Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Rasistiske kostymer fra Superkul.no

Vil du kle deg ut som afrikaner, meksikaner eller araber?

– Rett og slett lavmål.

Tidligere i år var den norske nettbutikken Superkul.no som blant annet selger kostymer og annet til fest og karneval i hardt vær etter ansiktsmaling-reklame. Det ser ikke ut til at ting har blitt så mye bedre.

Kostymet som skal forestille en araber. Skjermdump fra Superkul.no

Det var TV 2 som først omtalte saken i mars i år da en kunde hadde reagert på hvordan nettbutikken reklamerte for produktene gul og bruk ansiktsmaling med henholdvis hvite mennesker ikledd tradisjonelle asiastiske og afrikanske klær med maling i ansiktet. Samtidig plasserte nettbutikken afrikaner sammen med djevel, heks og vampyr i produktbeskrivelsen. Til TV 2 sa leder for Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, at han reagerte sterkt på fremstillingen av produktene. «Dette er ‘blackface’, og noe man bør styre unna, både som selger og kjøper», sa Berglund Steen. Kritikken fikk nettbutikken til å fjerne illustrasjonene og laste opp nye bilder til produktene samt endre produkttekstene. I en e-post til TV 2 sa produktansvarlig i Superkul.no at det ikke var deres intensjon å støte noen, men forsvarte likevel bruken av mørk teatersminke.

Et knapt halvår etterpå er det fortsatt mulig å kle seg ut som både afrikaner, meksikaner og araber dersom man bestiller utkledning fra nettbutikken. Under fanen «Internasjonalt» som beskrives som «kostymer som representerer flere forskjellige land og folkegrupper» finner vi overnevnte kostymer i tillegg til «f.eks kostymer inspirert av Mexico og Latin Amerika, Amerikanske innfødte (også kalt indianer), Arabisk Sjeik og Skotter i kilt med mer» [sic].

Skjermdump fra Superkul.no

– Dette er jo generelt stereotype drakter. Det verste er uten tvil kostymet for ‘afrikaner’, som kommer med svart, krøllete hår, og hvor modellen er hvit med svart maling. Bruken av såkalt blackface reagerte vi på forrige gang også. Når Superkul fortsetter å bruke modeller med blackface, er det altså til tross for at de nå vet at dette inngår i en gammel, rasistisk reaksjon. At de ikke har klart å rydde opp i dette, er rett og slett lavmål, sier leder ved Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen til Melk & Honning. 

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Fjorårets store krenke-debatt i kjølvannet av Siv Jensens ‘indianerkostyme’ er kanskje fortsatt friskt i minnet hos mange. Mens kritikken haglet fra blant annet sametingspresidenten og andre representanter for urfolk, mente andre at det ikke var noen grunn overhodet til å føle seg krenket. Det står i stil med debatten om kulturell appropriasjon forøvrig – enten det er Gigi Hadid som får black face-kritikk eller også turban som har blitt trendy.

Melk & Honning har ved flere anledninger forsøkt å kontakte daglig leder i Superkul.no, Lars Hanssen. Han har ikke svart på Melk & Honnings henvendelser. 

Dette er spørsmålene vi sendte til Hanssen:

Har dere forståelse for at folk reagerer på draktene som generelt stereotype – det gjelder kanskje spesielt ‘african man’ med svart, krøllete hår og der modellen er hvit med ansiktsmaling?  Hva tenker dere om kritikken? 
Antirasistisk senter mener dette kostymet er såkalt blackface – hva tenker dere om dette? 
Det er ikke første gangen dere får kritikk for dette. Antirasistisk senter kaller det ‘lavmål’ at dere ikke har ryddet opp og fortsetter å bruke modeller med blackface når dere nå vet at dette inngår i en gammel, rasistisk reaksjon. Hva tenker dere om dette? 
Har dere fått reaksjoner eller andre tilbakemeldinger på disse og lignende kostymer fra kunder?
Hvilke grep kommer dere til å ta nå i kjølvannet av kritikken?
Etter Melk & Honnings henvendelser til Superkul.no ser det ut til at kostymet ‘african man’ er fjernet fra nettbutikken.

Hovedbilde: Skjerdump fra Superkul.no

Les også: Cubus får mangfold-kritikk for dette bildet

Siste saker

Mest lest nå
Les mer