Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Svart eller hvit gallakjole, minikjole dekket i krystaller - eller et fuglebur på hodet. La deg inspirere av de største festene gjennom tidene.

De fem mest ekstravagante festene gjennom historien

På hesteryggen inne i Studio 54, gjestelisten på trykk i The New York Times eller hele Kardashian-familien samlet rundt spisebordet. La århundrets største fester inspirere deg.

 

Bianca Jaggers 30-årsdag
2. mai 1977. Studio 54, New York.

Bianca Jagger kom ridende på sin skinnende hest under eget bursdagsselskap på Studeio 54 i 1977. Foto: Robin Platzer/Getty Images.

Bursdagen som tok plass på Studio 54 er en av den legendariske klubbens mest berømte kvelder. På denne tiden var nicaraguanske Bianca Jagger muligens verdens største moteikon, og Studio 54 verdens viktigste utested. Jagger var gift med Rolling Stones frontmann, Mick Jagger, og levde utelukkende av å være invitert på fester, middager og et magasincover i ny og ne. Bursdagen var arrangert av designeren Halston, som også kledde henne opp i en hvit, fotsid silkekjole til festen. På gjestelisten stod Andy Warhol, David Bowie, Elisabeth Taylor og Michael Jackson.

I motsetning til hva ryktene sier ankom Bianca Jagger (dessverre) ikke sin egen bursdag på ryggen av en hvit hest. Hun kom sammen med Mick Jagger, noe som ikke er så ille det heller. Hesten var en gave fra Studio 54-eier Steve Rubell, som visste at Bianca hadde hester som ung. Hesten ankom festen ledet av en veldig stor mann dekket i glitter.

Fra venstre: Gullfarget plissèsjørt fra Baum und Pferdgarten  –  Kimono med blomstermønster fra MaudTopp med paljetter fra IroSatengskjorte med knytebelte i livet fra By Malene Birger. Alle plaggene er fra Høyer.

 

Rotchild Surrealist Ball
12. desember 1972. Château de Fermières, like utenfor Paris.

Rothschild’s Surrealist Ball, 1972.

Når familien din har den største formuen gjennom verdenshistorien, skulle det bare mangle at man holder en fest for nære og fjerne venner. I midten av desember i 1972 sendte Rotchild-familien ut en invitasjon med den kryptiske dress-coden «smoking, lange kjoler og surrealistiske hoder», skrevet baklengs slik at gjestene måtte lese det med et speil. Ved ankomst ble gjestene ledet inn i en labyrint dekorert som en fortryllet skog rett utenfor det franske slottet, der festen ble holdt. Tallerkenene var dekket i pels og bordet dekorert med utstoppede skilpadder. Maten ble servert på en mannekeng og gaflene var erstattet med døde fisker.

Heldigvis hadde alle gjestene tatt invitasjonen og dress coden svært seriøst – noe som gjorde at borddekorasjonen fremstod litt mindre upassende. Verten, Marie-Helene Rotchild, hadde et diamantbelagt gevir på hodet og Audrey Hepurn kom med hodet inne i et fuglebur. Den eneste som kom til festen uten hodeplagg var Salvador Dali, som til gjengjeld hadde laget alle hodeplaggene til vertskapet.

Fra venstre: Topp med broderte paljetter fra By Malene Birger Selskapskjole fra Maud AteliérLang kjole fra By Malene Birger Skjorte med stor sløyfe fra Victoria Beckham. Alle plaggene er fra Høyer.

 

Truman Capote Black and White Ball
28. november 1966. Plaza Hotel, New York City.

Forfatter, manusforfatter og journalist, Truman Capote danser natten inn på Plaza hotell i new York. I bakgrunnen kan man skimte Katherine Graham og Lauren Bacall. Foto: Getty Images.

