum:
The Organic Pharmacy Stabilised Vitamin C Serum 30ml kr 545 hos Gimle Parfymeri

– Dette serumet booster fasthet og collage, forbedrer teksturen, lysner og jevner hudtonen. perfekt for økt beskyttelse under solkrem.

Julisis Rose Pearl Hydra Mask:
Julisis Rose Pearl Hydra Mask 50ml kr 1890 hos Gimle Parfymeri

– En nydelig og sofistikert maske som gir liv til ansiktet. Gjennomfukter huden, gir glød, og beroliger rødhet og irritasjon. En go to når man ønsker å få huden i balanse. Helt fantastisk før en anledning.

Juice Beauty Prebiotix Gel Moisturizer:
Juice Beauty Prebiotix Gel Moisturizer 50ml kr 550 hos Gimle Parfymeri

– Prebiotika til huden. Setter i gang sirkulasjon, og får huden til å gløde. Gir klarhet og verdens fineste overflate. En lett gelekrem som er perfekt for en herrehud, også det perfekte sommerproduktet. Fin også for fet hud.

Amazing Space Moist Explosion:
Amazing Space Moist Explosion 10stk kr 1025 hos Gimle Parfymeri

– Intensiv ansiktskur. Fyller og plumper huden med hyaluronsyre. Du får med andre masse fukt, glød, forfining av liner og plumping. For deg som trenger noe som gir et raskt og synlig resultat. 

Rudolph Care Firming Therapy Moisturizer
Rudolph Care Firming Therapy Moisturizer kr 890 hos Gimle Parfymeri

– Perfekt inn mot våren! Maks fukt, tar tak i alle aldringstegn og gir deg fasthet og glød. Hyaluronsyre-boost av en annen verden. 

Styr unna parabener, ftalater, mikroplast, PEGs og mineraloljer, sier Anja Stang, grunnlegger og redaktør for det grønne nettmagasinet Greenhouse.

Anja Stang. (Foto: Marte Garmann)

– Konvensjonelle produkter kan føles luksuriøse og deilige på huden. Men dette skyldes ofte tilsetningsstoffer som gir en svært midlertidig effekt.

Hun forteller at ftalater, også kalt mykgjørere, ikke er bra for huden på lengre sikt. De kan også inneholde hormonforstyrrende stoffer og mikroplast som skyldes ut i havet når vi vasker ansiktet, sier hun.

– Personlig synes jeg økologiske produkter er et bedre valg både for mennesker, dyr og miljøet. De er heller ikke testet på dyr, i motsetning til de store konvensjonelle skjønnhetsmerkene som produseres i Kina, der dyretesting er et krav.

Stang har også noen økologiske hudpleiemerker hun gjerne vil trekke frem.

– Det er heldigvis flere gode å velge mellom. Rudolph Care, The Organic Pharmacy og Amazing Space er tre store favoritter som alle selges hos Gimle Økologiske Parfymeri. To andre favoritter som ikke er økologisk sertifisert er NYKR og RUE. Begge er norske gründerfirmaer med produkter som er like rene som de er deilige.

Les også: Slik blir du kvitt «maskne»

 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer