Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Full krangel i motebransjen

I en verden som flommer over av klær, sko og tilbehør er det ikke lenger enkelt å være original.

Det ikke uvanlig at billigkjedene kopierer catwalken, men når de store designerne og motehusene blir inspirert av hverandre blir det ekstra dårlig stemning.

I slutten av forrige uke viste Chanel sin cruise-kolleksjon med utgangspunkt i antikkens Hellas. Selv om visningen ikke foregikk i det greske landskapet, brakte Chanel Hellas til Paris – nærmere bestemt Grand Palais.

Én spesifikk sko har blitt viet mer oppmerksomhet enn resten av kolleksjonen. Stefano Gabbana, designer og grunnlegger av Dolce & Gabbana, har nemlig beskyldt det franske motehuset med Karl Lagerfeld i spissen for å herme etter en sko fra Dolce & Gabbana i 2014.

Han repostet et bilde på Instagram som sammenlignet de to skoene, og det er ikke vanskelig å se at de  deler mange av de samme trekkene. Det var Instagram-profilen @whodiditfirst som først påpekte likheten.

Collage av sko fra Dolce & Gabbana 2014 og Chanel 2017

Bilde: @stefanogabbana

Chanel på sin side mente at de ikke har kopiert Dolce & Gabbana sitt design.

– Selv om disse to skoene deler noe av de samme egenskapene – slik som søylen på hælen –  er designet og estetikken til hælen, samt skoene i sin helhet, veldig forskjellig fra hverandre. Dette indikerer kun at Hellas er en stor inspirasjonskilde til mange artister, designere, skribenter og filosofer rundt om i verden på grunn av deres eksepsjonelle kultur, sier en representant fra Chanel til Fashionista.

Dolce & Gabbana har ikke helt rent mel i posen de heller. Ikke lenge etter at Stefano Gabbana hintet om at Chanel har hermet etter dem, la han ut et bilde hvor han innrømmet at de selv kopierte Vivienne Westwood sitt design i 2003.

Les også
Ny frisyre trender på TikTok inspirert av K-pop og anime

– Vi var dumme og ignorante da vi gjorde dette! Vi beklager så mye til geniet Vivienne Westwood og vi følger ivrig med på arbeidet hennes, skrev han under bildet.

Collage av halskjede fra Vivienne Westwood i 1989 og Dolce & Gabbana i 2003

Bilde: @whodiditfirst

Gucci har også stått ovenfor anklager om plagiat den siste tiden. Da det italienske merket sin kampanje for høst- og vinterkolleksjonen med utenomjordisk satsning ble lansert for noen uker siden, var designstudenten på Central Saint Martins, Pierre-Louis Auvray, raskt ute med å sette Gucci på plass.

– Jeg er bare en student som jobber veldig hardt med å bygge opp mine egne greier, så det siste vi unge kreative trenger er å bli svindlet, skrev studenten på sin egen Instagram.

Kreativ leder Alessandro Michele nekter for at de hadde blitt inspirert av den unge designeren. Han fortalte BoF at han kun har kommet over studentens arbeid etter at han ble beskyldt for å ha kopiert designet, og at kolleksjonen er inspirert av filmer han så som ung på 70- og 80-tallet.

Collage av Gucci og Pierre-Louis sine lignende kolleksjoner

Bilde: @pierlouis7

Les også: Se høydepunkter fra Met-gallaen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer