Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Boblene du bør ha i glasset når du sier farvel til 2020
Boblene du bør ha i glasset når du sier farvel til 2020

Lei lunken cava? Her er insider-tipsene til Champagne-frokosten

Vi spurte tre Oslo-bartendere.

Hva som skal skåles i på 17. mai er minst like viktig som hva som skal fortæres, kanskje viktigere. Enten du inviterer eller blir invitert til den årlige Champagne-frokosten.

Melk & Honning spurte bartendere på Oslo-barene Pauls Boutique, Bar Merkur og Internasjonalen om deres beste tips til drinker både med og uten alkohol til den nært forestående nasjonaldagen.

Pauls Boutique

Pål Bagge Skar driver Pauls Boutique
Pål Bagge Skar. Foto: Hans Kristian Thorbjørsen

– Vi er altfor dårlige til å ta 17. mai-frokosten- og lunchen til nye høyder. Men det skal ikke så mye til. Harahorn Pink Gin er kjempenorsk med bare norske ingredienser. Og den er rød og rosa, slik ting bør være på 17.mai, sier Pål Bagge Skar, daglig leder og eier av Pauls Boutique til Melk.

– Den er awesome til drinken French 75, som kan hete Norse 17 på nasjonaldagen. Ved å lage en punsjbolle med dette i forkant så er det verdens beste velkomstdrink.

Du trenger:

1 hel flaske Harahorn Pink

30 cl ferskpresset sitron

15 cl sukkerlake (cirka 60/40 sukker og vann kokt opp)

2 hele flasker 0,7 musserende vin som cava, Champagne, prosecco eller Pet nat

Slik gjør du:

– Hell alt i en punchbolle, rør rundt og sleng oppi masse bringebær, noen sitronskiver og voila! Et mesterstykke av en start på 17. mai.

– Hva med et alkoholfritt alternativ?

– Av alkoholfritt er det et kjempeutvalg av alkoholfrie cidere som er blitt veldig gode de siste årene. Du kan også lage alkoholfrie drinker som Olsen Driver, en gammel norsk klassiker oppkalt etter Jurist og Politiembetsmann Leif Olsen. En versjon av den vil anbefales, friskt og godt i mai-varmen!

Les også
Derfor er Prada og Miu Miu overalt i den nye Elvis-blockbusteren

Du trenger:

50/50 eplejuice og ingefærøl

2 cl ferskpresset sitron

En dæsj sukkerlake

Slik gjør du:

– Bland sammen og hell over isbiter i et høyt glass.

Bar Merkur

Benjamin Lee.

– Til 17. mai og Champagne-frokost hadde jeg lagd en Bellini-variant som jeg synes er ganske fet. Den inneholder plommevin med ferskenpuré i, musserende vin og soda, og er dritlett å lage, sier Benjamin Lee, medeier og barsjef på Bar Merkur til Melk & Honning.

– Det er som en fersken-mimosa med det tørre og oppløftende med musserende. Den er ikke så heavy, den er fruktig og snill, og du blir ikke sprutfull av den med én gang. Selv tror jeg den funker bedre enn en Mimosa, som har appelsinjuice i seg og som dermed ikke passer til alt. Denne er litt blidere.

Du trenger:

Like deler av Nigori Umeshu (japansk plommesake med ferskenpuré)

Musserende vin

Sodavann

Slik gjør du:

– Jeg foretrekker å lage drinken i små longdrink-glass, men vinglass funker fint også. Pynt med eksempelvis fersken eller noen sitronskiver.

– Det må nevnes at jeg ofte velger alkoholholdige alternativer, men hvis jeg skal lage alkoholfritt, liker jeg å lage rene ting som limonade med ferskpresset sitron med masse C-vitaminer, sukker og soda. Det lages for lite av det, og det er jævlig godt, lett å lage og ser dritbra ut. Franskmennene kaller det citron pressé, og er noe jeg alltid har satt pris på å få. Det er ofte bedre enn drinker med for mange baktanker, ingredienser og svung.

Du trenger:

Ferskpresset sitron

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

Rørsukker

Sodavann

Slik gjør du:

– Bland sammen og rør rundt så sukkeret løses opp. Hell over isbiter i et glass. Når jeg har fått dette servert i Frankrike eller Portugal tidligere, så har jeg fått det med sukkeret på siden. Det er alltid fint med noe interaktivt man kan gjøre selv. Pynt med eksempelvis rosmarin, timian, salvie- eller limeblad.

Internasjonalen

Linnea Gustafsson disker opp med tikidrink på 17. mai
Linnéa Gustafsson.

– Når jeg hører 17. mai-frokost så tenker jeg med én gang på denne navnløse drinken. Den passer perfekt til 17. mai fordi den får friskhet og syre fra frukten og bærene, samtidig som den har en fin balanse mellom ingrediensene. Jordbær går jo som kjent hånd i hånd med nasjonaldagen, sier Linnéa Gustafsson, barsjef på Internasjonalen til Melk & Honning.

Du trenger:

4 jordbær

1/2 appelsin

1/4 lime

4 cl mørk rom

2 cl Roses Lime

Cava

Slik gjør du:

– Muddle sammen jordbær, appelsin og lime. Shake det sammen med rom, Roses Lime og is. Toppes med cava. Hvis man har lyst på en søtere drink, kan man bare doble mengden med jordbær.

– Et alkoholfritt alternativ er å droppe rommen og musserende, og bare toppe den med Mozell.

Les også: M&H toppliste: 17 forslag til 17. mai- antrekket

Siste saker

Mest lest nå
Les mer