Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Zara lanserer kolleksjon for hunder
(Foto: Zara)

Zara lanserer kleskolleksjon for hunder, men dyrevernere er skeptiske

– Hunder bør ikke kles opp for mote.

Den siste tiden har dyr vært å se overalt i motebransjen – både på catwalken, i motekampanjer og på magasinforsider. Det har reist spørsmål om hvorvidt dyrevelferden blir hensyntatt i slike situasjoner

Det er også blitt stadig mer vanlig å kle opp kjæledyrene sine, og både katter og hunder med egne Instagram-kontoer der de er ikledd alle mulige slags antrekk – også svindyr luksusmote – har tusenvis av følgere.

Nå lanserer klesgiganten Zara en kolleksjon for hunder med jakker, regnfrakker og diverse tilbehør. Men kan det være problematisk?

Zara lanserer kolleksjon for hunder
Zara lanserer kolleksjon for hunder

– Det er ikke noe galt med å kle opp dyret sitt, så fremst dette har en funksjon for dyret, sier Anette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

Hun mener mange hunder vil ha godt av å bli kledd på, og peker på at alder og sykdom kan føre til at hunden bør beskyttes ekstra mot kaldt vær, i form av for eksempel varmedekken eller andre beskyttende plagg.

Annette Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen
Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Anne K. Harkestad

Hun påpeker at det kan være problematisk for dyret om det får på seg plagg som gir problemer med å regulere kroppstemperaturen og hindrer normal bevegelse, og mener plagg utviklet for dyr burde være funksjonelle.

– I dag har man mange anerkjente merkevarer, som kun jobber med å utvikle produkter ment for dyr. Man burde derfor undersøke om klærne man skal kjøpe virker av god kvalitet og er utviklet for dyrets behov, før man investerer i plagget, sier Søreide.

– Vi har sett at flere større merkevarer har begynt å utvikle plagg til familiedyr. Dette er en smart markedsføring fra deres side. Merkeklær med en stor tilhengerskare også kan få solgt flere produkter ved å utvide kleskolleksjonen til å inkludere klær til målgruppen sine dyr.

– Dersom det er funksjonelle klær som beskytter hundene mot kulde eller regn er det positivt. Hvis det derimot er klær som hemmer hundene i naturlig bevegelse eller oppfattes som merkelig eller ubehagelig for dem, så er det negativt, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen til Melk & Honning.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen
Live Kleveland. Foto: Dyrevernalliansen

Hun påpeker at det er forskjell på å kle opp hunder for å holde varmen og å kle de opp for mote.

– Hunder bør ikke kles opp for mote. De er ikke små babyer, de er dyr. Dersom man velger å skaffe seg en hund, må man være klar over det. For de fleste hunder vil klær oppfattes som irriterende eller litt skammelig. Det kan også gjøre det vanskeligere å bevege seg eller regulere temperaturen. Som utgangspunkt bør man ikke kle opp hunder, med mindre det er en grunn til det. For eksempel hvis det er veldig kaldt, som det er nå, eller hvis det regner veldig. Eller dersom de trenger potesokker for å unngå salt og grus under potene.

Kleveland forteller at det viktigste å tenke på er at plagget er ergonomisk tilpasset hundens kropp.

– Først og fremst er det veldig viktig at klærne ikke hemmer dyrets naturlige bevegelse. Det betyr at man ikke bør velge klær som bukser og jakker. Man bør velge klær som er tilpasset hundekroppen.

– Noen kjøreregler er at tøy som skal varme hunden må ha varmeisolerende egenskaper. Tøy som skal være vindtett må ha vindbeskyttende egenskaper. Dersom man kjøper en regnfrakk er det selvfølgelig viktig at den er vanntett og at den føles behagelig mot hundens kropp.

Hun legger til at hunder med tynn pels trenger mer kuldebeskyttelse enn hunder med tykk pels.

– Det er også forskjell på hunders kropp. Noen har lange tynne bein, og de kan godt ha en slags genser elle jakke som tres nedover beina. Men for mange andre hunder som har tykk pels på beina og kanskje også tykkere bein, vil det bare være irriterende.

Les også
9 veganske kafeer i Oslo

Les også: Har Weekday kopiert dette norske klesmerket?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer