Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ekspertenes beste tips til bryllupsgjesten
Foto: Pool/Samir Hussein/WireImage

Ekspertenes beste tips til bryllupsgjesten

Er du invitert i bryllup i sommer?

Vi nærmer oss sommer og høytiden for bryllup. Kanskje særlig i år, etter to somre med utallige avlyste bryllup som følge av koronarestriksjoner. Nå kan vi endelig samles igjen og feire kjærligheten.

Om du er så heldig å være invitert i bryllup, er du kanskje usikker på hva du skal ha på deg for anledningen? Det er nemlig litt av hvert man bør ha i bakhodet når man velger antrekk som bryllupsgjest.

Vi har spurt ekspertene om deres beste tips!

– Det viktigste er at du må føle deg vel! Det skinner alltid gjennom om man er bekvem i kjolen eller ikke, sier Hilde Kristine Hagen i Whitestory & Friends til Melk & Honning.

Kjolebutikken holder til på Frogner i Oslo og begynte med brudekjoler i 2015. Men siden 2017 har de utelukkende solgt selskapskjoler, som passer perfekt til blant annet bryllup.

– Farger er alltid fresht om sommeren og brudene vi har innom hos oss ønsker ofte blomster og sterkere farger på gjestene. Det lager en fin sommerstemning på bilder, sier Hagen.

Hun forteller at en tendens de ser hos forlovere er at bruden ønsker dusere farger som lyseblå, lysegrønn og dus rosa.

– Det er viktig å ikke konkurrere med bruden, både som gjest og forlover. 

Hilde Kristine Hagen. Foto: Privat.

Det er jo også slik at det finnes ulike kleskoder i bryllup, som gjerne står spesifisert på invitasjonen. Hagen forteller at de opplever at gjestene har veldig respekt for nettopp det.

– Er det smoking som er dresskoden, skal kjolen være fotsid. Om dresskoden er mørk dress kan man ha en noe kortere kjole, forteller hun.

Det er også enkelte ting det kan være lurt å unngå når man skal i bryllup.

– Altfor dyp utringning eller en veldig gjennomsiktig kjole, så onkelen på nabobordet ikke klarer å holde fokus, er fint å unngå, sier Hagen.

Hun påpeker at man skal kle seg for bryllup og ikke klubb.

– Det er også greit å unngå rødt, svart og hvitt. I USA, blant annet, ser man ofte forlovere i hvitt og gjester i svart. Det er mulig trenden kommer til Norge etter hvert også, men foreløpig har vi ikke sett det her.

Hos Whitestory & Friends på Frogner finner du lekre kjoler til bryllup. Foto: Instagram/ @whitestory.no

Hagen forteller at kundene gjerne vil ha fine og delikate materialer og at de unngår hverdagslige stoffer som for eksempel bomull i bryllup.

Hvilke trender og tendenser er det som gjelder nå?

– Fargemessig er syrin en veldig populær farge. I tillegg selger vi alltid mye av grønt, i alle toner. Det går aldri av moten.

Hagen forteller at det også har vært populært i mange år at forlovere har lik kjole, eller noe som er i samme stil.

– Det gjelder absolutt enda, sier Hagen.

Hilde Kristine Hagen forteller at grønt aldri går av moten til bryllupsgjesten. Foto: Instagram/ @whitestory.no

Men, hvordan velger man riktig tilbehør til antrekket?

– Store statement-øredobber er ofte lekkert til selskapskjoler. Det kan virkelig piffe opp en kjole, forteller Hagen.

Hun legger til at det er fint å ha en rød tråd på sko og veske, men at det likevel ikke trenger å matche.

– Litt gull og glitter er gøy på sko og veske!

Sist, men ikke minst er det viktig å investere i noen gode sko, ifølge Hagen.

– Et hett tips er å ha flip flops med seg til de sene nattetimer.

De siste årene er det blitt stadig mer populært å leie antrekk til bryllup.

Og klesleietjenesten Fjong er ledende i Norge, med et utvalg av klær og tilbehør fra både merker og privatpersoner. Nettopp det har mange fått øynene opp for når de skal finne antrekk til bryllup.

