Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Dropp studielånet: Her er motekursene du kan ta på nett

Dette er de tre beste nettstudiene for moteinteresserte.

Du må ikke reise til utlandet eller ta opp studielån for å få kunnskapen du trenger for en karriere i motebransjen. På nettet finnes flere gode kurs som koster langt mindre enn en moteutdannelse, der ledende motepersonligheter øser av sin kunnskap om alt fra motehistorie og styling til journalistikk og klesdesign.

Dette er våre tre favorittstudier på nett:

BoF Education

1537 kr ($195) én gang for ett kurs

Business of Fashion er nettstedet som sørger for at motejournalistikk holdes på like høyt nivå som annen journalistikk. BoF ble grunnlagt i 2007 av den britiske moteeksperten Imran Amed, og har vokst til å bli den mest troverdige kilden til seriøse motenyheter og en anerkjent plattform for både ros til og kritikk av bransjen. Siden nettstedets fødsel har BoF hvert år publisert en liste over verdens beste moteskoler, og er blitt en viktig forkjemper for å legitimere og anerkjenne moteutdannelser. Disse skolene er dog som oftes både svært dyre og ikke minst vanskelige å komme inn på. 

I 2016 lanserte derfor BoF en egen plattform med onlinekurs for å forberede unge, lovende på en karriere i motebransjen, såkalte «BoF Masterclasses». Kursene er designet for å utstyre elevene med ferdighetene og kunnskapen som trengs for å ha en sjanse i den enormt konkurrerende motebransjen. Hvert kurs undervises av en ledende bransjefigur, og består av eksklusivt videoinnhold og live Q&A med foreleserne. Avslutningsvis vil alle deltagere motta en offisiell BoF Education Certification.

Kursene inkluderer «The Fashion System 101» som er en grunnleggende innføring i hvordan motebransjen fungerer, «A Beginner’s Guide to Fashion Communications» som tar for seg de ulike karriereveiene man kan ta i motebransjen, «Understadning Merchandising» om å bygge opp et klesmerke og forstå markedet, «Rethinking Digital Marketig» som utforsker møtepunktet mellom mote, tekonologi og markesføring. I tillegg til «Fashion History for Today»,  «A Beginners Guide to Buying and Merchandising», ble det i år også lansert en masterclass med den anerkjente stylisten Lucinda Chambers.

Kursene ligger på rundt ti timer hver, og du trenger kun å melde deg på én gang for å ha evig tilgang til materialet.

Masterclass med Lucinda Chambers via Business of Fashion.

Les om alle kursene og meld deg på HER

Masterclass

710 kr ($90) én gang for et kurs
1 420 kr ($180) årlig for alle tilgjengelige kurs

I 2015 lanserte entreprenør Aaron Rasmussen og produsent David Rogier Masterclass.com fra San Fransisco. Da hadde de fem ulike online-kurs: synging med Christine Aguilera, tennis med Serena Williams, skriving med James Patterson, «the art of performance» med Usher og skuespill med Dustin Hoffmann. Hvordan de klarte å få så store navn til å stille opp har de vært svært hemmelighetsfulle om. Det eneste vi vet sikkert er at Rasmussen var venn av Dustin Hoffmans datter og resten er, som de sier, historie.

Tre år senere har Rasmussen og Rogier rekruttert et stjernelag på hele 32 forelesere. Listen inkuderer film-masterclass med Martin Scorsese, skrive-masterclass med Malcolm Gladwell, kokke-masterclass med Gordon Ramsey, arkitekt-masterclass med Frank Ghery, filmmusikk-masterclass med Hans Zimmer og basketball-masterclass med Stephen Curry – for å nevne noen.

De har også huket tak i to av motebransjens største og viktigste aktører til å lære bort de det gjør aller best; klesdesign med Marc Jacobs og å bygge opp et motemerke med Diane von Furstenberg. I likhet med alle de overnevnte, har Jacobs og Furstenberg sittet i timesvis foran et kamera og fortalt hvordan de har kommet dit de er i dag.

Marc Jacobs’ masterclass inkluderer 18 videoer hvor han bruker skisser, vareprøver og ikoniske plagg fra sine egne kolleksjoner til å lære deg hvordan du skaper en kleskolleksjon. Sammen med videoene vil du få en arbeidsbok med oppsummeringer, oppgaver og ekstra materiale. I tillegg blir du medlem av en student-hub hvor du kan laste opp videoer og bilder av arbeidet ditt for å få feedback fra de andre som tar kurset. Det ryktes også at Marc Jacobs selv tar turen innom for å vurdere elvenes arbeid og svare på utvalgte spørsmål. 

Om du har en interesse for organisering og realisering overfor design, er ikon og motelegende Diane von Furstenbergs masterclass det ideelle valget. I over 17 videoer forteller Furstenberg om sine 50 år i bransjen, og om hvordan hun har bygget opp et av verdens mest gjenkjennelige moteimperier. Hun lærer bort hvordan man sikrer seg en visuell identitet, bygger nettverk og – ikke minst – lanserer et produkt. 

Masterclass.com har også fotografi med Annie Leibovitz og gravejournalistikk med Bob Woodward (én av de to journalistene fra Washington Post som avslørte Watergate-skandalen) – begge kurs svært relevante dersom du ser for deg en fremtid i motebransjen. 

Melder du deg på et av kursene blir innholdet også her tilgjenglig for evig. Du kan ta timene akkurat når det passer deg, og dersom du ønsker å lære både matlaging av Ramsay, fotografi av Leibovitz og design av Jacobs er det fra og med i år mulig å få tilgang til alle kursene for 1420 kr i året, i motsetning til 710 kr per kurs. 

Se hele oversikten over Masterclasses og meld deg på HER

Masterclass med Marc Jacobs via Masterclass.com.

Central Saint Marins Online Courses

3830 kr – 6020 kr (£350 – £550) én gang for ett kurs

Central Saint Martins i London troner øverst på Business of Fashion sin liste over verdens beste moteskoler – og det er ikke uten grunn. Skolen har hatt elever som i dag er noen av verdens fremste designere, deriblant Alexander McQueen, John Galliano, Zac Posen, Phoebe Philo, Riccardo Tisci og Kim Jones. Opptaksprosessen er beryktet, nåløyet for å komme inn på skolen er nærmest usynlig og om du er blant de heldige er de fem årene på skolen steinharde. Central Saint Martins er mote- og kunstskolenes svar på Harvard. 

Heldigvis tilbyr nå verdens beste moteskole også online-kurs for håpefulle mote- og kunstinteresserte. Parallelt med skolens standing ligger riktignok prisen på disse kursene litt høyere enn både Masterclass og BoF. Når det er sagt får man her kurs av den aller høyeste akademiske kvalitet. 

Central Saint Martins’ «Live Classes» skiller seg fra de andre ved at de foregår til bestemte tidspunkt. Dette er med andre ord ikke kurs du kan ta når det passer deg. Fordelen med «Live Classes» er at du tar timen samtidig med en håndfull andre elever. Det betyr at dere alle kan diskutere og stille spørsmål i et forum samtidig som forelesningen pågår. Et typisk kurs varer fra fire til åtte uker og følger britisk tid, altså én time etter norsk tid. Alle kursene og forelesningene blir arkivert, og er tilgjengelig for deltakerene opp til tre måneder etter kurset er ferdig. 

Kursene dekker nesten alt du kan tenke deg innenfor mote, kunst og kultur. Du kan se en full liste over de ulike kursene og når de begynner HER. Noen av høydepunktene bør dog trekkes frem, slik som «Self Promotin for Creatives» (£350) (som er perfekt for influencere), «Business Start Up For Creatives»(£450), «Fashion Content Marketing» (£350) eller «Art Theory: Introduction to Aesthetics»(£350)

Det er ingen deadline for å søke – påmeldingen holdes åpen til kursene er fulle. Aldersgrensen er 18 år, og selvom CSM ikke vil be deg laste opp test scores eller karakterer, forventer de at alle elver har grunnleggende engelskferdigheter.

Les mer om Central Saint Martins Online Short Courses HER

Central Saint Martins i London

Les også: Dette er status for moten anno 2018

Siste saker

Mest lest nå
Les mer