Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
slik gir du bort vintage til jul
Foto: Charite Viken. Klær fra Prisløs og smykker fra Hasla Jewelry

Vintage til jul? Ekspertene deler sine beste tips

– Mye mer gøy, personlig og bærekraftig.

Etterspørselen for vintage og secondhand har skutt i været de siste årene, og stadig flere velger å åpne bruktbutikker. Ikke bare er det bra for miljøet, men det sørger også for en helt unik stil med plagg ingen andre har (for en bonus!).

Har du lyst til å gi vintage i julegaver i år? Her deler bruktekspertene sine beste tips til hva du bør gå for – og hva du kanskje bør unngå å gi.

Anniken Øvrebø, butikksjef hos Vintage Wear & Jeans på Grünerløkka i Oslo, mener noe unikt og personlig er perfekt å kjøpe hvis man vil gi bort noe vintage til jul.

– Som en vintage T-skjorte med favorittbandet til hen du kjøper til. Eller en deilig, myk collegegenser med motiv av noe som minner deg om denne personen. Kanskje favorittfilmen eller en reisedestinasjon dere dro til sammen, sier hun til Melk.

Anniken Øvrebø
Anniken Øvrebø. Foto: privat

– Kjøp noe du gleder deg til å gi bort, og noe de kan glede seg til å få.

Er det noe man bør styre unna når man vil gi vintage julegave?

– Når du kjøper brukt er det ganske likt som å kjøpe nytt – det er bare mye mer gøy, personlig og bærekraftig.

– Du kan kjøpe alle mulige gaver til de du er glad i nytt, så det samme gjelder brukt. Vi har ingen plagg med hull eller lignende, alt er vasket, steamet og gått over – så kjøp hva enn du ønsker.

Hva bør man gi til en som kanskje egentlig ikke liker vintage?

– Det kan være lurt å finne noe lignende stilen personen har fra før og pakke den fint inn. Hvis personen liker plagget, vil det at det er brukt kun legge til ekstra verdi, fordi ingen har maken og det er dens unike egne plagg! 

vintage til jul
Foto: Instagram/@vintagewearoslo

– Mer personlighet

Eirik Mogseth i Ekko Shop mener mye kan passe å gi bort – men det handler litt om hvem man skal gi gaven til.

Les også
9 ganger Julia Fox viste seg å være et stilikon

– Klær krever jo at man kjenner den man skal gi relativt godt. Jeg ville sagt at tilbehør som vesker er lettere å gi enn klær.

eirik mogseth om vintage til jul
Eirik Mogseth. Foto: Aleksandra Lamberg

Han mener byttelapp er det viktigste å huske på når man skal kjøpe en brukt julegave.

– Byttelapp er det mange bruktbutikker som nå tilbyr. Dette er kjempesmart om vedkommende ikke liker gaven, så man kan bytte til noe man virkelig liker.

Hva bør man styre unna?

– Jeg ville ikke gitt trange, tettsittende klær. Brukte skjerf og luer føles intimt, så det ville jeg personlig heller ikke gitt til andre enn meg selv.

vintage til jul
Foto: Instagram/@ekko_shop_

Til den som egentlig ikke liker vintage, foreslår Mogseth gavekort.

– Det er jo en verden som kan være gøy å utforske, og jeg ville brukt mye tid. Ekko Shop selger gavekort, som kan brukes på nett.

– Brukte gaver har mer personlighet, og man finner de helt spesielle tingene. Jeg mener de fleste i dag har alt – da er det de mer spesielle og unike tingene det er mer gøy å gi! Husk også brukte bøker, de er det mer sjel i.

Sophia Lie i Prisløs Vintage i Oslo mener det er perfekt å kjøpe gaver som er enkle å bruke når man vil gi bort noe vintage til jul.

– Overdeler er bra å kjøpe i gave, og vi vil anbefale collegegenser eller strikkegenser. Disse vintageplaggene er populære gaver på Prisløs, siden disse plaggene kan styles på ulike måter og brukes i flere anledninger. Plaggene er comfy, passer inn i de fleste sitt klesskap og trenger ikke å sitte tight på kroppen, sier hun til Melk.

Prisløs Vintage åpner Oslobutikk
Sophia Johansson og Ivar Djurhuus i Prisløs Vintage. Foto: Charite Viken

Ellers er også skjorter og bluser perfekte som julegaver.

Les også
M&H toppliste: 13 interiørfavoritter

– En shiny bluse er en perfekt gave for henne som ønsker seg et statementplagg. Det er en fest av en bluse som blir vinneren under juletreet og som man kan pynte seg med og føle seg fin i. En flanellskjorte er en perfekt gave for hen som ønsker seg noe allsidig siden den kan brukes på så mange ulike måter.

Hva er lurt å tenke på når man skal kjøpe vintage til noen?

– Når man skal kjøpe brukt til noen er det lurt å tenke på type plagg og anvendelighet. Kan plagget passe inn i stilen? Kommer personen til å bli glad i og gå med plagget? Har det en bra passform? Er det enkelt å bruke og kan plagget brukes ved flere anledninger?

– Overdeler er dermed enklere å kjøpe i gave enn underdeler, siden det er enklere at en genser eller topp passer enn en bukse, og man har generelt flere overdeler i skapet enn underdeler. Plagg som er casual og som man kan bruke i hverdagen som er enkle å style kan være lurere gaver enn et statementplagg som en maxikjole eller en track suit.

Lie tipser om at man også kan ta med personen på en liten bruktrunde i ulike vintagebutikker og observere hva vedkommende blir dratt mot, snakker om og prøver.

Hun ville imidlertid styrt unna sko, jakker, skjørt og bukser hvis man skal kjøpe vintage til noen uten en ønskeliste.

– Sko og jakker er yttertøy som man gjerne vil velge selv siden disse plaggene er det første andre ser og man har færre av dem. Mange er også opptatt av at sko og jakker skal ha en perfekt passform, og det kan være vanskelig å finne brukt. Skjørt kan være utfordrende å kjøpe siden man ofte er nøye på passform, tekstur og størrelse på dette plagget. Det samme gjelder bukse. Men her kommer det an på personen du skal kjøpe gave til. 

Les også
Foreo-sjefen: – Skjønnhetsteknologibransjen er i stadig endring

Lie mener at man heller ikke bør være redd for å prøve og feile.

– Mange blir glad for å få plagg som de ikke nødvendigvis hadde funnet selv. Og flere blir glade i plagg som får dem til å åpne opp øynene for at stilen sin kan være mer enn bare det man har i skapet fra før. Mange bruktbutikker har også bytterett, og på Prisløs kan man bytte plaggene inntil 14 dager etter kjøpet. 

Hva kjøper man til den som egentlig ikke bruker vintage?

– Det er smart å gi noe som er enkelt å bruke og som ikke trenger å definere antrekkets uttrykk. Noe som ikke tar så mye plass og som ikke er skummelt å prøve ut.

– Accessoirer som luer, hansker, sjal eller vesker kan enkelt styles med det andre man har i klesskapet, og det er vintage som både er praktisk og fresher opp antrekket. Flere Prisløskunder har kjøpt sjal i julegave. Perfekt hvis du vil kjøpe noe billig og effektfullt også. Et sjal kan styles på så mange forskjellige måter og kan passe til alle kjønn og aldre.

Les også: Unike skjønnhetsprodukter til den kresne

Siste saker

Mest lest nå
Les mer