Reklamen som ble for mye for mange var for Dove kroppsvask.
Skrevet av: Julia Johanne Tolo
I en tre sekunders GIF ser man en svart kvinne som tar av seg en mørk hudfarget t-skjorte, og deretter blir forvandlet til en hvit kvinne i en lys hudfarget t-skjorte.
Dove er kjent for å ha fokus på mer «ekte» kvinner i reklamene sine, og trakk fort den aktuelle kampanjen etter sterk kritikk på sosiale medier. Kritikken gikk ut på at ved å vise den svarte kvinnen først, blir beskjeden deres at det å ha mørk hud er skittent, og noe man burde vaske bort.
– Dove ønsker å fremme skjønnheten i heterogenitet. I et bilde vi postet denne uken framstilte vi ikke kvinner av forskjellig hudfarge på en hensynsfull måte, og vi beklager dypt for fornærmelsen, unnskyldte Dove seg på Twitter og Facebook på lørdag.
En representant for Dove, Marissa Solan, sa i en uttalelse at Dove nå jobber med å forbedre prosessen de bruker for å godkjenne reklamemateriale.
Selv om reklamen ble trukket har kritikken fortsatt og på mandag morgen skrev Orange is the New Black-skuespiller og tidligere Dove-modell, Danielle Brooks, et personlig innlegg for Lena Dunham’s Lenny Letter. Brooks skriver at Dove minnet henne på at det er langt igjen før kvinner av hennes hudfarge er vel representert og respektert i skjønnhetsindustrien. Hun skriver også at hun angrer på at hun stilte som modell for Dove tidligere.
Den siste utviklingen i denne saken kom på tirsdag morgen, da kvinnen fra Dove’s reklame, Lola Ogunyem, skrev et innlegg for the Guardian om hennes opplevelse av situasjonen. Ogunyem forklarer at i den fulle reklamen som varer i 30 sekunder vises kvinner av flere hudtoner. Hun skriver at hun støtter at Dove valgte å unnskylde, men mener også at de burde forklart visjonen sin bedre og vist til den lengre versjonen av reklamen. Hun påpeker at reklamen har blitt misforstått på grunn av GIF-en som har blitt sirkulert spesielt på sosiale medier og presiserer at hun ikke er et offer.
Både Dove og eierselskapet Unilever har tidligere vært i trøbbel. I fjor fikk de for eksempel kritikk for å en annonse som søkte mennesker til å være en del av «Real Beaty»-kampanjen hvor de ønsket «naturlige trente kropper, ikke for formfulle og ikke for atletiske».
Dove er dog ikke alene om å komme i hardt vær. I skjønnhets- og moteindustrien finnes det dessverre et større problem med representasjon og misrepresentasjon av forskjellige hudfarger, så vel som religioner og kulturer. Man måtte helt til 2017 før en kvinne med hijab covret et motemagasin i Norge.
Les også: – Donna Karan er avskum i en fancy kjole