Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
derfor liker du vaniljeparfyme
Foto: Instagram/@camillecharriere

Dette er den spesielle grunnen til at man gjerne liker vaniljeparfyme

Minner om det første man spiste her i livet.

Vaniljeis, vaniljesaus, pannacotta med vaniljestang. Selv om mange av oss digger smaken av vanilje, har duften av vanilje fått et (ufortjent?) dårlig rykte på seg.

For det er ingen hemmelighet at vaniljeparfyme gjerne blir sett noe ned på. Kanskje fordi det minner om de første, ofte billige parfymene man prøvde seg på som tenåring? Gjerne fra en billighylle på matbutikken, H&M eller den berømte bodysprayen fra Victoria’s Secret.

Likevel – mange av oss liker i det skjulte fortsatt denne søte duften. Og faktisk er vaniljerenessansen over oss, skal vi tro magasinet Allure.

Men visste du hvorfor du mest sannsynlig liker vaniljeparfyme?

– Alt med duft er veldig individuelt og veldig uforutsigbart, sier Rachel Herz, kognitiv psykolog og nevrolog til Allure.

Herz er en verdensberømt ekspert på det psykologiske aspektet ved lukt.

– Men som en funksjon, fordi mors brystmelk og barnemat har en sterke forbindelser til vaniljeduft. Vårt aller første møte med lukten er med den nærende, med klemming, mat, varme og lignende.

Det er altså brystmelken man får som spedbarn som skal være grunnen.

– Hvis du er i 20-årene og lukter på en veldig tung vaniljeparfyme, vil du kanskje tenke ‘Jeg er så ferdig med det – det var min jentefase og nå ønsker jeg noe mer sofistikert’, mener Herz.

vaniljeparfyme
Mange liker vaniljeis, men ikke så mange innrømmer å like vaniljedufter. Foto: Dovile Ramoskaite via Unsplash

Vanilje er imidlertid ikke en kjip duft i seg selv. Til tross for at ikke alle har den som en favorittduft, blir den på generell basis sett på som ganske så behagelig.

Når man blir voksen går vaniljeduft gjerne fra å være noe digg man bare spraye på halsen, til en note som man heller foretrekker som en base. Skjult bak andre noter.

Les også
Balenciaga saksøker for 250 millioner kroner

«Vanilje er fengslende og vakker, men kan lett bli noe overdrevet eller stereotypisk», sier Bee Shapiro som står bak duft- og hudpleiemerket Ellis Brooklyn.

De siste årene har store, anerkjente merker kommet med sine forførende vaniljedufter. Deriblant Tom Ford, Diptyque og Byredo.

– Til tross for hva jeg tenkte som tenåring, så vil ikke alle parfymene i denne kategorien føre til en dundrende hodepine etter et par timer», skriver beautyjournalisten i Byrdie.

Så hva skal man se etter når man er på utkikk etter den perfekte vaniljeparfymen?

– Se etter komplementerende noter som støtter duftpreferansene dine. Hvis du liker friske eller sitrusaktige parfymer, se etter noter av appelsin, bergamott, bomull eller mynte, foreslår Byrdie.

– Hvis du liker varmere, mer rikere vaniljedufter, se etter parfymer som inkluderer andre søte noter som kaffe, karamell eller sjokolade.

Les også: Når bør man egentlig begynne med anti-age?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer