Bedre enn forventet for den spanske fast fashion-giganten.
Koronakrisen har truffet motebransjen med full kraft, og Zara er, etter H&M, den fast fashion-aktøren som er spådd å bli rammet hardest. I mars i år kunne Zara-eier Inditex melde at at pandemien har hatt en «betydelig innvirkning» på driften. Som et resultat av dette måtte motegruppen stenge 4000 Zara-butikker midlertidig. I sommer ble det klart at 1200 av disse butikkene nå legges ned for godt.
Men nå kan det virke som om det ikke står like dårlig til som fryktet for den spanske fast fashion-kjempen.
Helomvending
Takket være deres business-modell kan Zara komme helskinnet ut av krisen, skriver Business of Fashion.
For ettersom Inditex greide å snu seg rundt og redusere varelageret betraktelig midt under lockdown, er smellet nå mindre enn ventet. Det er det samme utskjelte, men svært fleksible systemet som gjør at klesgiganten kan tilpasse seg endringer i etterspørsel på rekordtid.

Med det slo Zara prognosene – til tross for at det var langt under hva de oppnådde i samme periode i fjor. Pilene peker altså i riktig retning, og innhentingen førte til at aksjen steg med hele 6,7 prosent onsdag morgen.
Det betyr full gass, og en plan om å investere rundt 3 billioner dollar, tilsvarende 27 milliarder norske kroner, i netthandel, oppussinger og nye butikker de tre neste årene – alt for å posisjonere Inditex til når pandemien er over.
Opp også for H&M
Resultatet kommer dagen etter at H&M melder om solid innhenting.
Også de gjorde det bedre enn forventet med et resultat før skatt på rundt 2 milliarder svenske kroner i tredje regnskapskvartal mot 5 milliarder i samme periode året før.
H&M har som Zara måttet tåle en skikkelig smell som følge av koronakrisen. I mars stengte de mer enn 1000 butikker over hele verden. Tallene for andre kvartal i år var trist lesning med kraftig nedgang i omsetningen. I sommer kom nyheten om at den svenske klesgiganten nå stenger 170 butikker og kutter i antall planlagte nyåpninger.

Les også: Høyer med kjempesatsing