Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
BERLIN, GERMANY - JUNE 08: Designer Dame Vivienne Westwood talks during a panel discussion at the Bread & Butter by Zalando 2017 - Preview Event at Holzmarkt25 on June 8, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Alexander Koerner/Getty Images for Zalando)

Vivienne Westwood: – Mote er generelt en del av kulturen, men ikke akkurat nå.

Melk & Honning ble invitert til Berlin for å få en smakebit på hva som er i vente for mote- og musikkmessen Bread & Butter. Det bød på interessante debatter – og et par ganske ‘bold’ uttalelser.

Den tyske nettbutikken Zalando, som også har markert seg godt i vrimlen av online-shopping her til lands, arrangerer den årlige motebegivenheten som går av stabelen i september. De tok over styringen av skuta i fjor, og hadde da tema ‘NOW’ med superstjerner som A$AP Rocky og Gigi Hadid blant trekkplasterne.

Årets tema er ‘BOLD’, noe arrangørene viste da de inviterte blant andre modell og aktivist Adwoa Aboah og Dame Vivienne Westwood til debatt under ‘warm-upen’ sist helg. De har begge stilt seg kritiske til ulike aspekter ved motebransjen, eksempelvis kroppsfikseringen og miljøproblemene den fører med seg. Debatten ble ledet av den legendariske grunnleggeren av Dazed Media, Jefferson Hack, som gjennom nesten tre tiår har holdt pulsen på motebransjen fra et magasin-ståsted.

– Hvis du vil være BOLD, må du ta valg! Omtrent 50% av menneskene i denne verden har aldri tatt valg i livet sitt. De bare følger ønskene sine og konsumerer, sa Westwood i løpet av samtalen med Hack.

Designeren som hadde sitt utspring som kreatør for Sex Pistol manager Malcom McLaren’s butikk, SEX, har siden blitt en av de viktigste moteskaperne i vår tid. På tross av sine nesten 80 år på jorda, har hun ikke latt alderdommen påvirke henne eller hennes punk-vibber. Westwood har brukt enhver sjanse til å vise fram sitt sterke engasjement for både borgerrettigheter og grønn energi i lang, lang tid. Under forrige ukes event kom hun med et lite stikk til arrangøren.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Det å kjøpe mindre og velge kvalitet betyr at designerne kan lage bedre mote, ikke bare ledet av kommersielle interesser og markedskreftene.Moten er generelt en del av kulturen, men ikke akkurat nå. Det er en del av forbruket. Sorry, Zalando, sa Westwood.

Relativt uaffektert av den britiske designerens relativt ‘bold’ uttalelse, sa Zalando-grunnlegger og styremedlem, David Schneider, med et skuldertrekk og smil om munnen at «Det er alltid en god ting å ha noe man ikke kan forutse».

1.-3. September vil Westwood, Aboah og Hack igjen returnere til Berlin, da messen kicker igang for fullt. Da vil blant andre G-Star, Jil Sander Navy og Topshop vise fram sine nyeste kolleksjoner, man får tilgang til fashion labs, debatter, workshops, limited edition kolleksjoner og konserter med et knippe – foreløpig hemmelige – verdensstjerner.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer