Elisabeth Stray Pedersen AW18

Er glitterøyenskygge festsesongens mest Insta-vennlige makeup?

To norske makeup-artister deler sine beste tips.

Det er lov til å slå litt ekstra på stortromma i førjulstiden, og glitter, gull og glam er helt riktig til julefestene. Nettopp glitterøyenskygge er kanskje festsesongens mest Insta-vennlige makeup, men hvordan legger du det egentlig uten å ende opp som en disco-kule?

– Viktig å jobbe glitteret inn

Sara Schultz jobber som makeup-artist i Oslo. Hun er tilknyttet Pudder Agency og har blant annet jobbet med D2, Stella, Det Nye og KK. Hun forteller til Melk & Honning at det er mye gøy å leke seg med når det kommer til glitter og metalliske looks.

Dagny med glitterøyenskygge
Sara Schultz har tidligere lagt glitterøyenskygge på Dagny. Foto: Jonathan Vivaas Kise

– Begynn med å legge en base foundation, før du legger en nude eller farget øyenskygge til å ha under glitteret, forklarer hun og legger til;

– Miks løst glitter og for eksempel Mac Prep+Prime Fix+ sammen i en liten beholder, og ha kun glitter i en annen beholder for å kunne påføre mer etter ønske. Dette påfører du med en passe stor øyenskyggekost, gjerne en fluffy med tett bust. Det er viktig å jobbe glitteret inn med én gang ettersom det tørker relativt fort.

Hun anbefaler å teste glitterblandingen på håndbaken først for å se hvilken mengde som funker. Blir det grisete eller du får en rar form på glitteret, kan du bruke litt rensevann på en bomullspinne for å rense opp.

– Man kan også bruke litt vaselin eller øyegloss som base. Dette vil da leve mer på øyelokket ettersom det er fuktig. Men ikke bruk for tykt lag med vaselin – da kan det ende i øynene og svi.

Glitrende eyeliner

Ikke alle er like komfortable med løst glitter over hele øyelokket. Schultz forteller at man fint kan bruke en eyeliner-kost for å legge glitter eller pigment som en eyeliner istedenfor.

Elisabeth Stray Pedersen AW18
Blir det vanskelig med løst glitter, kan du gå for en metallisk øyenskygge. Foto av ESP/Elisabeth Stray Pedersen AW18 av Simon Skreddernes

– Pigment er et konsentrert pulver som gir mye farge, og det er kult for en cat eye-strek. Dette kan mikses med Mac sin Prep+Prime Fix+ slik at du kan male det på. Bruk i såfall en linerkost eller en sminkekost med glattere bust. Det kan også brukes alene for en mer pudderaktig påføring.

Synes du det er vrient å legge løst glitter på øyenlokkene, anbefaler Schultz å bruke kremskygger eller mer fuktige skygger.

– Disse kan du godt påføre med fingrene, spesielt kremskyggene. De som er mer flytende har en påføringskost som du kan bruke, sier hun og legger til;

– For en mer dramatisk kveldslook kan man legge sort kajal på hele våtkanten og sort mascara. Jeg synes det er finest å fokusere på ett område om gangen. Så hvis det er mye fokus på øynene, går jeg for en nude farge på leppene.

En touch av glitter

Glitterøyenskygge
Makeup-artisten foretrekker et hint av glitter. Foto: Alvin Santos, makeup: Linnlinnea Jøssang Helgeland

Linn Linnea Jøssang Helgeland er frisør, makeup-artist og partner i frisørsalongene Gevir. Hun forteller til Melk & Honning at hun foretrekker en look med bare et hint av glitter på øynene.

– Når det kommer til glitter så synes jeg det er fint å enten ha det enkelt, eller kjøre på, sier hun og forklarer;

– En tynn eyeliner med glitter i og maskara på vippene er en fin, enkel look. Glitteret kan du påføre med fingrene eller med en kost.

Har du lyst til å gå for en mer glitrende og vågal look til julefestene?

– Skal du først kjøre på, så er det gøy å legge glitteret over en sotet øyenskygge. Da er metalliske skygger spesielt fine å bruke. Det aller fineste glitteret er det som er litt gjennomsiktig, og som virkelig glitrer når lyset treffer det.

Glitterøyenskygge
Helgeland synes Pat McGrath har de fineste palettene med glitterøyenskygge. Foto via Instagram

Helgeland har et godt tips når det kommer til bruk av glitter.

– Om du skulle være uheldig og få glitter på steder du ikke ønsker det, kan du bruke tape for å fjerne det.

Hovedbilde av ESP/Elisabeth Stray Pedersen AW18 av Simon Skreddernes. Modell: Lina/Heartbreak Management

Les også: På luksus og budsjett: Øredobber