– Det hender at man tenker «er det verdt det?»

Victoria’s Secret-modell Frida Aasen og modellmamma Donna Ioanna om arbeidet bak å booke verdens største motevisning.

For en uke siden så over 6 millioner amerikanske tv-seere 23-år gamle Frida fra Kristiansand gå ned Victoria’s Secert Fashion Show sin catwalk i Shanghai. Iført svart undertøy, høyhelte sko og en porselensmalt chiffonjakke danset den norske modellen side om side med den Grammy-vinnende artisten Miguel. Rett før henne hadde Bella Hadid gått ned samme catwalk, og like etter kom resten av verdens største supermodeller.

Frida Aasen er den første norske modellen til å gå Victoria’s Secret Fashion Show noen gang. Visingen ansees som den aller viktigste jobben man kan gjøre som modell, og kan skape en hel karriere. Melk & Honning har snakket med den unge modellen og hennes agent, Donna Ioanna, om visningen, arbeidet og fremtiden.

Hvordan oppdaget du Frida? Hva var det med henne som gjorde deg interessert? 

Donna Ioanna er en av landets mest suksessfulle modellagenter. I tillegg til å representere Frida Aasen, er hun agent for Merethe Hopland og supermodell Siri Tollerød. Hun er stadig på jakt etter nye modeller og holder modellkurs i Oslo for jenter som en dag ønsker å oppnå det samme som Aasen. Foto: Privat

Donna Ioanna: – Jeg gikk gjennom shoppingsenteret Sandens i Kristiansand, det var før jul, og jeg oppdaget Frida da hun stod inne på et parfymeri og kikket på julegaver. Jeg la merke til et ansikt som en engel. Hun hadde et perfekt ansikt, nydelige trekk, vakre øyne, flott munn, benbygning – ja alt. Men hun hadde det lille ekstra også, noe sårbart og veldig spesielt over seg.

Var Victoria’s Secret et mål for Frida og deg fra begynnelsen av?

DI: – Siden jeg så henne første gang visste jeg hun kom til å nå til topps og jeg visste hun var perfekt for VS. Frida og jeg har hatt det som et mål, ja absolutt. Jeg har hatt  100% tro på Frida hele veien.

Setter du alltid like høye mål for jentene du oppdager?

DI: – Jeg setter alltid høye mål, men en modell må også ha tro på seg selv. Det er viktig at de ender opp med å tro så mye som jeg gjør. Det er klart det er stor forskjell på jenter. Det er ikke alle som har alt. «Alt» vil si  at de har det fysiske som skal til, men også har «driven» og arbeidsetikken som skal til. Jeg har jenter som Siri Tollerød og Merethe Hopland som også har gjort det fantastisk. Jeg hadde veldig tro på de også. Men Victoria’s Secret var bare ment for Frida. Jeg har aldri sett Frida andre plasser enn helt i modelltoppen.

Frida Aasen ble oppdaget av Donna Ioanna som 14-åring. Hun begynte å jobbe aktivt som modell fra 16-årsalderen og bor nå i New York hvor hun jobber fulltid som modell. Før hun booket Victorias Secret-visingen har hun gått visninger for blant annet Prada, Miu Miu, Fendi og Louis Vuitton. Hun har figurert i flere utenlandske utgaver av Vogue, og gjort kampanjer for motehus som Roberto Cavalli. Foto: Donna Ioanna

Frida, alle modellene som gjør Victoria’s Secret Fashion Show snakker om hvor hardt de har jobbet for å bli booket til showet. Hva innebærer denne harde jobbingen? Hvordan har prosessen vært for deg?

Frida Aasen: – For meg har det innebært at jeg og teamet mitt her i NYC og Donna har vært nøye med hva slags jobber vi sier ja til. I tillegg selvfølgelig mye trening så man er «in shape» til castingen.  Jeg har møtt teamet for VS før og vet at de har fulgt med på meg på sosiale medier. Så det er viktig å tenke på hva man poster – man vil være riktig jente for brandet. Etter jeg booket showet ble vi oppfordret til å legge ut prosessen før showet; alt fra trening til hva man spiser, beauty routine, pakking til Shanghai osv.

Hvor lenge har du jobbet for dette?

FA: – Jeg jobbet for første gang for VS da jeg var 17 år – så det har definitivt vært et mål en stund. Jeg fikk en callback i fjor, og gikk videre til andre runde i castingprosessen. Da det ikke gikk så bestemte jeg meg for at i år skulle jeg få det. Så var utrolig gøy da jeg ble bekreftet.

Har du noen gang vurdert å gi opp?

FA: – Modelljobben innebærer perioder hvor man har mye jobb og da også perioder som er veldig stille. Så da hender det jo at man tenker «er det verdt det?». Det er da det er viktig for meg å ha agenter og folk rundt meg som oppmuntrer en til å fortsette! Så kommer det alltid bedre tider!

DI: – Siden hun prøvde to ganger tidligere, tenkte jeg bare at det ikke var riktig timing da, men visste hele tiden hun kom til å få det. Jeg følte det veldig i denne omgangen i og med at VS la ut videoen om henne tatt av Jerome Duran på Instagram, og den fikk over 1 mill views.

Som modellmamma, hvordan reagerte du da Frida ble booket?

DI: – Jeg lå og ventet hjemme på telefon eller melding fra henne dagen da castingen fant sted, men det ble sent så jeg sovnet. Plutselig så jeg mobilen lyste opp og hun skrev hun hadde fått det! Så da ringte jeg og vi gråt av glede og bare hylte og skrek egentlig!!

Visningen tok plass i Shanghai for drøyt to uker siden. Hvordan var følelsen da du gikk ut på catwalken?

FA: – Man får et skikkelig rush av å gå ut der! Prøvde bare å fokusere på hva jeg skulle gjøre; vi hadde øvd flere ganger så vi kunne vite hvor de forskjellige kameraene var og hvor vi skulle posere.

Frida Aasen backstage og på catwalken under årets Victorias Secret Fashion Show. Foto: Victoria’s Secret

Hvordan har tiden etter visningen vært?

FA: – Nå er det kun litt over en uke siden jeg kom hjem, så har prøvd å bruke tiden på å bare slappe av og gi kroppen hvile. Har vært veldig mye forberedelser før showet og lite søvn da vi var i Shanghai. Har også gledet meg masse til å se showet på TV, og det fikk vi gjort på viewing party som var denne uken – var så kult!

Hvilken betydning har en slik jobb for en modell?

DI: – Dette er en uhyre viktig platform, da du blir sett av “hele verden”. Video fra showet vises non stop i alle  VS butikker,showet vises i over 160 land, du kan bli verdenskjent. En supermodell. Altså når folk vet navnet til ansiktet. Det kan bety store kontrakter med de største merker. Det er eliteserien med andre ord.

Frida Aasen og Donna Ioanna. Foto: Privat

Har alt arbeidet vært verdt det?

FA: – Ja absolutt! Jeg tenker at hvis man virkelig vil noe må man jobbe for det. 

Hva er planene dine fremover?

FA: –Kan aldri planlegge særlig mye! Men selvfølgelig hjem og feire jul og nyttår i NYC. Så håper jeg på masse jobb fremover!

Du har sagt at Victoria’s Secret har vært målet ditt siden du begynte jobbe som modell. Nå som du kan krysse det av listen, har du et nytt mål?

FA: – VS var selvfølgelig et stort mål for meg, men det å oppnå det gjør meg bare mer motivert til å fortsette. Har flere mål jeg har satt meg, så får vi se hva som skjer fremover.

Som agent, hvordan mener du Fridas fremtid ser ut?

DI: – Kun det beste er godt nok for henne , og vi skal jobbe med de beste blader, og de beste merker. Dere kommer til å se mye av Frida fremover.

Og Frida, kommer du til å fortsette å jobbe like hardt fremover?

FA: – Selvfølgelig! Å jobbe hardt er alltid en bra ting. Kan jo ikke stoppe nå, blir bare mer inspirert til å jobbe enda hardere!

Hovedbilde: Instagram @FridaAasen

Les også: Hemmeligheter fra Victoria’s Secret Fashion Show