Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Calvin Klein med homage til Andy Warhol
KUNSTPRINT: Calvin Klein er blant motehusene med klare kunstreferanser denne sesongen.

Vårens trender: Kunstprint

Når mote møter kunst.

Man kan kanskje hevde at koblingen mellom mote og kunst alltid har vært der (og ikke minst at mote faktisk er kunst). Men denne sesongen står den sterkere enn noensinne. Helt tilfeldig er det nok ikke, for store institusjoner som Museum of Modern Art (MoMA), The Metropolitan Museum of Art (The Met) og Musée des Arts Décoratifs i Paris har alle satt fokus på moteutstillinger den siste tiden, som for eksempel sistnevntes mye omtalte Dior-utstilling som nå er blitt erstattet av «Margiela, les années Hermès» – utstillingen som presenterer samarbeidet mellom det franske motehuset Hermès og den belgiske designeren Martin Margiela i årene fra 1997 til 2003.

Er sesongens catwalk en slags homage til kunsten – og dens innsats for moten? Det kan virke sånn. Uansett er det ingen tvil om at moten denne sesongen lar seg inspirere av nettopp kunsten med mer eller mindre klare referanser – enten det er Andy Warhol-klassikere, kunsthistorie, tegneserier eller pop art.

Céline SS18, kjole fra Calvin Klein (+ Andy Warhol Foundation) via Net-a-porter ca kr 23,500

Ta Dior for eksempel, med sjefsdesigner Maria Grazia Chiuri i spissen. Hun designet nylig en kolleksjon inspirert av kunstneren Georgia O’Keeffe, og denne sesongen hentet hun inspirasjon fra den fransk-amerikanske skulptøren, maleren og regissøren Niki de Saint Phalle i det som er en serie av print som vi så på catwalken for det franske motehusets SS18-kolleksjon i fjor høst.

Dior SS18, lyocell- og silkekjolefra H&M Conscious Exclusive Collection (i butikk fra 19.april)  kr 799, boots med japansk-inspirert print fra Dr.Martens kr 2000

Eller Calvin Klein som denne sesongen kanaliserer Andy Warhol (kanskje ikke så overraskende med tanke på at kreativ direktør Raf Simons er en stor kunstfan) med print fra hans kjente verk «Tunafish Disaster» fra 1963. Også Oscar de la Renta, med designerne Laura Kim og Fernando Garcia i front, har latt seg inspirere av pop art med sterke farger og malingssprut for sin SS18-kolleksjon.

Versace SS18, bluse fra Weekday kr 500, singlet med print fra Prada via Net-a-porter ca kr 3570

Comme des Garçons og grunnlegger og kreativ leder Rei Kawakubo er ikke fremmed for kunstneriske referanser. Denne sesongen er intet unntak. Men som vanlig er det på deres helt egen måte med nikk til både japansk manga og også Arcimboldo (kjent for sine surrealistiske portretter med frukt og grønnsaker) – mikset sammen med blant annet plastikkleker i en slags avant-gardistisk sammenblanding. For ikke å nevne Kawakubo-retrospektivet på The Met og gallaens tema; «Rei Kawakubo / Comme des Garçons: Art of the In-Between».

Også designere og motehus som Prada, Versace, Céline, Missoni og Coach (sistnevnte med homage til Keith Harings graffiti-inspirerte signatur) har klare kunstreferanser i sine SS18-kolleksjoner – noen så åpenbare at de selv kunne hengt på en gallerivegg.

Coach SS18, mønstret kimono fra Kappahl Limited Edition kr 499

Les også: Er dette fremtidens stoffer?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer