Franske apotek har fått kultstatus

Franske apotek har fått kultstatus, men produktene får du også her hjemme

– Det er vel alltid kulere å ha kjøpt de i Paris, er det ikke?

Googler du «french pharmacy» får du rundt 2 millioner treff deriblant tusenvis av artikler signert ledende motepublikasjoner som Vogue og Harper’s Bazaar.

Til felles har de så godt som alle at ulike personligheter forteller om sine favorittprodukter fra det franske apotek. Sortimentet blir gjerne skrytt opp i skyene, og de franske kvinnene roses for sin naturlige skjønnhet og uanstrengte forhold til hudpleie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fascinasjonen for det franske apotek er stor – også blant nordmenn. Det synes på sosiale medier der nettopp det franske apotek er et yndet mål på Frankrike-turen, ofte for å gå til innkjøp av skjønnhetsprodukter signert merker som Nuxe, Avéne, A-Derma og Bioderma. Micellærvannet fra sistnevnte er nærmest blitt ikonisk, og et produkt alt fra motepersonligheter, make-up-artister og den gjengse nordmann vil sikre seg.

bilde fra en butikkhylle på et apotek i paris. foto: melk & honning
Populære produkter som perle på snor. Foto: Melk & Honning

Ideen om fransk skjønnhet

I det populære området Saint Germain i Paris besøker Melk & Honning et apotek i en travel handlegate. En av de ansatte i butikken forteller at de ofte opplever turister som kommer innom for å handle. Favoritter fra hyllen er micellærvann fra Bioderma, ansiktsmist fra Avéne og oljer fra Nuxe.

– Franske kvinner har et uanstrengt forhold til skjønnhet og er opptatt av gode og naturlige produkter. Dette er kjent over hele verden, så de blir gode ambassadører for franske apoteker, sier apotekeren til Melk & Honning.

Men flere av nordmenns favorittprodukter i de franske apotekerhyllene er de samme som de norske apotekene fører.

Det populære rensevannet fra Bioderma for eksempel har lenge vært utilgjengelig i Norge, men ble med den danske billigkjeden Normal mulig å få tak i også her hjemme. På norske apotek er også de franske favorittene fra Nuxe, Avéne og A-Derma.

Bioderma på apotek i paris. foto Melk & Honning
Bioderma på apotek i paris. foto Melk & Honning

– En helt egen følelse

– Det å handle på franske apoteker er blitt en sensasjon. Det kommer nok delvis av den chice Paris-stilen og franske kvinners dedikasjon til hudpleie som bidrar til den naturlige skjønnheten, sier Country Manager ved skjønnhetsbyrået Vass PR, Tina Munkvold, til Melk & Honning.

Tina Munkvold. Foto: Vass Productions

For selv om de populære skjønnhetsproduktene nå nærmest er like tilgjengelig i Norge som i Frankrike, kan det virke som om det er blitt et slags statussymbol å kjøpe de i franske byer fremfor på norske apotek.

– Det å kjøpe for eksempel en Avéne-krem i Paris gir av en eller annen grunn en helt unik følelse som ikke kan måles med det å kjøpe den på et apotek her hjemme. For det er vel alltid kulere å ha kjøpt den i Paris, er det ikke?

– En mer holistisk tilnærming

Somaya Bougroug ved Gimle Parfymeri i Oslo, forteller til Melk & Honning at hun selv har mange favoritter fra det franske apotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
somaya bougroug
Somaya Bougroug. Foto: privat

– Franske apotek er fulle av skin heroes som er av ok kvalitet og som skal hjelpe huden til en rimelig penge. Det er blant annet her den store trenden med micellærvann har utspringet fra.

– En grunn til at jeg tror flere av oss foretrekker å handle på franske apotekene fremfor de norske er at de i Frankrike er selvstendige eller enkeltstående. Jeg har enda ikke sett en kjede.

Bougroug opplever at veiledningen ofte er bedre i Frankrike og at apotekene har en mer holistisk tilnærming til faget.

– Legg merke til at blant annet supplementer og homeopatiske medisiner er en naturlig del av apotekene i Paris. Du finner også alt fra hårbørster, speil, barberutstyr og mer, av helt fantastisk kvalitet. Heia franske apotek!

Hovedbilde: Melk & Honning

Les også: Hvor problematisk er det at skjønnhetsbransjen sikter seg inn mot barn?