Zalando og CPHFW samarbeider om en grønnere motebransje, men har det egentlig noe for seg?
Ræburn var en av finalistene til Zalando Sustainability Award denne sesongen. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week

Zalando og den danske moteuken samarbeider om en grønnere motebransje, men har det egentlig noe for seg?

– Å kalle en skimrende neonrosa resirkulert plastjakke bærekraftig er fri fantasi. 

Bærekraft har aldri vært viktigere og stadig flere jobber mot en grønnere motebransje. Nye bærekraftsinitiativ dukker titt og ofte opp hos motemerker, nettgiganter og moteuker – noen ganger i samarbeid med hverandre.

I 2020 ble det kjent at den tyske motegiganten Zalando skulle gå sammen med Copenhagen Fashion Week (CPHFW) for å samarbeide om å endre moteindustrien.

Melk & Honning møtte Kate Heiny, direktør for bærekraft hos Zalando, under den danske moteuken for en prat om samarbeidet og status for bærekraftsarbeidet.

Hun forteller at like mål og forpliktelser var det som først og fremst førte de sammen med den danske moteuken.

– Vi setter begge minimumsstandarder og hjelper deretter organisasjoner med å transformere seg, sier hun til Melk & Honning.

Zalando og CPHFW samarbeider om en grønnere motebransje, men har det egentlig noe for seg?
Kate Heiny. Foto: Zalando

I 2019 lanserte Zalando deres såkalte do.MORE-strategi, som består av ulike mål for å kunne kalle seg en bærekraftig moteplattform. Og i likhet med CPHFW, har de flere mål de ønsker å oppnå innen 2023.

I 2020 kunne nemlig Cecilie Thorsmark, CEO i Copenhagen Fashion Week, fortelle at de skulle innføre bærekraftskrav for alle merker som ønsket å delta på moteuken. Disse kravene blir absolutte i 2023.

Samtidig har Zalando Sustainability Award blitt delt ut under den danske moteuken de siste fire sesongene.

– Vi har sett noen veldig interessante kolleksjoner, og det har vært et veldig positivt samspill. Vi er også glade for å se en bevisstgjøring i samfunnet. Etter å ha vært medlem av juryen de siste fire rundene, kan jeg faktisk se en utvikling i tenkning og praksis også, sier Heiny.

Hun understreker at finalistene er nødt til å kunne bevise og kommunisere bærekraftspåstandene de kommer med.

Zalando og CPHFW samarbeider om en grønnere motebransje, men har det egentlig noe for seg?
Det London/Reykjavík-baserte merket Ranra vant Zalando Sustainability Award under den danske moteuken forrige uke. Foto: James Cochrane/Copenhagen Fashion Week

Et av målene under do.MORE-strategien er å kun jobbe med merker som følger visse etiske standarder innen 2023.

Så, hvordan ligger Zalando an med dette?

Ifølge Heiny går det som det skal.

Hun forteller at arbeidet i stor grad gjennomføres ved bruk av industriverktøyet til bransjeorganisasjonen Sustainable Apparel Coalition. Verktøyet, kalt Brand and Retail Module fra The Higg Index, bruker Zalando sammen med partnere for å vurdere deres forretningspraksis og miljømessige kriterier.

– Det er ikke et perfekt verktøy og det er mange utfordringer med det. Men det er det eneste verktøyet som eksisterer akkurat nå, sier Heiny.

Og dersom noen ikke oppfyller Zalando sine standarder, vil de helt enkelt avslutte samarbeidet med dem.

– Og det har vi gjort, forteller Heiny.

Men det er flere utfordringer knyttet til bærekraftsmålene under do.MORE-strategien.

– Den største utfordringen vi har akkurat nå, både for Zalando og moteindustrien, er mangelen på en klar og konsekvent definisjon på hva bærekraftig mote egentlig er.

– Uten den definisjonen og klarheten, presenterer Zalando informasjon til kundene på en måte som kan hjelpe dem med å definere produktene de ønsker, men det er ikke perfekt, sier Heiny.

Hun understreker dermed viktigheten av å jobbe mot en løsning på dette i industrien, slik at kundene ikke blir forvirret.

Men, kan mote egentlig bli bærekraftig?

– Absolutt. Alt kan være bærekraftig, sier Heiny.

Cecilie Thorsmark, CEO i Copenhagen Fashion Week, forteller om viktigheten av å bruke plattformen sin til å endre folks tankesett når det kommer til bærekraft.

– Det ville vært en bortkastet mulighet å ikke sørge for at bærekraft er på agendaen, sier hun til Melk & Honning.

Hun forteller at samarbeidet med Zalando først og fremst er et strategisk partnerskap som fører den danske moteuken sammen med en av de største netthandelsplattformene i Europa.

– Et av hovedmålene våre med moteuken er å styrke den nordiske moteindustrien, og med dette samarbeidet har vi hatt en stor mulighet til å utnytte den posisjonen. I tillegg fokuserer partnerskapet vårt på bærekraft med Zalando Sustainability Award, som gir en plattform til nye designere med bærekraft som kjerne, sier Thorsmark.

Cecilie Thorsmark. Foto: Tine Bek

Og når det gjelder målet CPHFW har satt seg om å kun jobbe med merker som oppfyller deres bærekraftskrav, kan hun fortelle at de er i rute.

– Vi har jobbet med stor dedikasjon mot innføringen av kravene, i tillegg til å jobbe med detaljer og prosesser for implementeringen av dem. Så har vi kjørt flere pilotstudier, gått gjennom en større revisjonsrunde, testet kravene med våre merker og holdt flere webinarer og seminarer rundt dem, forteller hun.

– Vi har også én til én-møter med merker for å informere og oppmuntre til å leve opp til standardene ytterligere.

Kan mote egentlig bli bærekraftig?

– Det er så klart et vanskelig spørsmål. Så lenge vi ikke endrer måten vi verdsetter klærne våre på, vil ikke mote være en bærekraftig industri, sier Thorsmark.

– Det krever definitivt et bredere skifte i tankesett, ikke bare fra merker, men fra oss forbrukere og lovverk, legger hun til.

Foto: Tine Bek

Forfatter, redaktør og journalist Tone Skårdal Tobiasson er imidlertid ikke imponert over bærekraftsarbeidet til CPHFW og Zalando.

– Danskene ivrer etter å smykke seg med verdens mest bærekraftige motebransje, helt siden jeg var med å starte NICE Fashion for over ti år siden, sier hun til Melk & Honning.

– At de på moteukens første dag lanserte et nytt initiativ og samarbeid mellom myndigheter og industrien viser dette, hvor et av hovedforslagene var et mål om 40 prosent resirkulert innhold.

– Det er ren galskap og løser ingen av de massive problemene vi står overfor. Snarere tvert imot. Mikroplast og evighetskjemikalier er bare to av stikkordene.

Tone Skårdal Tobiasson. Foto: Privat

Tobiasson forteller at det er flere ting hun reagerer på ved bærekraftsarbeidet til Zalando og den danske moteuken.

– At Zalando vil pålegge en bærekraftsvurdering av alle produkter som selges via plattformen høres selvsagt lurt ut. Men i utgangspunktet har de sagt at man skal bruke Higg-verktøyet. Det samme som det norske Forbrukertilsynet klokelig nok har avgjort er ulovlig å bruke i forbrukerrettet informasjon, fordi det er villedende, sier hun.

Tobiasson påpeker at Zalando og CPHFW skal samstemme, og at det dermed blant annet handler om hva som defineres som bærekraftige eller foretrukne materialer.

– Og svaret på det fikk vi jo da med de 40 prosent resirkulerte. Ikke tilfeldig da at det skimret og glitret i resirkulert plast og polyester på catwalken, som er helt i tråd med Textile Exchange sin Recycled Polyester Challenge. Som nevnt, det glade vanvidd. Men helt i tråd med Higg.

Tobiasson reagerer på at hverken Zalando eller CPHFW fokuserer på etterbehandlingen av fibre og tekstiler.

– Fiber, som står for 12 prosent av klimabelastningene, må man uansett ha. Å bytte til en «foretrukken» fiber betyr lite eller ingenting. Men etterbehandlingene står for 36 prosent og mange av de kan fint sløyfes. Å kalle en skimrende neonrosa resirkulert plastjakke bærekraftig er fri fantasi. 

– Zalando kan begynne med å ta seg av sin egen og største elefant i rommet – returer og det enorme klimaavtrykket deres uendelig lange reise utgjør. Og hvor de faktisk ender opp.

– Det er jo det store 1000 kroners-spørsmålet, avslutter Tobiasson.

Les også: Nå er dette verdens mest populære merke

Siste saker

Mest lest nå
Les mer