Burberrys rutemønster hylles i ny bok

Burberrys Tartan-print et av tidenes mest ikoniske mønster. Denne uken utgis boka «Berberry», med en humoristisk samling av dokumentarfoto av det kjente printet gjennom et tiår, signert fotografen og kunstneren Toby Leigh.

En gang i tiden vekket mønsteret konnotasjoner til erkebritisk eleganse, men ettersom produktene ble kopiert og masseprodusert i Asia på 90-tallet, fikk pipen en annen lyd. Burberry-rutene ble et symbol på engelsk white-trash arbeiderklasse (såkalte «Chavs»), og fake vesker og belter kjøpt på sydenferie.

I 2004 forsøkte merket under Christopher Baileys ledelse å fjerne noen av de beige rutenes trashy vibber, gjennom en rekke reklamekampanjer. De klarte det delvis.

Les også : Burberry i julesamarbeid med britisk homoikon 

1150210 1150214

– Jeg har alltid hatt en fasinasjon for falske produkter. Spesielt ting som er så uskjemmet falskt at det er helt latterlig, men som likevel på en måte blir vakre. For rundt ti år siden begynte jeg å se Tartan-printet overalt når jeg gikk rundt i London og jeg tok meg i å le mye, forteller fotografen Leigh til Dazed. 

Og det aller verste tilfellet av et fake designerplagg han har sett? «Calvin Klein underbukser MED Burberry-rutemønsteret på. Jeg så det i en butikk i Marrakech. Jeg føler at det vitner om vår patetiske obsession etter «merkeklær»» Boken kan kjøpes på nett. 

Alle foto Toby Leigh via Dazed & Confused 

Les også : Burberry fusjonerer Prorsum, London og Brit