Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Prins Charles og Diana

Finnes det egentlig noen regler på afterski?

– Man skal være funksjonell og fasjonabel. I den rekkefølgen.

Afterski, après-ski- kjært barn har mange navn. Uansett om det er snakk om en glamorøs skiferie i Alpene eller hæla i taket på et høyfjellshotell her hjemme, er det ingen tvil om at både klær og utstyr spiller en viktig rolle.

Men finnes det egentlig noen regler på afterski?

Funksjonell og fasjonabel

Elisa Røtterud
Fannypack funker fint på fjelltur og afterski. Foto: Live Andrea Sulheim

– Aprés-ski handler om de samme prinsippene som under skituren. Man skal være funksjonell og fasjonabel. I den rekkefølgen. Sistnevnte er dog blitt et viktig element, også her hjemme i Norge. Det er ikke bare i Chamonix man skal være chic, sier Elisa Røtterud til Melk & Honning. 

Hun er blant annet storyteller i Norrøna, og ekspert å regne på alt som har med friluftsliv å gjøre. Noe hun alltid gjør med stil.  

– Har man vett, kler man seg selvsagt etter 3-lags prinsippet. Det betyr et innerlag, gjerne av ull, så et mellomlag, kanskje en tynn dunjakke, og så en vind- og vannavstøtende jakke, da helst i Gore-Tex over. Dette prinsippet gjør at du ikke svetter nevneverdig eller blir kald, sier Røtterud og legger til; 

– Når man ankommer sin après-ski destinasjon, er det bare å ta av seg ett lag med bekledning. Riv opp glidelåsene på Gore-Tex-buksen din og kast av deg jakken. 

Elegant afterski

Audrey Hepburn i Charade
Audrey Hepburn i skidrakt signert Givenchy i filmen «Charade» fra 1963

Afterski slik vi kjenner det i dag blomstret opp på 1960-tallet. Da var det nemlig viktig med peiskos etter en lang dag i bakken. Inspirert av motebildet som rådet, var både pels i form av luer, votter og jakker populært, i tillegg til skidrakter inspirert av «the space age». Disse skulle helst være i lyse, duse og metalliske farger.

Les også
Dette skjer i Oslo i høstferien

I dag har man så mange flere alternativer for å holde seg varm. Tekniske og innovative materialer gjør det lett å kle seg både praktisk og trendy, og det finnes et hav av merker å velge mellom. 

Røtterud sverger til Tamok-kolleksjonen til Norrøna.

– Dette er solide Gore- Tex-klær i duse farger som oser av eleganse. Jeg kjører beige bukse og hvit jakke- veldig fresht.

Synlig med farger

Elisa Røtterud
Sterke farger gjør deg synlig på fjellet. Foto via @elisarotterud

Det er ikke til å stikke under stol at det er viktig å kle seg etter vær og vind. Sterke signalfarger som rødt, grønt, gult og oransje gjør at man blir lett synlig i snøen på fjellet. 

– Skal jeg på Rando-turer i dårlig vær velger jeg farger. Dette på grunn av sikkerhet, da synes man i terrenget og blir lett funnet hvis noe skulle skje. Dessuten, i disse SoMe-tider er farger sinnsykt fresht på bilder, sier Røtterud og fortsetter; 

– Har du tid til å svinge innom ditt chalet for å skifte, vil jeg anbefale UGG med lakk på beina og en fargerik, kort strikkegenser fra det nye merket Kupong. Behold skibuksa på, om så bare for å blende inn. Lue- og hjelmesveis er et must hvis man vil bli tatt seriøst. 

Freshe detaljer 

The North Face
The North Face bruker velur i sin vinterkolleksjon. Foto via leverandøren

Glem trauste skiantrekk med kjedelige snitt hvor det eneste av detaljer er borre- og glidelåser. Denne vinteren har merker som italienske Colmar eksperimentert med spennende snitt, mens The North Face har brukt utradisjonelle materialer som velur i sin kolleksjon. 

Elisa Røtterud går gjerne for rock ‘n’ roll-stilen i bakken. 

– Skal jeg kjøre heis, som forøvrig er noe av det verste jeg vet om, har jeg på meg en svart skinnbukse med rosa stjerner på sidene fra Jet Set. Da ser jeg ut som en rockestjerne, sier hun og legger til;

Les også
H&M kutter ut gratis retur

– Med en hvit hjelm fra Sweet Protection og rosa ski fra Black Crows på beina, er dette en stilmiks av Mick Jagger møter Jane Fonda. I love it. 

Elisa Røtterud
Elisa Røtterud går for rock ´n´roll-stilen i bakken. Foto: Ina Othilie Vikøren

Styr unna dette

Når man har sørget for en funksjonell, men fasjonabel påkledning, er det likevel noen ting man bør droppe på afterski. 

– Et stort NO er å ha på seg hjelm og googles på aprés- ski. Da blir du ledd av av de kjekke brattkjørerne med kudos, sier Røtterud og fortsetter; 

The Juice
Dropp googles på après-ski er ekspertens råd. Foto via thejuice.no

– Ta av deg dette, og smett heller på et hodebånd eller silkeskjerf fra Hermès rundt hodet for å dempe den svette lue- og hjelmsveisen. Smell på et par chunky solbriller i solid kvalitet fra eksempelvis Oakley med sine Prizm-glass, eller Vuarnet som er en alpeklassiker.

Å gå «all in» med en sexy look er heller ikke innafor på afterski. 

– Dype utringninger med push-up BH er bekmørkt. Dette ser vi mye av i Hemsedal. Man skal se sporty og naturlig ut, sier hun og legger til;

–Jeg blir uvel når jeg ser jenter med for mye sminke og for trange klær. Det oser av desperasjon. «Gratulerer», tenker jeg om disse uvitende friluftssjelene. De er ikke på aprés-ski. De er bare på aprés.

Afterski-stilen for henne

Slik får du afterski-stilen
Øverst fra venstre: Peak Performance jakke kr 4.000, bukse kr 2.800, UGG kr 2.899, By Malene Birger kr 1.199, Hermès kr 3.700, Vuarnet kr 2.382, Envelope 1976 kr 1.999, The North Face kr 4.899

…og for ham

Slik får du afterski-stilen
Øverst fra venstre: The North Face kr 2.499, The North Face kr 3.999, Norrøna kr 5.999, Filippa K kr 1.899, Ray Ban kr 1.780, The Hundreds kr 299, Timberland kr 799

Hovedbilde av Prins Charles og Lady Diana via Vanity Fair

Les også: 6 julegavetips fra norske designsamarbeid

Siste saker

Mest lest nå
Les mer