6 julegavetips fra norske designsamarbeid

For deg som vil handle lokalt. 

Juleaften nærmer seg med stormskritt, og er du ikke ferdig med gavene enda bør du få opp farten. Her er tipsene til deg som vil handle lokalt – og støtte norsk mote samtidig. 

Days Like This x Since Oslo

Days Like This har teamet opp med det norske skomerket Since Oslo for det som er den Varner-eide kleskjedens første skosamarbeid. Skoene er en forlengelse av festkolleksjonen til kleskjeden, og består av tre skomodeller; en ankelboot i sort skinn, en pump i sort skinn og en pump i rød velour. 

Blender x ESP

Blender Agency er ikke fremmed for designsamarbeid. I år feirer de 15 år, og har i den anledning teamet opp med Los Angeles-baserte Free & Easy. Resultatet er en rekke produkter – alle med en BA-smiley – blant dem pleddet i rosa og beige utviklet i samarbeid med norske  Elisabeth Stray Pedersen bak ESP produsert av Lillunn. 

Røros Tweed x Fredrik Værslev

Ok, kanskje ikke det aller mest opplagte designsamarbeidet, men det er ikke første gang Røros Tweed samarbeider med en norsk kunstner. Sist var med Bjarne Melgaard, og nå med Norges kanskje hotteste samtidskunstner, Fredrik Værslev. Værslev er aktuell med utstillingen «Fredrik Værslev as I Imagine Him» på Astrup Fearnley – en utstilling som står ut i det nye året. I museumsbutikken kan du kjøpe pleddet signert Værslev for den snart 80 år gamle norske tekstilbedriften fra Røros i Trøndelag. 

Herotic Oslo x Bjørg

Osloskaterne bak merket Herotic lanserte i sommer sin første kleskolleksjon som i høst ble fulgt opp av en andre. De lanserte også sitt første designsamarbeid med den norske smykkedesigneren Bjørg Nordli-Mathiesen som står bak smykkemerket Bjørg. Kolleksjonen består av et halskjede og en signet ring – begge med Herotics kjennetegn; delfin-logoen.

Gevir x Miss Mathiesen

Agnes Gulbrandsen bak frisørkjeden Gevir og den norske smykkedesigneren Miss Mathiesen har slått hodene sammen om en kolleksjon med hårspenner og hårkammer. Du har kanskje allerede fått det med deg i sosiale medier eller også i amerikanske Vogue. Velg mellom et titalls ulike ord som «Blondie», «Einstein», «Selfish» og «Bitcoin». Dette er spennene så godt som alle de norske influencerne sverger til. Glem den mye omtalte Gucci-spennen – disse er minst like fine, langt rimeligere og av god kvalitet blant annet med skinn på spennen som skal være skånsom mot håret.

Bonus: Maja Stabel

Ikke akkurat et designsamarbeid per se, men det var i alle fall på oppfordring fra Marte Djupesland som står bak butikken JF Curated i Prinsens gate at designer og illustratør Maja Stabel blåste nytt liv i sitt bærekraftige teppekåpe-prosjekt denne høsten. Jakkene er i all hovedsak laget av gamle vintage-tepper etter zero waste-metoden som er basert i selve mønsterkonstruksjonen. I butikken i Prinsens gate kan man velge sitt eget vintage-pledd som deretter blir up-cycled til en kåpe. Stabel holder også egne kurs om hvordan man selv kan lage kåper av gamle pledd. 

Hovedbilde: Maja Stabel.