Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Beyonce med hårruller

Bunadsfrisyren: Disse variantene får du til selv

Hårstylistenes beste tips.

Er du så heldig å ha bunad eller annen nasjonaldrakt til 17.mai er jo antrekket allerede klart. Men hva med frisyren? Melk & Honning har snakket med frisørene som gir sine beste tips til bunadshåret.

– Finn frem hårrullene

Medeier i Gevir, frisør og hårstylist LinnLinnea Jøssang Helgeland mener fletter passer til de fleste bunader.

– Men du kan fint gå med håret løst også. Da kan det kanskje være gøy å finne frem hårrullene? Eller en krølltang. Krøll håret i forskjellige retninger, og børst ut med en børste.

LinnLinnea Jøssang Helgeland bunadsfrisyren

LinnLinea Jøssang Helgeland

Har du lue, hårbøyle eller annen hodepyd som hører med til bunaden tipser Jøssang Helgeland om en enkel oppsats.

– Gå over med krølltanga for å lage litt bevegelse. Er ikke håret like fint når du tar av deg hodepryden kan du sette det opp i en enkel knute i nakken.

Trikset for å holde håret fint hele nasjonaldagen er prepping, mener hun.

– Du legger grunnlaget for holdbarheten i håret når det er håndkletørt. Bruk produkter som gir volum og hold og føn inn. Så kan du finjustere med fønbørste, krølltang eller rettetang når det er tørt. De aller fleste trenger fuktighet til håret – en fuktighetskrem som base vil hjelpe håret å holde på formen.

Er håret tørt, livløst og kjip etter en lang vinter (og du ikke rekker innom frisøren) er Jøssang Helgelands beste tips en rensesjampo og en god kur. Det kan gjøre underverker, mener hun.

– Er tuppene splittet eller tørre finnes det produkter som kan være med på å redusere dette. Dette finnes også fargesprayer (som enkelt kan vaskes ut) dersom du trenger å skjule etterveksten.

Linns tips til bunadsfletta:

  • Del håret i to fra panne til nakke.
  • Flett to fletter i front – en på hver side av skillen.
  • Start litt nedenfor skillen og dra fletten bakover etterhvert som du fletter. Sett i strikk.
  • Lag en tilsvarende flette med den andre delen og gjenta på andre siden. Da får du tilsammen fire fletter.
  • Dra flettene litt ut for et mykere resultat.
  • Fest de nederste flettene sammen med spenner i nakken og de legg de fremste flettene sammen med de andre. Fest alt med spenner.

– Vil se flere utradisjonelle bunadsfrisyrer

Også hårstylist Jeanette Gjerde Olsen holder en knapp på fletter for deg som har langt hår. Men også kortere hår kan flette fronten. Det er en kledelig og fin måte å ordne håret til nasjonaldagen, mener hun.

Jeanette Gjerde Olsen

Jeanette Gjerde Olsen

– Man kan variere med å flette enten hele eller halve håret eller også bare fronten – eller lage en løs knute i nakken. Håret må jo ikke være oppsatt heller, men det gjør at bunaden kommer mer i fokus. Dersom man ønsker å ha håret løst kan det vært fint å enten rette eller å lage litt bølger i det og feste med en spenne på den ene siden.

Gjerde Olsen mener det kan være lurt å vaske håret allerede dagen før.

– Skal du rette håret bruk et varmebeskyttende produkt og gjerne et skum med litt hold i. La tørke, og bruk stylingjern først dagen etter. Bruk gjerne litt tørrsjampo eller hair dust for ekstra volum. Skal du flette eller sette opp håret børst produktene godt inn. For en flatere look, flett mens håret er vått. Et mer rufsete uttrykk får du dersom du bruker tørrsjampo for å skape tekstur og drar flettene litt fra hverandre.

En tørrsjampo eller hårspray i reisestørrelse kan være lurt å ha med i bunadsveska, tipser Gjerde Olsen. Da kan du enkelt style håret på plass i løpet av dagen.

– Generelt tror jeg at vi i år kommer til å se flere utradisjonelle hårfrisyrer til bunaden. Det er flere som har pastellfarger og andre klare farger i håret. Det i fletter til bunad kan være en fin kontrast.

Produktene til bunadshåret

Moroccanoil Original Treatment, Oribe Gold Lust Dry Shampoo kr 440 via Gimle Parfymeri her, Christophe Robin INTENSE REGENERATING BALM WITH PRICKLY PEAR OIL kr 320 via Heaven Scent her, Björn Axen Repair Deep Conditioner kr 180, Christophe Robin hårbørste i reisestørrelse kr 650 via Heaven Scent her, Sisley Revitalizing Fortifying Serum- Hair & Scalp Care kr 1540 via Gimle Parfymeri her

Åpningsbilde: Beyonce fotografert av Ellen Von Unwerth

Les også: 17 forslag til 27.mai-antrekket

Siste saker

Mest lest nå
Les mer