Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Den tidligere toppmodellen om overgangen til skuespilleryrket

Sonja Wanda gikk fra å være en av Norges største modeller til å spille en av hovedrollene i en fransk film. Og hun snakker egentlig ikke fransk.

Som barn satt Sudan-fødte Sonja Wanda på flyktningmottaket og klippet ut bilder av Naomi Campbell. I slutten av tenårene møtte hun Campbell som fortalte henne at hun var en av de eneste mørkhudede modellene som kunne ta over hennes trone.

Da Wanda var 19 år, dekket ansiktet hennes dobbelt-dekker busser i London for kleskjeden Topshop. Samme år gjorde hun kampanje for Dolce & Gabbana, jobbet med Edward Enninfull og gikk ned de fleste store catwalker i de største motemetropolene.

Wanda var Norges modellyndling og 10 år senere ble hun den første mørkhudede modellen på coveret til norske Costume.

Norge ble dog hjemmet til en annen drøm da hun valgte å åpne frisørsalong i hjembyen Fredrikstad, men fortsatte å jobbe som modell i utlandet. I et intervju med KK i 2015 avslørte den tidligere toppmodellen at hun fortsatt har en stor modellkarriere i Afrika – som vi her hjemme i Norge ikke er kjent med.

Nå er Sonja Wanda tilbake på skjermen – men ikke som modell. I den franske filmen Par Instict spiller Wanda en ung, enslig afrikansk mor som overgir barnet sitt til en total fremmed på gaten i Marokko. Filmen har åpnet til fantastiske anmeldelser i hjemlandet og den 26. januar vil Cinemateket vise den for kinogjengere i Oslo.

Melk & Honning har snakket med Sonja Wanda om overgangen fra modellyrket til å bli skuespiller.

Du begynte å jobbe som modell som 15 åring. Om du kunne gå tilbake å gjøre det på nytt, ville du begynt så tidlig?

Les også
Hårfrisyrer som passer perfekt til bunad (og andre antrekk) på 17. mai

– Ja, jeg hadde begynt så tidlig. Når du er barn har du gjerne mange drømmer, hobbyer og skjulte talenter. Det er der det hele begynner og man vokser med det og blir bedre jo eldre man blir. Det er også utrolig viktig å ha foreldre som støtter deg i drømmene dine, mener jeg.

Hva har du lært av å gå inn i en krevende bransje i så ung alder?

 – Jeg har lært meg å ikke være naiv, men å ha bein i nesen og beina godt plantet på jorden.

Har det å jobbe som skuespiller vært et ønske som kom med modellyrket eller har det vært en drøm lenge?

– Jeg har alltid drømt om å bli skuespiller. Men bare dersom det riktige tilbudet kom og jeg fikk sjansen til og samarbeide med regissøren slik at jeg kan vise hva jeg kan og hvor god jeg er.

 

sonja-wanda

 

Hva har du lært av å jobbe som modell som du kunne ta med videre i skuespilleryrket?

– Som modell er arbeidsdagene med en shoot eller på catwalken som regel mye kortere. Mens på en filminnspilling så er de mer avhengig av følelser, karakterer, troverdigheten og dermed blir dagene ofte mye lengre og slitsomme.

– I tillegg til at det er mer venting. Disse punktene som jeg har nevt her spiller også en viktig rolle som i modellbransjen. De utfyller hverandre.

Etter at du nå har spilt i en film, hva foretrekker du – modell- eller skuespilleryrket? 

– Begge yrkene er like morsomme, men jeg må si at jeg har fått smaken av skuespill. Det var kjempegøy og utfordrene for meg – men på en god måte. Ikke minst var det gøy med publikums reaksjon før og etter en filmvisningen.

Hva er ønskene dine for fremtiden? 

Les også
9 barer vi vil feire 17. mai på

– Mine ønsker fremover er å fortsette og utfordre meg selv.

Hvem er de viktigste støttespillerne i livet ditt? 

– Familien min her i Norge er mine aller største støttespillere. Etterfulgt av mine fans som har fulgt meg siden dag én da jeg startet. Og mine aller nærmeste venner, selvfølgelig.

Hva er dine beste tips til unge jenter som vil inn i samme bransje som deg? Om det er modell eller skuespiller.

– Mitt tips til jenter som vil bli skuespiller eller modell er at du må tåle avslag – det er det samme som et jobbintervju. Hvorfor skal de velge akkurat deg ? Det er viktig å være annerledes enn andre og være glad i seg selv først og fremst.

 

sonja-wanda

 

Foto: Alexander Norheim

Les også: Frida Aasen: – Det hender at man tenker «er det verdt det?»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer