Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Vintagevesker er populære gaver - til seg selv og andre. (Foto: Instagram @matildadjerf)

Vintage i gave: Slik vet du om det er ekte

Det eneste en kjøper kan stole på i dag.

En fin vintageveske står øverst på ønskelista til mange. Ikke rart, akkurat! Det er nok av grunner til at en vintageveske er attraktiv. Den har en historie, den er et grønnere (og billigere) kjøp, det er et kvalitetsprodukt – og den er gjerne mer unik enn dagens modeller. En perfekt julegave til seg selv eller andre – men ikke uten utfordringer.

For hvordan kan du vite helt sikkert at den er ekte, egentlig? Vi måtte spørre ekspertene.

Tanken på å gi en falsk veske i gave er ikke akkurat fristende, og heller ikke å sprade rundt med en billig kopi på armen når man først bestemmer seg for en slik investering. Men dessverre er realiteten at det i dag er kjempevanskelig å finne ut om vintage er ekte eller ikke.

Auksjonshuset Blomqvists vintageekspert Irina Khotko forteller at det er snarere umulig.

– Verden av «superfakes» vokser og utvikler seg raskere hver dag. Kvitteringer, stempler, kort og ikke minst materialer kan enkelt kopieres i dag.

Khotko sier at autentiseringsfaget har blitt veldig vanskelig. Selv jobber hun med å sjekke vintageveskene Blomqvist får inn nøye. Å finne ut om en veske er ekte eller ikke, kan være en stor jobb. Kopiene ligner veldig – og kan også være av høy kvalitet.

– Kvittering eller skriftlig bekreftelse på autentisitet fra en trygg forhandler er det eneste en kjøper kan stole på akkurat nå, mener hun.

– Hvis du vurderer å gi en vintageveske i gave, er det viktig å kjøpe den fra en forhandler hvor kvalitet, tilstand og ekthet er blitt sjekket av eksperter for deg.

Les også
Motehøydepunktene fra Øyafestivalen 2022

Det er altså lite du selv kan gjøre for å være sikker. Uansett hvor mange produksjonsnummer du googler eller bilder av låser du sammenligner. Ønsker du the real-real, bør du vurdere å ta direkte kontakt med en vintageforhandler.

Hvordan vet du at en vintageveske er ekte?
Vintagevesker trender – men de er ekstremt enkle å forfalske. (Foto: Instagram @nnennaechem)

– Anbefaler destruering

Men hva skjer om du skulle komme til å finne ut av eller mistenke at vesken din er en kopi?

Ifølge Khotko er det faktisk bare én ting å gjøre: destruér den. Ikke selg den videre.

– Antall forfalskede varer på nettet fortsetter å stige hvert år. For at vesken ikke skal kunne komme ut på markedet igjen, er det viktig å fjerne logo og alle kjente detaljer slik at neste eier ikke blir lurt til å tro at dette er ekte vare. 

Moteobjekt som er over 20 år gamle kan regnes som vintage – men ikke alle gamle moteobjekter kan klassifiseres som det. Å gå til en forhandler med fagkunnskaper vil gi deg riktigst estimat av både pris og kvalitet. Enten du skal kjøpe eller selge.

– Begrepet vintage refererer ikke bare til alder, men også noe som er gjenkjennelig, tidløst og ikonisk.​ En unik eller sjelden vintageveske av høy​ kvalitet som gjenspeiler trender og er moteriktig. Den kan regnes som et godt kjøp og bør tas vare på, forklarer Khotko.

Og det gjør du aller best ved å ikke eksponere vesken for snø og regn, samt oppbevare den fylt og i en støvpose.

Hvordan vet du at en vintageveske er ekte?
Falske vintagevesker må destrueres for å forebygge problemet med falske vesker, mener vintageeksperten Irina Khotko. (Foto: Blomqvist)

– Blitt tryggere på vintagehandling

Blomqvist har ført kategorien fashion siden 2010, og de siste tre årene har de spisset kategorien ytterligere ved å kun selge de mest eksklusive merkene. Auksjonene de holder jevnlig, får mye oppmerksomhet. Kunder og samlere i ulike kategorier, følger nøye med på nye objekter som legges ut hver dag. De trygge rammene for kjøp og salg er attraktive.

Les også
M&H toppliste: 13 interiørfavoritter

– Som selger vil du ha en trygghet i at ekspertene går god for objektet ditt, og sikrer deg den beste prisen du kan få. Som kjøper har du i tillegg rettigheter når det gjelder varen vi beskriver – du kan forvente at bilder, beskrivelse av tilstand og ekthet stemmer, forklarer vintageeksperten.

På tross av risikoen for å ende opp med falske vesker, sier Khotko at det tyder på at nordmenn er blitt generelt tryggere på vintagehandel. Det er stor interesse, og hun tror den er kommet for å bli.

– En designerveske kan være kjempefin julegave. Forskjellen på en nyere veske og en vintageveske er at du får en unik og sjelden veske av høy kvalitet og som kanskje ikke mange andre har.

Hvordan vet du at en vintageveske er ekte?
Interessen for vintage er merkbar i Norge og er kommet for å bli. (Foto: Instagram @madelainekv)

Andrea Forsberg, Head of Communications hos Blomqvist, bekrefter at nettopp dette gjør juletiden er hektisk hos auksjonshuset.

– Vi har det alltid veldig travelt i november og desember, noe som er veldig gøy. Våre kunder søker gaver til både seg selv og andre, sier hun.

Forsberg sier mange av kunstverkene, antikvitetene, smykkene og andre bruktskatter hos dem ofte er helt unike, og at de sånn sett er «fantastiske gaver med sjel».

– Gjenbrukte gaver generelt er flott fordi man kan gi noe fantastisk, gjennomtenkt og miljøvennlig. 

Les også: 6 freshe menn om julegavetips

Siste saker

Mest lest nå
Les mer