Den 28. november 1966 inviterte forfatter Truman Capote til det han selv påstod var et lite og intimt maskeradeball for sin venninne og journalist-ikon Katherine Graham. Lite og intimt for Capote betød derimot 540 gjester – alle kledd i gallakjoler og masker. Festen tok plass på Plaza Hotel i New York, og gjestelisten inkluderte alt fra Frank Sinatra til Andy Warhol. De mannlige gjestene var kledd i smoking, mens kvinnene hadde valget mellom svart eller hvit kjole. Dekorasjonene var selvfølgelig røde. Festen var betalt for med inntektene Capote fikk for en av sine mest berømte bøker, «In Cold Blood».

Gjennom hele kvelden gikk Capote rundt med en gjesteliste i hende og sjekket av for hvilke gjester som kom og hvem som manglet. Festen ble en så stor snakkis at New York Times publiserte hele gjestelisten uken etter.

Fra venstre: Statement-kåpe fra Rodebjer Asymmetrisk kjole fra Designers RemixKlassisk smokingjakke fra Oscar JacobsonTynt, mønstret skjerf fra Sand. Alle plaggene er fra Høyer.

 

Paris Hilton 21-årsdag
17. februar 2002. 254 W 54th St, New York.

Paris Hilton`s 21 års-lag ble feieret med paljetter og tiara på Stork Rooms i London. Foto: Dave Benett/Getty Images.

Hva som egentlig foregikk på dronningen av 2000-tallets store bursdag, er det få som vet. Festen fant sted i et vakuum av den selvdokumenterende tidsalderen – før Instagram – og i internettets spede start. Dekningen er begrenset til ikoniske bilder av Hilton i sin minimale palettkjole, og noen #throwbacks av det som en gang var celebre gjester på toppen av næringskjeden fra hele verden. Små blinkskudd forteller dog om en fest vi alle virkelig gikk glipp av.

Da Paris Hilton i fjor fylte 36 år, gav Kardashian-mamma, Kris Jenner, en bursdagshilsen på Instagram der hun slang ut et lite bilde fra en beryktede bursdagen i 2001. Der avslørte Jenner at festen ble holdt i Studio 54 i ekte Bianca Jagger-stil 32 år etter at klubben stengte. Jenner hadde en t-skjorte hvor det stod «Like a Virgin», og alle gjestene ble utdelt tiaraer hvor det stod «PARIS». Bursdagsjenta hadde en egen Swarovski-tiara.

Den store feiringen ble satt på radaren igjen da Kendall Jenner i fjor fylte 21 år og dukket opp på festen sin i en eksakt replika av glitterkjolen Paris Hilton hadde på sin fest.

Fra venstre: Veske fra Saint Laurent Paljettkjole fra Designers RemixElegant topp fra By Malene Birger – Støvletter fra Saint Laurent. Alle plaggene er fra Høyer.

 

Le Bal Oriental
3. september 1951. Palazzo Labia, Venezia.

 

Det orientalske ballet, også omtalt som århundrets fest, var plassert midt i Venezia under biennalen i 1951. Over 1 000 gjester ankom fra hele verden. Her var det alt fra skuespillere til kongelige. Ballet var arrangert av den eksentriske kunstsamleren, Don Carlos de Beistegui, som var arving av en gigantisk sølvgruve i Mexico.

Flere hundre båter lå til havn i Lido-elven i håp om å få lov til å komme inn på ballet denne dagen. De fleste antrekkene var spesialsydd til anledningen. Dali gikk antrukket i Dior og Dior hadde blitt kledd opp av Dali. Kostymet til Orson Welles hadde visstnok ikke ankommet tidsnok, så han måtte klare seg med en blond dame-parykk og smoking. Dette var også kvelden da Pierre Cardin sin karriere startet for alvor. Nye, rike, internasjonale kunder ble med videre fra festen og inn i moteverden. Et år senere ble termen «Jetset», født.

 

Fra venstre: Sandaler fra Saint LaurentØredobber med heng fra Anton HeunisBlonde-bh fra Calvin Klein Klassisk ring fra Bjørg Jewellery. Alle plaggene er fra Høyer.

 

Flere festantrekk finner du hos Høyer.no

 

Hovedbilde: Getty Images

Se også: Norske designere tolker prinsessekjoler

Siste saker

Mest lest nå
Les mer