Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Er det innafor med baris i byen?

– Bar overkropp i sommervarmen bør være en menneskerett.

Med sommervarmen kommer mindre klær, og for noen også bar overkropp. Men hvor går egentlig grensen? For selv om baris selvsagt er ok på stranda og til nøds kanskje i parken – er det egentlig lov i byen?

På restauranten

På en liten øy utenfor Bygdøy i Oslo ligger Lille Herbern – for mange sommerrestauranten over noen omgitt av frukttrær, syrinbusker og popler og med utsikt over byens innseiling. De får sin del av Oslos sommergjester, mange rett fra båt og bading.

– Vi har en policy på at gjestene på restauranten skal ha en t-skjorte eller lignende, og damene kan heller ikke sitte i bikini, sier Geir Liewendahl, daglig leder ved Lille Herbern til Melk & Honning.

– Det er helt enkelt for at gjestene sitter her og spiser, og noen er mer følsomme overfor slikt enn andre. Det må vi ta hensyn til.

Har dere noen gang opplevd at folk kommer i bar overkropp? 

– Ja, det hender ganske ofte. Spesielt på varme dager. Da ber vi dem om å ta på en t-skjorte eller lignende. Det oppfattes aldri som et problem, og gjestene har som regel forståelse for det.

Heller ikke på Skur 33 som i følge egen nettside skal være «et folkelig avslappet spisested renset for hvite duker og jåleri» er baris innafor. «Vi er ikke ok med bar overkropp blant våre gjester», opplyser de kort i en mail til Melk & Honning.

På uteserveringen

Parkteateret på «Stripa». Bilde via Parkteateret

På den såkalte stripa på Olaf Ryes plass på Grünerløkka i Oslo, bestående av blant annet Kaffebrenneriet, Parkteatret og Villa Paradiso med tilhørende uteserveringer, er det gjerne tjukt med folk, og du skal være heldig for å få bord en varm sommerdag. Like sikkert som at du ser noen du kjenner eller som kjenner noen du kjenner er at du ser noen i bar overkropp – kanskje er det mer innafor med en pils i hånda på en av Oslos konsertscener en varm ettermiddag enn med en dobbel latte med soya på café – eller?

Dan-Michael Danino, daglig leder ved Parteateret forteller at de har en klar policy når det kommer til baris – selv isommervarmen.

– Vi tillater ikke at folk sitter i bar overkropp. Det sømmer seg liksom ikke. Det kan man gjøre på stranda, sier han til Melk & Honning.

Vingen på Astrup Fearnly. Bilde via Vingen

På museet

Med hetebølgen som skylte inn over hovedstaden for kort tid siden trengte man ikke be Oslo-borgeren to ganger om å finne korteste vei til Sørenga og badeplassen ytterst på den nye bydelen – 5000 kvadratmeter med strand, gress og trebygge, et mekka for baris. Men så fort du forlater sjøbadet til fordel for sentrum er på med t-skjorta igjen.

Det gjelder dog ikke nødvendigvis hos Astrup Fearnley – museet som ligger ytterst på Tjuvholmen der vann møter land – og strand. Tilknyttet er både Vingen Bar og ikke minst en egen strand fylt til randen av badegjester om sommeren. Da hender det fort at noen varme strandgjester tar turen innom museet – uten å dekke til overkroppen.

– Vi tillater det, men det kan hende noen hever øyenbrynene, forteller en talsperson for museet som ikke vil ha navnet sitt på trykk til Melk & Honning.

– Rundt museet på stranden og brygga er det flere som går i bar overkropp, og det hender noen kommer inn på museet. Det skjer ikke så ofte, men noen ganger. Vi har ingen regler på at det ikke er lov.

På shopping

Det er kanskje ikke på shopping at man først og fremst tenker baris. I følge senterleder ved Paleet, Christina Dal Wæhle er det heller ikke noe problem.

– På Paleet pleier folk å gå påkledd, så dette er ikke en sak vi har trengt å ta stilling til. Vi oppfordrer våre besøkende til å gå anstendig kledd, og at man kanskje tar litt hensyn til andre besøkede, forteller hun til Melk & Honning.

Paleet

Det gjelder i følge senterlederen også på uteserveringene på Paleet som ligger i Karl Johans gate, og inkluderer blant annet folkefavoritt Egon.

– Vi ville nok bedt om at man tok på seg en t-skjorte dersom man møtte opp i bar overkropp på uteserveringen, sier hun.

– Vil slippe å se det på Kiwi

Skikk og bruk-ekspert Per Sundnes forteller til Melk & Honning at han mener det handler om det han kaller «sunt bondevett», men tror hetebølgen vi har opplevd den siste tiden får mange til å se gjennom fingrene på de uskrevne baris-reglene.

– Ellers gjelder vanlige kjøreregler som for eksempel at man ikke skal sitte i bar overkropp på restaurant og så videre. Du kan jo si at det er synd at noen bruker store deler av året på å ta vare på kroppen sin også får de ikke vist den frem, men kan man ikke heller dele på godene i parkanlegg og ved sjøen? Gå i baris der du soler deg eller bader. Det er ikke i Karl Johans gate, sier han.

– Man kan kanskje si at reglene er gammeldags, men de har tross alt forandret seg litt i takt med tiden. I dag er det et helt annet kroppsfokus enn tidligere. Vi bruker både mer tid og penger på utseende, og mange vil gjerne vise frem sommerkroppen – se og ikke minst bli sett. Det er helt ok, men jeg vil slippe å se det på Kiwi.

– Å kunne sitte eller gå ute i sommervarmen i bar overkropp mener jeg bør være en menneskerett

Personlig trener og blogger Cornelis Elander mener det er innafor å gå i baris i sommervarmen – selv i byen. Men innendørs bør man kle på seg, mener han.

Personlig trener Cornelis Elander. Privat bilde

– Å kunne sitte eller gå ute i sommervarmen i bar overkropp mener jeg bør være en menneskerett, selv om det sikkert også kan defineres som harry, sier han til Melk & Honning.

Kjendistrenener mener alle skal få lov til å gå i baris – uansett om man har trent mye eller ikke, men de med «en ikke så stram eller trent kropp» vil kanskje komme til å vegre seg mer enn de som har trent jevnt og trutt hele året, mener han.

– Norge er landet der innbyggerne i generasjoner har solt seg toppløse og kost seg halvnakne i de få sommerukene en har. Det bør man fortsatt få lov til å gjøre også i fremtiden. Ved å ufarliggjøre dette med nakenhet, hud og kropp tror jeg vi også kan lære nye generasjoner at en kropp bare er en kropp, og at det faktisk kan medføre mindre kroppspress.

Hovedbilde: Dolce & Gabbana

Les også: Hvor mye hud kan vi vise på kontoret i sommervarmen?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer