Vårens beste bøker er skrevet av unge kvinner

Nå kan du endelig lese de på norsk.

Tre av de mest spennende bøkene du kan lese denne våren er skrevet av unge, lovende kvinnelige forfattere. En svensk journalist avslører maktmisbruk og skyggespill i den svenske kulturverdenen, en britisk dating-spaltist og podcast-stjerne forteller ærlig og morsomt om kjærlighetslivet sitt i sin debutroman, og en irsk forfatter skildrer en kjærlighetshistorie mellom to unge mennesker som prøver å holde seg unna hverandre, til ingen nytte.

Alt jeg vet om kjærlighet av Dolly Alderton

Alt jeg vet om kjærlighet er den vilt morsomme, litt hjerteskjærende, internasjonalt bestselgende selvbiografien om å vokse opp, bli eldre og å lære å navigere vennskap, jobb, tap og kjærlighet. 

Dolly Alderton. Foto: Strawberry Publishing

Forfatter Dolly Alderton var tidligere dating-spaltist i Sunday Times – en slags britisk Carrie Bradshaw, om du vil – så når det kommer til oppturene, nedturene og overraskelsene det ferske voksenlivet har å by på har Alderton opplevd det aller meste. Alderton er også prisvinnende journalist, og noen kjenner henne kanskje også som co-hosten i suksesspodcasten The High Low sammen med Pandora Sykes.

Sex and the City sin Carrie Bradshaw er dog ikke sammenlikningen Alderton passer best til. Alt jeg vet om kjærlighet omtales heller som «virkelighetens Bridget Jones». Debutromanen er en samling sanne historier fra livet til Alderton, som glitrer med perspektiv og innsikt, hjerte og humor. Boken er fortellinger fra hennes eget liv eller satiriske observasjoner, og samtlige kapiteler er som en samtale du har med en god venninne. Det er tross alt vennene som blir heltene i Aldertons bok – hun fortelle levende om å bli forelsket, bli dumpet, om å ha tvilsomme romkamerater og merkelige festrelasjoner, og hvordan de ubrytelige båndene hun deler med sine venninner er det som holder henne flytende gjennom det hele.

Alt jeg vet om kjærlighet er en perfekt bok for å sette pris på dårlige dater, gode venner og – fremfor alt – det å bli den personen du faktisk er ment å være.

Kjøp boken her.

Alle andre av Sally Rooney

Sally Rooneys første bok, Samtaler med Venner, ble internasjonalt hyllet og Rooney omtalt som et naturtalent. Forfatteren var fremdeles i 20-årene og det ble hyppig spekulert i hva hun skulle gjøre videre – og om den neste boken hun skrev ville klare å toppe debuten. Det har den. Times omtalte Alle andre som beste romanen som ble utgitt i 2019.

Alle andre er en fortelling om av-på-av-elskere. Marianne er den unge, velstående, intellektuelle veggblomsten, mens Connell er gutten alle liker, men plaget av familiens rykte og fattigdom. De går på den samme skolen i Sligo, en liten by i Irland, men Marianne bor i det «hvite herskapshuset med innkjørsel», der Connells mor jobber som renholder. De kommer inn i hverandres liv når Connell kommer for å hente moren, og de begynner å lengte etter hverandres selskap. De begynner som usannsynlige venner og senere elskere, som en slags moderne Romeo og Juliet. 

Landlige Irland blir etterhvert byttet ut med lange dager og sene kvelder under studenttilværelsen i Dublin, hvor de begge begynner på Trinity College. Etter hvert blir deres intense, uforenlige kjærlighet en slagmark. Forholdet blir vondt, vanskelig, komplisert, forvirrende og alt annet som følger med ung kjærlighet fanget i turbulensen av det å vokse opp. Som leser blir det evige spørsmålet: Vil de eller vil de ikke? Alt fortalt med Rooneys rike, intelligente og presise språk som fungerer som en page turner som får deg til å alltid ville lese bare én side til. Kjøp boken her.

Klubben av Mathilda Gustavsson

Det er to år siden den svenske avisen Dagens Nyheter publiserte journalist Mathilda Gustavssons rapport om de 18 kvinnene som anklaget en profilert mann i svensk kulturbransje for overgrep og trakassering, Sveriges største metoo-sak. Mannen ble kun omtalt som «kulturprofilen». Nå kommer boken Klubben som gir hele historien bak «kulturprofilen», og hvordan Gustavssons avsløring førte til Svenska Akademiens kollaps.

Mathilda Gustavsson. Foto: Strawberry Publishing

Ansvarlig blant annet for å dele ut Nobelprisen i litteratur, er Svenska Akademien Sveriges kanskje viktigste kulturorgan. Fra 2010 har de også finansiert virksomheten til Forum, en mystisk klubb for spesielt inviterte kulturpersonligheter, drevet av en av Akademiens 18 medlemmer, Katarina Frostenson, og hennes ektemann Jean-Claude Arnault – mannen bak dekknavnet «kulturprofilen».

Gustavsson har snakket med 30 kvinner som alle forteller om overgrep og seksuell trakassering fra Arnault, ofte i den mørke kjelleren der møtene til Forum fant sted. 18 av dem valgte å stille opp i Dagens Nyheter. Etter Gustavssons avsløring kuttet Akademien alt samarbeid med Frostenson og Arnault, flere av medlemmene meldte seg ut og Nobels litteraturpris i 2018 ble ikke delt ut. Forum ble stengt, og Arnault ble satt i fengsel.

Klubben forteller historien om Gustavssons etterforskning og møte med de 18 ofrene. På samme måte som fjorårets suksess Catch and Kill skildret Ronan Farrows ni måneder lange etterforsking av Harvey Weinstein, er dette Gustavssons historie om jakten på sannheten og hvilke nettverk og systematiske tiltak som forsøker å forhindre henne fra å nå den. Boken er like velskrevet som den er spennende, og Gustavsson skildrer historien så gripende at en fort kan glemme at historien man leser faktisk er sann.

Boken er skremmende, sjokkerende og til dels ubehagelig – men desidert en av årets viktigste fortellinger. Kjøp boken her.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer