Syrin. Foto: Plantasjen
Foto: Plantasjen

Visste du at syrin er spiselig?

Perfekt til sommerens middagsfester.

Kanskje du har fått det med deg allerede, eller kanskje du nå får deg litt av overraskelse. Den populære blomsten syrin er altså spiselig. Lilla og fin som den er, så har du kanskje brukt den som pynt og borddekorasjon – men syrinen har mye mer nytte for seg.

Du kan bruke blomsten i alt fra salater og bakevarer til is og drinker.

Vi har tatt en prat med Marta Brodal Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat – og hun deler sine tips til hva man kan bruke syrinen til.

– Det er masse du kan bruke syrin til! Den funker kjempefint som smakstilsetning, og kan sette smak på blant annet sirup, saft, iskrem og saftis, forteller Ravnsborg til Melk & Honning.

Marta Brodal Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: MatPrat
Marta Brodal Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: MatPrat

– Blomsten kan du bruke som pynt på kaker og desserter, eller sommerlige salater. I tillegg blir de ekstra fine om du kandiserer de, da får blomstene mer søtlig smak og sprø konsistens.

Ravnsborg forteller at syrinen er aromatisk og noe bitter.

– I de fleste oppskrifter brukes den sammen med en del sukker, som gir en deilig, floral sødme. Det er lett å styre det selv også, på hvor mye sukker du bruker.

– Lager du syrinsirup, bruker du gjerne lik del syrin og sukker, og gjerne litt saft av nypressede sitroner. Da får du en aromatisk og frisk sirup som kan minne om smaken av rabarbra, forteller Ravnsborg.

Sirupen kan du bruke til å lage drinker, som topping på is eller en glaze på grillet kylling eller kalkun.

– Prøv for eksempel nektariner på grillen, og pensle dem med syrinsirup etter steking. Det smaker sommer det, avslutter Ravnsborg.

Oppskrift på noe godt med syrin:

Syriner gir en kjempegod smak på hjemmelaget iskrem, og om du vil ta den helt ut og gjøre det lille ekstra, topper du den også med kandiserte syriner. En skikkelig sommersnack!

Oppskrift på syrinis med kandiserte syriner.

Iskrem

8 stk. eggeplomme
150 g sukker
5 dl kremfløte
4 stilker syrinblomst

Kandiserte syriner

4 dl renset syrinblomst
1 stk. eggehvite
6 ss fint sukker

Hjemmelaget iskrem toppet med syrin. Foto: MatPrat
Hjemmelaget iskrem toppet med syrin. Foto: MatPrat

Fremgangsmåte iskrem

1. Skyll syriner i kaldt vann før du bruker dem, slik at de er rene.

2. Ha fløte i en skål sammen med et par kvister syrin og la det stå ca. 1 time for å trekke ut smak. Du kan også klemme forsiktig på blomstene for å trekke ut enda mer smak. Sil fra blomstene.

3. Smaken vil komme mer frem når isen er kald, men du kan gjerne smake på fløten før du pisker den for å sjekke om den har fått nok smak av blomster.

4. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis, ca. 6-8 minutter.

5. Ta vare på eggehvitene og bruk dem eksempelvis til å lage kandiserte syriner.

6. Pisk kremfløte til en myk krem og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Plukk syrinblomster av en stilk og vend dem forsiktig inn i blandingen.

7. Kle en brødform på 1 ½ liter med bakepapir, hell issmeten i formen og sett den i fryseren til isen blir stiv, minst 2-3 timer.

8. Rør i isen et par ganger under innfrysingen slik at det ikke danner seg iskrystaller.

Kandiserte syriner. Foto: MatPrat
Kandiserte syriner. Foto: MatPrat

Fremgangsmåte kandiserte syriner

1. Plukk syriner av stilken.

2. Visp eggehvite lett med en gaffel til det skummer.

3. Pensle hver blomst med eggehvite og strø dem med sukker. Bruk ekstra fint sukker eller kjør vanlig sukker raskt i en liten foodprosessor eller lignende, slik at det blir finkornet.  

4. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett og la de tørke over natten.

Skal du prøve dette til sommerens middagsselskap?

Les også: 13 ting til hjemmet vi ønsker oss nå

Siste saker

Mest lest nå
Les mer