zara lanserer preowned-tjeneste
Foto: Instagram/@zara

Zara lanserer «preowned» tjeneste, men har det noe for seg?

– Kan fort kun ende opp som et markedsstunt.

Å ha en bærekraftsstrategi er nærmest blitt alfa og omega i motebransjen. Hopper ikke merkene og kjedene om bord på det grønne toget, risikerer de å falle helt av og miste kundene – som blir stadig mer bevisste på hvor forurensende bransjen er.

Utleietjenester, tilbud om reparasjoner og kolleksjoner av resirkulerte, gamle plagg er blant grepene flere gjør.

Nå lanserer Zara en såkalt preowned tjeneste.

Den nye tjenesten skal gjøre det enkelt for kunder å selge plagg de ikke ønsker å bruke lenger, reparere plaggene eller donere dem bort, ifølge The Independent.

Melk & Honning har vært i kontakt med Zara, som viser til en pressmelding.

«Gjennom denne plattformen vil kunder kunne gjøre mer bærekraftige avgjørelser med tanke på deres brukte klær og bidra til å redusere avfall og forbruket av nye råmaterialer», heter det i pressemeldingen.

Tjenesten består av Repair, Resale og Donation. Gjennom Repair kan kunder bestille reparasjoner av Zara-plagg, uavhengig av sesong. Fra bytting av knapper og glidelåser til å fikse ødelagte sømmer.

Resale vil gjøre det mulig å selge brukte Zara-plagg gjennom en sikker plattform, mens Donate lar kunder donere gamle Zara-plagg hjemmefra som så vil gå til Røde Kors, som vil gi plaggene nytt liv ved å gjenbruke eller resirkulere dem.

zara
Slik ser tjenesten ut på mobilen. Foto: Zara

Zara Pre-Owned vil være tilgjengelig i kjedens butikker, på Zara.com og via mobilappen.

Den nye tjenesten vil foreløpig kun være tilgjengelig i Storbritannia. Men det er fullt mulig at den spanske kleskjeden velger å utvide denne til andre nøkkelmarkeder i fremtiden.

– Jeg oppfatter Zara sin nye tjeneste som et forsøk på å svare på de stadig tøffere miljø- og etikk-kravene som nå stilles til bransjen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, til Melk & Honning.

Hun tror det også er et forsøk på å møte kunder «som åpenbart blir mer og mer opptatt av å kle seg i klær som er produsert på ansvarlige måter med respekt for kloden vår».

Les også
Must haves på 17. mai-frokosten

– Hvis tjenesten fører til at flere av Zara sine kunder velger å reparere plagg de allerede har og kjøpe brukt framfor nye plagg, vil det være positivt også for miljøet.

– Hvis dette kommer som et tillegg til salg av store volumer med nye klær, kan det fort kun ende opp som et markedsstunt.

Anja Bakken Riise
Anja Bakken Riise. Foto: Terese Samuelsen

Det hun synes er bra er at kleskjeden «anerkjenner og viser kundene sine at brukt, donasjon og reparasjon er en sentral del av hvordan vi skal forbruke klær i framtiden».

– Forretningsmodellen deres så langt har i stor grad handlet om å pumpe kolleksjoner med billige moteklær ut i markedet, i så store volum som mulig i et så raskt tempo som mulig.

– Så dette er nye takter fra en av verdens største kleskjeder.

Hvilke fordeler og ulemper har dette?

– Hvis klesmerkevarer skal samle inn, selge brukt og reparere egne plagg, blir det utrolig viktig med åpenhet rundt hva som skjer med klær og sko de ikke får solgt, og de brukte klærne de samler inn fra sine kunder.

– Vi har krav på å få vite hva som skjer med klærne som samles inn, slik at de ikke ender opp som søppel i land med dårlig avfallshåndtering, eller blir destruerte.

zara
Kleskjeden er blitt kjent for å raskt hive seg på trender. Foto: Instagram/@zara

– Det er fint at Zara eksponerer kundene sine for informasjon om alternative forbruksmodeller. Alle må begynne et sted, sier Ingvill Vasset-Kerob.

Hun tror majoriteten av kunder som kjøper billige klær er opptatt av mote og hyppige utskiftninger, med kvantitet over kvalitet.

– I veldig mange tilfeller så vil prisen på reparasjonen bli dyrere enn plagget selv. Da skal man være veldig glad i plagget, eller forbinde det med høy verdi selv om kjøpsprisen var lav, om man allikevel velger reparasjon, fortsetter hun.

– Selvfølgelig vil det være klassiske gode, men billige plagg som kan forsvare reparasjon innimellom alt det andre, men det vil det være langt imellom, tror jeg.

Les også
Lansert sin aller første parfyme- og duftkolleksjon

Hvor enkelt er det egentlig å fikse ødelagte fastfashion-plagg?

– Rent teknisk så vil ofte metodene være de samme på naturmaterialer og dyrere plagg som på billige plagg. Og hvor pent og diskret det blir vil avhenge mer av type skade og plasseringen av denne.

ingvill kerob
Ingvill Vasset-Kerob. Foto: Profileme

– Problemet oppstår jo i at det ofte tar like lang tid å reparere en billig jeans som en dyr jeans.

Vasset-Kerob forteller at prisen på reparasjonen ofte og naturlig nok vil sammenlignes med alternativkostnaden, som jo er å erstatte varen med en ny.

– Dess lavere pris på nytt, dess sjeldnere repareres det.

– Om det har noe for seg, vil avhenge av hvor glad man er i plagget og hvor omfattende skaden er. Og hvor opptatt man er av at det skal være billige enn nytt, og hvor pragmatisk man er i forhold til synlig reparasjon.

I 2019 teamet Repairable opp med H&M om en reparasjonstjeneste.

Vasset-Kerob forteller at det var mange utfordringer og muligheter med de to ulike tjenestene de testet med den svenske kleskjeden.

– Det ga oss begge masse erfaringer, men på grunn av flere faktorer som eksempelvis skalerbarhet og korona, ble samarbeidet avsluttet i all vennskapelighet.

Selv har de mye å gjøre og etterspørselen etter å få fikset klær er stor.

– Og vi leter etter både gode driftsledere og reparatører hele tiden for å kunne dekke etterspørselen.

Les også: Ekspertenes beste tips til å finne brukte skatter

Siste saker

Mest lest nå
Les mer