Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Det norske smykkemerket Rare Studio startet opp under korona
Det norske smykkemerket startet opp under korona (Instagram/@julieaida)

Viktoriya og Dagny startet Oslo-baserte RAR.e studio under koronapandemien

– Vi gleder oss til mindre restriksjoner og åpen by.

Koronakrisen har vært et slag i magen for en hel motebransje. Men for mange har den også skapt nye muligheter. For når en dør lukkes og så videre. Det var tilfellet for Dagný Halldórsdóttir og Viktoriya Tkachenko som under pandemien har startet eget smykkemerke.

Sommeren 2020 er koronakrisen for alvor et faktum. Det har den vært siden mars samme år.

Som mange andre permitteres Viktoriya fra jobben, og Dagny er ferdig med et åtte måneder langt internship hos det norske motemerke Fall Winter Spring Summer.

De har begge en bachelor i Mote og produksjon fra OsloMet med seg i baggasjen, og drømmen om å skape noe eget sammen ble plutselig veldig reell ettersom de nå plutselig hadde all tid i verden.

Dagný Halldórsdóttir og Viktoriya Tkachenko står bak Rare studio

I mai i fjor omgjøres garasjen til Viktoriya i Ski i Viken til et studio.

– Vi ønsket oss et sted som motiverer til kreativt arbeid, og i garasjen så vi en mulighet. Der jobber vi med håndfarging av stoffer, smykkelaging, sying av accessoirer og alt mulig rart, forteller de to.

– Korona er jo en av grunnene til at vi kickstartet det hele, så derfor kan man si at det har påvirket oss både positivt og negativt. Vi har lært utrolig mye i løpet av det første året, og fortsetter å lære noe nytt hver dag. Ulempen ved å starte en business under en pandemi er at det kanskje ikke står øverst på lista hos folk å pynte seg extra.

– Men vi er utrolig takknemlige for alle som har støttet oss det siste året. Nå gleder vi oss masse til mindre restriksjoner og en åpen by.

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

Navnet, Rare studio er personlig. Valgt fordi de begge kjenner seg igjen i følelsen av å føle seg litt rar, litt utenfor, litt weird.

– Det er sammensatt av tre ulike ord som betyr mye for oss;

Det å få lov til å være «rar», det å omfavne hver enkelts unike preg derav det engelske ordet rare og det å praktisere vennlighet generelt og i produksjon derav det danske ordet rar som betyr hyggelig.

Rare studio: Viktoriya og Dagny startet smykkemerke under korona

– Kan dere fortelle litt om hvordan dere jobber?

– Som regel jobber vi ganske impulsivt og hands on. For det meste direkte med materialer og lager fysiske skisser og gjennom designutviklingen har vi åpen diskusjon om forbedringspotensiale.  

Smykkene deres, inspirert av film, musikk, kunst og poesi – «alt sammen i en smørje» – har kanskje dukket opp i feeden din.

Rare studio: Viktoriya og Dagny startet smykkemerke under korona

– Planen videre er å fortsette å eksperimentere med materialer og å lage flere originale prints til kommende accessoirer. Vi maler begge to ved siden av dette, og maleriene har vi brukt som print til schrunchies og lignende. Vi fortsetter også med RAR.e Recycled, der vi bruker gamle smykker og perler og gjenbruker de til nye mer moderne smykker. Det er viktig før oss å ikke bare kjøpe inn masse nytt materiale, men å se på hva som finnes allerede og å prøve å gi det nytt liv. Da kan vi bidra til en mer miljøvennlig motebransje. 

Rare studio: Viktoriya og Dagny startet smykkemerke under korona
Rare studio er på sikt det de to håper å kunne leve av.

Planen er å leve av dette på fulltid.

– Det er drømmen. Vi skal bare stå på og ikke gi opp. RAR.e studio skal bli et prosjekt livet ut. Dette er bare begynnelsen.

Les også
Kinesisk selskap kjøper seg inn i Holzweiler

– Hvor langt unna det er dere nå?

 – Kanskje noen år? Men vi er tålmodige. Alt man gir oppmerksomhet vokser og blir bedre og bedre. Sakte, men sikkert så er vi der!

Rare studio: Viktoriya og Dagny startet smykkemerke under korona

Les også: Nå åpner de sin andre Oslo-butikk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer