Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Funker vingummi og piller for et vakrere hår?
Foto via Elle.com

Kan vingummi, pulver og piller egentlig gi deg vakrere hår?

– Man blir hva man spiser.

Piller og kosttilskudd for skjønnhet er uten tvil en økende trend. De siste årene har kollagenpulver, kapsler og tyggbare vitaminer og vingummi virkelig inntatt norske butikk- og kjøkkenhyller for fullt. Lovnadene om vakrere hår, hud og negler frister stadig flere av oss, i takt med at mengder av nye merkevarer innen dette segmentet introduseres på markedet.

Men fungerer de egentlig?

– Man blir hva man spiser

Hairlust selger tyggevitaminer for vakrere hår
Sofie Tidemand og Rasmus Serup. Foto: thehairlust.no

– Vi har lært at veien til et vakkert og sunt hår krever pleie både innenfra og utenfra. Men vi vet også godt hvor vanskelig det kan være å huske på sunn kost hver dag. Som et av de eneste merkene i Norden er vårt fokus ikke bare på indre eller ytre hårpleie, men på den effektive kombinasjonen av de to, forteller Sofie Tidemand til Melk & Honning.

Hun og kjæresten Rasmus Serup står bak hårpleiemerket Hairlust, som blant annet tilbyr kapsler og tyggevitaminer for håret. Disse er rike på vitaminer og mineraler som sies å skulle bidra til vedlikehold av normalt hår.

– Å bruke ingredienser man kan kjenne igjen, som man vet hva er og som man kan plukke i naturen og spise uten å frykte for ens ve og vel, er noe vi alle foretrekker når vi skal lage mat. Men hva vi inntar gjennom kosttilskudd, smører i hodebunnen eller bruker til å vaske håret med trenger også inn i kroppen vår og påvirker helsen vår.

– Derfor tror vi på at rene, økologiske ingredienser er nøkkelen til de gode produktene, og bruker økologiske og naturlige ingredienser hver gang det er mulig. Etter vår mening blir man hva man spiser, eller hva man smører i hår og hodebunn.

Tidemand forteller at produktene deres er nøye utviklet og sammensatt av ulike sertifiserte økologiske planteekstrakter og oljer, sunne naturlige fettsyrer, essensielle vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre næringsstoffer, som hun mener komplementerer hverandre på en effektiv måte. I tillegg er mange av produktene veganske.

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

– Pillene er utviklet i tett samarbeid med kjemikere, farmasøyter og ernæringseksperter i Norden. Hvert vitamin er valgt ut med tanke på hvordan de kan bidra til vedlikehold av et sunt hår. Biotin er et viktig vitamin for dette, og derfor inneholder alle kosttilskuddene våre til hår et høyt innhold av dette.

Skal bekjempe hårtap

Blant produktene til Hairlust finner man blant annet Hair Growth Formula for menn. For la oss kalle en spade for en spade her; mange menn kommer til å miste håret før eller siden. Men hvordan virker egentlig dette produktet?

– Hair Growth Formula er utviklet for å bekjempe bivirkningene fra mangel på vitaminer og mineraler, dårlige hårprodukter, dårlige hårpleierutiner, hårstyling og også hormonelle forandringer hos menn, forteller Tidemand og fortsetter;

– Ved å tilføre vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre næringsstoffer til hodebunnen og trette hårsekker, bidrar det høye innholdet av blant annet biotin, sink og B-kompleks til å normalisere hårets vekstsyklus, og kan dermed hjelpe til med å øke den andelen av hårsekker som er i vekst.

Hvordan dokumenterer dere effekten av pillene deres?

– Dokumentasjonen vår stammer fra flere studier, erfaring og ikke minst fra de mange tilbakemeldingene vi får fra våre kunder hver eneste dag.

– Kosttilskuddene våre er satt sammen på bakgrunn av alminnelig anerkjent vitenskapelig evidens for matvarekategori og deres virkning.

– Har en reel funksjon

Også New Nordic selger både tyggbar vingummi og piller for vakrere hår. Men dette er ingen nykommer på markedet. Merkets Hair Volume ble introdusert allerede i 2011, og har i dag internasjonalt anerkjennelse.

New Nordic selger også piller og vitaminer for vakrere hår.
Therese Foldvik.

– Hudpleie innenfra er en økende trend. Den vokser over hele verden, og det kommer stadig flere produkter på markedet. Kosmetiske produkter virker kun kosmetisk, mens kosttilskudd har en reel funksjon, forteller Therese Foldvik, country manager i New Nordic til Melk & Honning.

– Hair Volume inneholder for eksempel ingredienser som gir næring og påvirker hårsekkenes celler til å produsere mer hår. Jeg tenker at det optimale er å kombinere gode kosmetiske produkter sammen med et godt kosttilskudd, for å oppnå den beste effekten.

Les også
Ekspertenes beste tips til hudpleie etter sommerferien

Hvordan virker ingrediensene dere bruker i produktene deres?

– Disse er nøye utvalgt. Hair Volume er en tablett av epleekstrakt i kombinasjon med hirseekstrakt, kjerringrokkekstrakt, biotin, sink og kobber. Tabletten tilfører næringsstoffer til hodebunnen og hårsekkene hvor håret dannes. Innholdet av biotin og sink bidrar til en normal hårvekst og bidrar til hudens normale funksjoner. Kobber bidrar til hårsekkenes produksjon av hårfarge, pigment, som gir håret sin naturlige farge.

Foldvik forteller at plantestudier og viten om hvordan plantemolekyler reagerer med menneskets celler er bakgrunnen for hvordan produktet er satt sammen.

– I tillegg er tabletten nå også klinisk dokumentert og undersøkt blant kvinner i alderen 32 til 52. 60 kvinner med ellers normal hårvekst deltok i en omfattende placebo-kontrollert studie i Paris, der resultatet bekreftet effekten.

– Studiens vitenskapelige målinger viser både betydelig tykkere hår og flere nye hår hos de kvinnene som deltok. Effekten kunne måles allerede etter to måneder, og ble ytterligere bekreftet etter fire måneder, avslutter hun.

Ingen innvirkning på kroppen hvis du er frisk

Ikke alle er like overbevist over disse produktenes effekt på hår og hud.

– B-vitaminer er bra for håret. Disse finnes i de fleste matvarer, og du trenger ikke tilskudd om du ikke er syk. Du kan spise store mengder B-vitaminer fordi de er vannløselige, og overskudd kommer stort sett ut i urinen eller bak, sier Bjørn Steen Skålhegg, professor ved seksjon for molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo til Melk & Honning.

– Kosttilskudd for vakrere hår vil ikke gjøre noe mer med håret enn et variert kosthold, mosjon og normalt stell av håret gjør.

Skålhegg forteller at eksempelvis aminosyrer ikke har noen innvirkning på kroppen hvis du er frisk.

Hva tenker du om den økende trenden med å ta kosttilskudd for å pleie skjønnheten innenfra og ut?

– Det er ikke spesielt nyttig. Mitt beste råd er så kjedelig som å sørge for variert kost og nok mosjon.

Les også
Komfortable og stilige back to work-antrekk

– Vi har ikke støtt på produkter på vår vei som gir faktisk dokumentert vekst

Agnes Gulbrandsen i Gevir
Agnes Gulbrandsen.

– Helse er lik velvære! Vi anbefaler kundene våre å oppsøke lege om de ser tegn til håravfall, ved vekstreduksjon og lignende. Men blodet og dets næringsinnhold som igjen forer hårsekkene er langt ifra vår fagkunnskap, sier Agnes Gulbrandsen ved frisørsalongen Gevir i Oslo til Melk.

– Skjønnhet kommer som kjent innenfra. Det finnes medisiner som kan fremme vekst, men ikke produkter som frisøren selger med dokumentert effekt.

– Å sjekke at alle byggestener er på plass er viktig for håret, og både hår og hud får tidlig synlige tegn om noe skulle være galt. Mange av oss stresser og har ikke det kostholdet som man behøver. Matallergier vokser også kraftig frem, og kroppen tar da ofte ikke opp nødvendige byggestener, så å ta kosttilskudd tilpasset deg kan i det tilfellet være viktig.

Hun forteller at alle som sparer eller har farget håret for mye gjerne vil ha en quick fix.

– Vi har ikke støtt på produkter på vår vei som gir faktisk dokumentert vekst. Vi anbefaler derimot rikelig med kurer for å opprettholde fettsyrer og proteiner. Det er veien til sunt hår, sier hun og legger til at de har fått spørsmål i frisørsalongen om å være med på å produsere hårvitaminer, noe de har takket nei til ettersom de ikke har den rette kunnskapen til det.

Er det mulig for menn som gjerne blir tynnere i håret på et tidspunkt å booste hårveksten med kosttilskudd da?

– Av alt jeg har lest så tror jeg ikke det, men det må det nok en ekspert til for å svare på. Men menn med håravfall får flere og flere alternativer som ser bra ut. Vi har noen merker som vi da anbefaler, men de er medisinske.

Les også: Derfor er micellærvann så hypet

Siste saker

Mest lest nå
Les mer