Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

American Apparel på vei mot konkurs

Mer enn ett år er gått siden American Apparel-grunnlegger Dov Charney ble skjøvet ut av selskapet han selv startet, etter et drøss nesten-konkurser og enda flere anklager om seksuelle eskapader og trakasseringer.

Siden da har den økonomiske situasjonen til klesmerket gått fra vond til verre. På ett år har aksjekursen rast nesten 90 %, ned fra $1.20 til $0.18. NY Post melder at et lån på $15.4 millioner, tilsvarende 128.5 millioner kroner, forfaller 15. oktober. Pr dags dato er det tvilsomt om American Apparel har noe særlig mer enn $5-10 millioner i reserver, og investorflukt vil gjøre det svært vanskelig å re-finansiere avtaler.

Så hvordan gikk et av verdens mest toneangivende merkenavn fra hot til not, på så få måneder? En granskende artikkel fra Business Insider hevder Charneys avgang var resultat av tunge konspirasjoner, ikke reelle lovbrudd.

aa1 (1)

18. juni var Dov Charney på vei til en konferanse i klesmerkets hovedkontor. Salgsinntektene hadde nådd nye høyder på nesten 5.3 milliarder kroner, advokatene hans hadde ordnet opp i søksmål fra tidligere ansatte, og ved hjelp av nye investorer var merket igjen reddet fra konkurs.

Alt var tilsynelatende på stell, så overraskelsen ble stor da styreleder Allan Mayer avbrøt han etter få minutter, og rakte han et oppsigelsesbrev. Avskjeden kom som et sjokk på Charney, som hadde ledet selskapet i mer enn 25 år.

Les også: Ny kjøper interessert i Proenza Schouler

Siden oppstarten var American Apparel synonymt med hipster-kultur, seksualiserte kampanjer og en grunnlegger som balanserte på etiske grenser. Kanskje var sistnevnte mye av appellen i millardfirmaet.

aa55

I første omgang ble Dov Charney tilbudt frivillig avgang, en godt betalt konsulent-stilling og en sluttpakke verdt titalls millioner dollar. Da han avslo gikk styret ut med økonomisk underslag og seksuelle overgrep som offisiell årsak.

Kilder hos Business Insider sier imidlertid at maktskiftet var en nøye planlagt konspirasjon fra klesmerkets økonomisjef, John Luttrell. I første kvartal av 2014 hadde nemlig salget falt markant, og økonomisituasjonen var verre enn noensinne. Etter Luttrells forslag solgte Dov Charney ned sin egen aksjeandel fra 43 % til 27 % for totalt 238 millioner kroner. Pengene reddet situasjonen, men kom med en tung bakside for grunnleggeren. Der han tidligere hadde aksjemajoritet og kontrollerte i praksis firmaet, var han nå i en utsatt situasjon – og uten vetorett. For første gang var han ikke lenger reell eier.

Les også
Arrangerer "edgy" julemarked på SALT

Les også: Dov Charney saksøker American Apparel for 227 millioner

Få uker etter ble han sagt opp, og erstattet av Paula Schneider. I dag sitter fortsatt American Apparel Inc og Dov Charney i tunge rettssaker, og om oppsigelsen var lovlig er fortsatt uklart. Uansett hvordan rettssaken vil utspille seg, er trolig klesmerket allerede historie. Grafen under viser salgsøkningen, og deretter fallet, gjennom de siste årene.

aa12

Siste saker

Mest lest nå
Les mer