7 av tidenes viktigste motefotografer

NORMAN PARKINSON
Norman Parkinson døde kanskje i 1990, men bildene hans lever enda i beste, om ikke bedre, velgående. Han var en av de største motefotografene i det 20. århundret og holdt på i drøyt 50 år. Ønsket hans var å fjerne litt av det formelle og stive i moteverdenen og bildene viser tydelig hans lekenhet.

norman

HELMUT NEWTON
Da Newton var 12 år fikk han et kamera fra faren sin, og har senere beskrevet fotografering som en barriere mellom ham selv og virkeligheten. Han ble født i 1920 med rike, kjærlige foreldre som sikret fløyelsdresser og egen privatsjafør.

På skolen var han mer opptatt av jenters badedrakter enn gode karakterer. Interessen sadomasochistisme og fetisjisme fulgte fotografen gjennom karrièren. Newton skal angivelig ha oppbevart håndjern og lenker i bilen til en hver tid, så han alltid var klar om en fotomulighet skulle dukke opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
helmut newton

JÜRGEN TELLER
Teller startet med fotografering av musikere, før kjæresten hans dyttet ham inn i moteverdenen. Fotografens ærlige blikk fanger modellers personlighet og «flaws» ved hjelp av høy lyseksponering og hard blitz. Stjerner som Björk, Victoria Beckham, Vivienne Westwood, Kate Moss, Daria Werbowy og Kim Kardashian har alle blitt foreviget av tyskeren, men han kan like gjerne finne på å ta bilde av seg selv, rullende naken på gulvet.

juergen teller

ELLEN VON UNWERTH
Med feminin erotikk som gjennomgående tema, ble fotografen for alvor kjent etter å ha fotografert Claudia Schiffer. Nå er hun publisert i magasiner som Vogue, Vanity Fair og I-D. Ellen står også bak albumcover som Rihannas Rated R og Talk That Talk, Britney Spears Blackout og Christina Aguileras Back To Basics.

A photo posted by Ellen von Unwerth (@ellenvonunwerth) on

MARIO TESTINO

Dette er en mann som har fotografert nærmere alle med toppmodell-tittel, og tilsvarende mengde kjendiser. Mario ble født i Peru og startet som økonomistudent, men har de siste 35 år skutt forside etter forside for Vogue, og kampanjer for blant andre Burberry, Versace, Calvin Klein, Gucci, Chanel, Givenchy, Mercedes Benz, GQ, Ralph Lauren. Ved siden av alt dette åpnet han i 2012 et kunstmuseum i hjemlandet – så om du i framtiden har tenkt deg til Lima, da kan kanskje MATE Museo være verdt et besøk.

A photo posted by MARIO TESTINO (@mariotestino) on

TERRY RICHARDSON
Som sønn av to fotografer lå det i kortene at Terry ville gå samme vei. Starten på livet hans var likevel ikke fullt så glamorøst. Moren ble lam etter en bilulykke da Terry var liten, og mens han gikk til psykiater ble hans schizofrene far avhengig av dop. Heldigvis fikk han en assistentjobb hos morens venn, fotograf Tony Kent. Det la grobunn for en karriere som inkluderer kampanjer for blant annet Gucci, Hugo Boss og Dolce & Gabbana.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han balanserer på en tynn linje mellom kunst og pornografi. De siste årene har flere unge modeller anklaget ham for seksuelle overgrep, påstander fotografen selv avviser på det sterkeste. Det har uansett verken stoppet Beyoncé eller Obama fra å la seg forevige i kjelleren hans.

A photo posted by Terry Richardson (@terryrichardson) on

ANNIE LEIBOVITZ
Fotografen regnes blant Amerikas beste i portrettfotografi, kan blant annet skilte med flere tiår som fotograf for Rolling Stone – en stilling hun fikk som 23-åring. Bruken av sterke primærfarger har blitt et av hennes varemerke, senest sett i Vanity Fairs Caitlyn Jenner-cover.

annie L