– Det viktigste er å finne noe man selv føler seg komfortabel og fin i. Det er viktig å ikke la seg begrense av masse regler som egentlig ikke betyr noe særlig lenger, sier Alexandra Mieszkowska i Fjong til Melk & Honning.

– En fresh powersuit kan være like flott i et bryllup som en kjole. Man får alltid en liten ekstra glød når man føler seg komfortabel og bra i antrekket man går med.

Alexandra Mieszkowska. Foto: Selma Haaland.

Mieszkowska legger til at du ikke trenger å følge trender eller gjøre masse research på hva andre synes er pent, men heller bli inspirert av det du ser rundt deg og kjøre din egen greie.

– Det er visse regler som forteller at noen farger og lengder på kjoler ikke er innafor å bruke i bryllup. Disse reglene er for det første ganske utdaterte, og i Fjong ønsker vi ikke å begrense kundene våre med å peke på hva som er lov og ikke i et bryllup, sier hun.

– Mottar du en invitasjon med dresskode er det selvfølgelig viktig å holde seg innenfor noen rammer, men det er lite man skal «unngå» i 2022. 

Hos Fjong ønsker de ikke å begrense kundene på hva som er lov og ikke i bryllup. Foto: Instagram/ @fjongofficial

Mieszkowska forteller at de har sett en stor forespørsel og interesse for Bridgerton-kjolene, spesielt etter den siste sesongen.

– Denne regencycore-trenden som er inspirert av den britiske 1800-tallsmoten tar for seg flotte ballkjoler, korsett, perlekjeder og ikke minst operahansker, sier hun.

Fjong har for eksempler kjoler fra Needle & Thread, som er svært populære for bryllupssesongen. 

– Samtidig er de klassiske blomsterkjolene fra for eksempel byTiMo og Reformation en sikker vinner begge to, og noe mange etterspør på Fjong, sier Mieszkowska.

Hun forteller at også farger er svært etterspurt, og at hun tror det er noe vi kommer til å se mer av fremover.

– Two pieces-antrekk har også blitt en stor trend, enten det er en fin topp og et skjørt, eller blazer og en bukse. Det kan funke kjempebra i bryllup! Kanskje til og med en bolero?

Mieszkowska tipser om at det kan være fint å sette prikken over i-en ved bruk av tilbehør, og i tillegg gjøre antrekket litt mer personlig.

– Går du for et statement-antrekk kan det være lurt å tone ned tilbehøret, og om kjolen har en lang hals bør man kanskje gå for noen enkle øredobber, sier hun.

Om du har valgt å gå for en enkel kjole med åpent bryst, kan et større kjede være en god idé.

– Hasla er et populært tilbehørsmerke hos oss, og de har smykker for enhver smak og anledning. Veskene fra Marmaclub er også en leie-favoritt om du vil ha et statement-tilbehør. 

Sett prikken over i-en på antrekket med fint tilbehør. Foto: Instagram/ @fjongofficial

Hvorfor bør man velge å leie antrekk når man skal i bryllup? 

– Det er ikke til å legge skjul på at vi ofte kjøper nye antrekk til spesielle anledninger, og så bruker vi antrekket kanskje én gang til etter det. Eller aldri. Å leie er derfor helt perfekt!

– I Fjong pleier vi å fremme disse tre punktene: Det er lønnsomt, bærekraftig og du kan utfordre stilen din.

– Vi følger ikke trender på den måten at vi absolutt skal ha det samme plagget som trender sier vi skal ha. Vi ønsker heller at man skal finne inspirasjon i trendene og finne sin egen vri på det.

Mieszkowska forteller at Fjong har opplevd en enorm økning både når det kommer til kunder som leier hverdagsantrekk, og de som leier til en spesiell anledning.

– Over halvparten av våre medlemmer rapporterer at de har redusert klesforbruket sitt med mer enn 50 prosent til nå. Vi opplever at flere og flere bryr seg om klima, og å velge kvalitet fremover kvantitet.

– Akkurat nå har vi et bryllupsinitiativ gående hvor man får en prøverabatt og kan prøve antrekket i forkant av anledningen. Det har vært en stor interesse for dette, og jeg tror flere og flere vil velge leie fremover. 

Les også: Har du fått med deg denne sminketrenden?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer