Batikk hos Prabal Gurung

Nå gjør batikk comeback

Slik lager du det enkelt selv hjemme.

En sjeldent gang i blant vender batikk, også kjent som tie-dye, tilbake til motebildet. Mange forbinder mønsteret med 70-tallet og hippier, andre med 90-talls grungen og slitte t-skjorter. Nå er batikken igjen tilbake.

Batikk hos Stella McCartney. Foto: Getty Images

Flere designere viste batikk for SS19, blant annet Prada, Stella McCartney, Prabal Gurung og R13.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harpers Bazaar understreker at den originalt assosieres med individualitet og opprør mot det etablerte, og dermed er veldig riktig nettopp i 2019 der den politiske moten igjen har fått fotfeste i en tid preget av økonomisk usikkerhet, geopolitisk uro og økende forskjeller.

Designer Cathrine Børter i FWSS forteller til Melk & Honning at selve teknikken har røtter som strekker seg langt tilbake i tid, men at den ofte forbindes med 70-tallets hippie-estetikk og også delvis med grungen.

– Begge har til felles at de representerte opprør, og det er ingen hemmelighet at moten og politikken henger tettere sammen nå enn på lenge.

Noe gammelt blir unikt

FWSS har brukt batikk siden 2017
FWSS SS19 byr på batikk. Foto: Josefine Seifert

Børter forteller at hun synes det er fascinerende hvordan noe gammelt kan bli nytt med tie-dye, og hvordan man kan transformere noe med farge for å gjøre det unikt.

– For våre siste kolleksjoner har vi hentet mye inspirasjon fra sent på 70-tallet og starten av 80-tallet. Dette er en periode vi anser som utrolig viktig og spennende for kvinnen. Det var i forbindelse med research at tie-dye dukket opp som en referanse.

– Vi jobber hele tiden med balansen mellom det feminine og maskuline, streetwear og dressed up. Det oppleves som en myk tilnærming til streetwear, og har en type lekenhet vi identifiserer oss med.

For designteamet bak FWSS har tie-dye åpnet for spennende eksperimentering kreativt.

– Vi har stadig badekar oppe på kontoret fulle av farger hvor vi eksperimenterer med fargekombinasjoner og teknikker. Det er et lekent prosjekt som bryter opp en ellers travel hverdag, og det samler teamet rundt noe kreativt.

Øverst fra venstre: Stella McCartney 486 pund, Prada 1.322 euro, Ganni kr 799, FWSS kr 1.199

Slik gjør du det selv

Vil du prøve deg på batikk hjemme? Her er Cathrine Børters beste tips:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste er at man ikke er redd for å utforske og leke seg. Det kan jo bli litt søl, så unngå å gjøre det i stuen, selv om de faktisk hadde tie-dye parties på 70-tallet med kombinasjonen av venner og fest.

– Det du trenger rent praktisk er et plagg, helst i et rent materiale som eksempelvis 100 prosent bomull eller silke, farge som du får tak i på hobbybutikken og en balje eller vaskebøtte, samt strikker.

– Deretter bruker du strikkene og knyter deg frem til det mønsteret du ønsker, her er Youtube din venn, før du legger de i vannbad med farge. Der kan de ligge til fargen setter seg, før du tar de opp, skyller i dusjen, fjerner strikkene og henger til tørk. Husk hansker!H

– Som et utgangspunkt kan det være fint å holde seg til én farge, slik at looken blir mer ton-i-ton. I tillegg kan man tenke på materialmiks når man styler, og jobbe med kontraster. Siden tie-dye kan oppleves som streetwear, er det fint å kombinere med eksklusive materialer som silke, og style med en blazer eller dressbukse.

Hovedbilde: Prabal Gurung. Foto: Getty Images.

Les også: Beyonce og Jay-Z sørget for besøksrekord i Paris