Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ifølge Pantone er en lillablå farge med rød undertoner essensen av 2022. Bella Hadid og Marc Jacobs Heaven er på ballen. (Foto: Instagram / @heavn)

A ‘Veri Peri’ Christmas?

Pantone spår årets farge for 2022.  

Hva oppsummerer egentlig vårt felles mood for tiden (sånn utenom julens klassiske rødt, gull og grønt)? Er det knallfargene som preger mye av moten? Bottega-grønt eller Balenciaga-svart? Eller er det noe helt annet vi søker mot?

Fargesystemet Pantone slipper mot slutten av hvert år ‘årets farge’ for det kommende. Ifjor var det gult og grått som fikk æren – ‘Illuminating og Ultimate Grey’, som skulle representere både ‘optimisme og realiteten’ innenfor året vi sto ovenfor, altså det som skulle bli slutten på pandemien. Så ble det jo som kjent litt av begge deler.

Akkurat nå er det adventstidens farge som får sole seg i glansen.

For igår slapp Pantone sin nye farge for 2022, meldte de selv på Twitter.

Godt inne i fjerde bølge slippes altså fargen for neste prøvelse – nemlig ‘Veri Peri’. Fargen er helt ny, spesialdesignet for anledningen, og er en varm lilla – ‘periwinkle blue’ eller ‘lavendelblå med sterke fiolettrøde toner’ – som har fått koden PANTONE 17-3938.

Pantone
‘Veri Peri’ er årets farge ifølge Pantone. (Kilde: Pantone)

Selv sier de at denne ‘gladeste og varmeste av alle blåtoner introduserer en styrkende blend av ny-het’. Ifølge Pantone er Veri Peri ‘et symbol på den globale tidsånden, og endringene vi går gjennom.’ De peker på at de fysiske og digitale livene våre har smeltet sammen på nye måter – og fargen skal hinte til gaming, utforsking i metaverset og digital kunst. Den klassiske Facebook-blå med en lilla, kreativ undertone, kanskje?

‘Veri Peri viser en livlig, gledesstrålende attitude med en dynamisk tilstedeværelse som oppmuntrer til modig kreativitet og fantasifulle uttrykk’, sier Leatrice Eiseman, leder for Pantone.

Les også
Nå kan du snart leie Sarah Jessica Parker sitt Hamptons-feriehus
Pantone
‘Veri Peri’ er fargen Pantone mener skal få representere 2022. (Kilde: Pantone)

Lilla – eller denne rødlige blåtonen – er tradisjonelt en nobel farge som symboliserer rikdom og visdom. Den hinter også til den esoteriske, new-wave bølgen vi ser i alt fra fokus på mindfulness, pusteteknikker og indre ro, til en ny fascinasjon for astrologi og spirituell utforsking.

Men ikke alle er like begeistret; nettstedet The Cut mener at fargen er ‘blås svar på beige’ og ikke spesielt nyskapende i det hele tatt. De peker på at fargene fra de foregående år; grått, gult, klassisk blå (2020), korall (2019) og ultrafiolett (2018) – ser ut som de er kjørt gjennom en blender.

Kommentarfeltet på Twitter derimot, svømmer over med memes fra fans av K-pop gruppen BTS, som virker svært så fornøyde med tonen for 2022. Lilla hjerter har vært brukt av gruppa i flere år, og frasen ‘Borahae’ – som betyr ‘I purple you’ er deres kjærlighetserklæring til følgerne sine.

Les også: Dette er fargene som gjelder for 2021

Siste saker

Mest lest nå
Les mer