Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Cassie. Foto: Euphoria

Hva er grunnen til at Euphoria er blitt så enormt populær?

– Får andre amerikanske high school-serier til å se ut som noe fra Disney Channel, mener norsk redaktør.

Etter at den femte episoden av Euphoria kom ut denne uka, er vi nå over halvveis i sesong to. Tenåringsdramaet streames over hele verden og den andre runden av suksess-serien slår alle tidligere rekorder. Den tar av på sosiale medier og trender både i dagens motebilde og på TikTok.

Det er allerede blitt bekreftet at det blir en sesong tre også, så det er bare å glede seg.

Euphoria er en unik serie som skildrer hele spekteret av følelser som oppstår i tenårene – og situasjoner man kommer borti.

Les også: Sarah Jessica Parker ville ikke ha med Kim Cattrall i nye Sex & Singelliv

Rue spilt av Zendaya Coleman (Foto: Instagram @Euphoria)

Den er likevel ikke den første serien som har skildret disse tingene. Så hva er det som gjør at den er blitt en såpass stor snakkis?

Vi har tatt en prat med Jonas Brenna og Janne Monsen Tveit for å høre hva deres tanker er om Euphoria og appellen den tydeligvis har hatt.

Brenna er produsent og innkjøpssjef for video i Aftenposten, og har godt over 100 episoder med podkasten Serieprat på samvittigheten.

Han mener Euphoria er med på å bryte grenser ved å omfavne, og på mange måter glorifisere, et bredt spekter av alt som befinner seg utenfor «normalen» eller oppfattes som vanlig.

– Det at karakterer, væremåter, familiekonstellasjoner, forskjellige kroppstyper, seksualiteter og diverse normbrytende adferd, for eksempel. rus, behandles uten at det nødvendigvis gjøres et så stort nummer av at det er ekstremt eller annerledes, er med på å bryte grenser.

Les også
Antonietta: Italiensk nykommer på Briskeby
Hvordan har serien Euphoria blitt så populær? Vi har forhørt oss med ekspert Jonas Brenna.
Jonas Brenna fra Serieprat (Foto: Aftenposten)

Ifølge Brenna er det nettopp på den måten den også utfordrer oss.

– Den tvinger oss til å vurdere all verdens normer og rammer. Rekalibrere hva som er normalt. Og skape et større rom for hva som er akseptabelt, på godt og vondt.

– Når en serie som Euphoria fremstiller det som fett å være litt fucka, så tror jeg også omverden – forutsatt at de ser og elsker serien – også vil normalisere det som tidligere kanskje var fremmedgjørende.

Brenna tror selv de aller streiteste av oss har tenkt, gjort, følt eller opplevd en og annen ekstrem ting i løpet av oppveksten. Og det gjør godt å føle seg sett og representert. Selv for den minste delen av en selv.

– For en som av og til fortsatt føler seg litt rar og annerledes (selv om man er 40) er det utrolig befriende, legger han til.

Generelt mener han den er visuelt «svinsterk», lekker og overraskende.

– Den har også trent opp seerne på en måte som gjør at den nesten kan ta seg hvilke historie- og form-messige finurlige grep og krumpspring den vil, uten å miste folk og fokus.

– Jeg elsker også den såpete siden ved serien. Den skaphomofile faren som slår sønnen og ligger med sønnens transelsker, filmer alt, samler det på disker som kommer på avveie og så videre. Selv om det føles litt søkt.

Han kan si seg enig i at noen av historielinjene er litt for ville.

– De matcher ikke helt det øvrige hyperrealistiske, hvis det gir mening?

Les også
Proenza Schouler-duoen takker for seg

– Men at den ikke går nok i dybden på de veldig viktige karakterene og historiene, er kanskje Euphorias største svakhet.

Jules spilt av Hunter Schafer (Foto: Instagram @Euphoria)

Janne Monsen Tveit har vært redaktør for musikk-, film- og popkulturnettstedet 730.no i åtte år.

Hun mener det at denne serien er laget på amerikansk sokkel er det som skiller seg ut – for ungdomsserier generelt har vist sex og rus før, blant annet i britiske Skins for 15 år siden.

Euphoria får andre amerikanske high school-serier til å se ut som noe fra Disney Channel.

Hvordan har serien Euphoria blitt så populær? Vi har forhørt oss med Janne Monsen Tveit.
Janne fra 730 (Foto: Instagram @jannekake)

– Historiene som fortelles i Euphoria, Skins og Skam er ikke nødvendigvis nyskapende, men det er banebrytende at de er skrevet for et ungt publikum. Filmer og serier som skildrer ungdomstiden ufiltrert er vanligvis laget for voksne.

Tveit påpeker hvordan Maddy, Cassie, Jules og Kat umiddelbart skapte trender innen sminke og mote.

– Kritikere vil si at Euphoria romantiserer dårlige valg og verdier, men ser vi på utviklingen til for eksempel Rue er det heller avskrekkende.

Maddy og Cassie spilt av Alexa Demie og Sydney Sweeney. (Foto: Instagram @Euphoria)

– Unge er for ulike til å settes i én bås. I noen miljøer er det helt normalt å eksperimentere med rus, for andre er det utenkelig. Sånn har det alltid vært, mener 730-redaktøren.

Hun legger til at de færreste lever som Euphoria-gjengen, men alle kan kjenne seg igjen i noen av utfordringene karakterene har. I bunn og grunn handler det om grunnleggende ting som identitet, forelskelse og smerte.

Tveit mener serien er noe av det beste som har blitt laget for unge.

– Jeg håper det inspirerer både idéskapere og ikke minst beslutningstakere til å være like modige, avslutter hun.

Hvordan har serien Euphoria blitt så populær? Vi har forhørt oss med ekspertene
Elliot spilt av Dominic Fike. (Foto: Instagram @Euphoria)

Siste saker

Mest lest nå
Les mer