Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Er du klar for 17. mai?

17. mai er rett rundt hjørnet, og med dét er det på tide å ta fram finstasen.

Vi har snakket med to dresseksperter og fått deres beste tips til hvordan dressen til gutta burde se ut på nasjonaldagen – og hvilke tabber man må styre unna.

Pass på passformen

Calle Ferner er butikksjef på Ferner Jacobsen i Oslo. Den familiedrevne butikken har dresset opp Norges i befolkning i hundre år.

Ferner mener at hvis man skal gå i anskaffelse av en ny dress for 17. mai, så burde man ha i bakhodet at man skal bruke den ved flere festligheter.

Bilde: @pittiimmagine

– Dersom man ikke har så mange dresser i skapet fra før av bør man velge en som man gjerne kan bruke til flere anledninger, forteller Ferner.

Han mener at man må tenke på at man skal finne et snitt som passer sin kropp. En dress må ofte tilpasses hver enkelt, så man burde være ute i god tid slik at man kan gjøre de forandringene som eventuelt må til for at den skal sitte optimalt.

Sverre Norberg-Shulz Hagen er motejournalist på Min Mote. Han mener en smalere dress passer de fleste.

– Som regel vil en dressjakke med to knapper – kun den øverste skal kneppes når du står oppreist – passe de fleste fasonger. Dressen må gjerne være smal i passformen, men den skal ikke sitte så stramt over brystet at man kan se mobilen som ligger i innerlommen, forteller Hagen.

Slik sitter en perfekt dress ifølge dressekspertene:

 • Armlengden skal ikke gå lenger ned enn til håndleddet.
 • Hvis buksen er smal bør den stoppe ved ca ankelhøyde.
 • Hvis man har en videre bukse skal den stoppe ca 3,5 cm fra gulvet med skoene på.
 • Størrelsen bør alltid gå ut ifra hvordan den sitter over skuldrene. Man skal fylle ut dressen over skulderpartiet, hvis jakken blir for vid over midjen, kan man lett forandre det ved å sy inn i ryggen eller på sidene.

Styr unna den svarte dressen

Begge ekspertene mener man gjerne kan gå for noe annet en svart dress på nasjonaldagen.

– Alle kommer godt ut av det i en blå eller grå dress. En sort dress får fort et preg av begravelse over seg, forteller motejournalist Hagen.

Han tipser om at en olivengrønn eller en brun dress også gjør seg godt, hvis man vil prøve seg på noe litt utenom det vanlige.

– Selv liker jeg eksempelvis å matche en olivengrønn jakke med lyseblå skjorte og mørkeblått slips.

Bilde: @kennethjons

For selv om dress er nokså tradisjonelt, mener han at man ikke må være redd for å leke med farger.

– Når dressen er marineblå og skjorten er hvit er det ingenting i veien for å slenge på seg knall turkise sokker. Så lenge man holder de store linjene rene kan man eksperimentere mye med tilbehøret, og stort sett komme helskinnet fra det, sier Hagen.

Calle Ferner mener også at en blå eller grå dress aldri slår feil på en festdag slik som 17. mai. Han peker på at man gjerne kan kombinere dressen med en klassisk hvit skjorte og bruke ett friskt slips til, for å få inn litt farge. Men det er visst aldri feil med et diskret slips heller. Han slår også et slag for lommetørkle i brystlommen, også kalt handkerchief.

– Husk alltid et tørkle i brystlommen. Det kan gjerne være i friske farger, men også ensfarget hvitt er korrekt.

Ikke ta en Trump

Det er mange muligheter når det kommer til dressko for tiden, men Ferner peker på at svarte sko til den mørke dressen aldri slår feil.

– Svarte sko til en mørk dress er alltid riktig. Men vi ser at man også fint kan bruke brune skinnsko eller semskete sko til en slik anledning, sier Ferner.

Hagen mener det er lov til å eksperimentere med skoene til dressen. Skal man i mindre formelle festligheter kan man gjerne sprite opp antrekket med et par loafers eller et par hvite sneakers.

– Til mer formelle anledninger foretrekker jeg klassiske skinnsko med spenner eller snøring. Sorte sko fungerer til det meste, men til en grå dress synes jeg det er ekstra fint med brunt skinn, gjerne polert til du kan speile deg på skotuppen.

Når det kommer til pyntet som skal være rundt halsen mener Hagen at sløyfe er forbeholdt smokingen, til dress burde man bruke slips.

– På nasjonaldagen kommer man langt med et helfarget blått eller rødt slips. Ikke gjør som Trump, styr unna glinsende silkeslips og signalfarger. Burgunderrødt og marineblått er ufeilbarlig, spesielt i et matt stoff.

Unngå tabbene

Calle Ferner påpeker at det er mange av de samme feilene som går igjen når folk drar på seg dressen. Den største er at passformen ikke er i mål. Han forteller at mange arver dress, noe som er bra, men at da kan det være lurt å ta den med til en skredder slik at man får tilpasset dressen til den nye eieren.

– Standard feil mange gjør er at armlengden er for kort eller lang, bukselengden er for kort eller lang og nakkefold. Hvis man har fokus på dette vil en dress sitte forholdsvis pent, sier Ferner.

Han peker også på at mange glemmer rett og slett å rengjøre dressen før de stresser til champagne-frokosten.

– Man bør også gå over plagget man skal bruke for å se om det er noen flekker eller andre ting som ikke hører hjemme. Og hvis man skal bruke «gamle sko» burde disse bør være nypussede, avslutter Ferner.

Noen siste tips for å unngå de største dresstabbene:

 • Den nederste knappen på dressjakken skal ikke kneppes igjen!
 • Husk å fjerne den lille sømmen som sitter i splitten bak på dressjakken
 • Skjorten skal være nedi buksen
 • Pass på at slipset ikke er for langt eller kort, bredt eller smalt. Gjerne bruk slipsnål for å holde det på plass. Hvis du går for et ekstra smalt slips, burde slipsnålen også være kortere.
 • Tørkle skal alltid være i venstre brystlomme
 • Hvis du bruker belte burde dette være i den samme fargen som skinnskoene
 • Husk å pusse skoene og stryke skjorta, og eventuelt rense dressen hvis det trengs

Les også: Hva skjedde med it-veskene?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer