Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
vanessa baird

Utstillingene du bør få med deg i Bergen

Fire tips og én bonus.

Høsten var selve startskuddet for et nytt kulturhalvår, og Vestlandets hovedstad imponerer igjen på kunstfronten. Kunstmuseene i Bergen, Kode, har denne høsten en storsatsning på samtidskunst, mens Vault Studios inviterer til en utstilling hvor vi kan minnes Pushwagner.

Pushwagner – «Miami Beach»

I april i år døde en av landets viktigste samtidskunstnere, Pushwagner; men kunsten hans lever videre. Lørdag 10.november kommer statsminister Erna Solberg til Vault Studios i Bergen hvor hun skal åpne den nye utstillingen fra Pushwagner; «Miami Beach».

Utstillingen er til minne om Pushwagner, og er et samarbeid mellom Team Pushwagner og Vault Studios. På sin egen Facebook-side skriver galleriet at Pushwagner et par uker før sin død nedtegnet sammen med sin advokat et tilleggstestament. Her førte han ned hvilke verk han ville at medarbeiderne hans og Stefan Strat skulle fullføre dersom han ikke kom til å klare seg gjennom den siste stormen. Disse motivene er nå tilgjengelig i et begrenset opplag, attestert og preget av Pushwagners stempler.

Utstillingen står på Vault Studios til 10.januar 2019

pushwagner

Pushwagner hos Vault Studios. Foto: Eirik Nor Saghaug

Vanessa Baird og Mette Hellenes

Norske Vanessa Baird har med sin særegne billedkunst gjort seg kjent som en kompromissløs stemme i norsk samtidskunst. Gjennom flere år har hun samarbeidet tett med Mette Hellenes, som i dag er særlig kjent for den unike  tegneseriestripen «Kebbelife».

Utstillingen som vil stå på Kode denne vinteren er hovedverket i Bairds kritikerroste verk «You Are Something Else». Her får vi se en sammenhengende bildefortelling ført over et førtitalls, fem meter høye papirpaneler tegnet i pastell. Her fletter Baird flukt over havet, visuell populærkultur og hverdagsliv i hverandre. Vi omsluttes av en dramatisk, grotesk og poetisk beretning om vår tid, skriver Kode på sin hjemmeside.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

Utstillingen har tidligere blitt vist på Kunstnernes hus i Oslo og fikk mye oppmerksomhet under Michael Olestads visning under Oslo Runway i fjor vinter.

Se Vanessa Baird og Mette Hellenes på Kode fra 9.november til 3.februar 2019. 

vanessa baird

Vanessa Baird. Foto: Dag Fosse / KODE

Ole Jørgen Ness – «Flat Acrylic»

I Tårnsalen på Kode kan du denne vinteren se bergenseren Ole Jørgen Ness sitt arbeid med et heldekkende gulvmaleri. «Flat Acrylic» er et stedsspesifikt verk hvor Ness har latt seg inspirere av kumulativ vekst. Han lar former føres videre i nye og mer komplekse utgaver av seg selv. Nye former oppstår underveis gjennom improviasjon. Ved utstillingens slutt 22. februar 2019 inviterer Kode og Ness til en «finissage», altså en ferdigstillingsfest. Her vil verket destrueres. Det som står igjen er historien om verket slik det lever videre gjennom fotografier og minnene til de som har sett det.

Utstillingen står til 22.februar 2019. 

Ole Jørgen Ness

Ole Jørgen Ness. Foto: Dag Fosse / KODE

Ed Ruscha – «Very»

Ed Ruscha har en solid plass som en av vår tids fremste kunstnere mye takket være hans ikoniske fortolkninger av det amerikanske samfunnet gjennom de siste fem tiår. Denne vinteren viser Kode et utvalg av verkene hans som består av papirverk fra 60-tallet og videre utover karrieren hans frem mot i dag.

Ruscha har gjort seg bemerket for sine avdempede gjengivelser av Hollywood-skiltet, stiliserte bensinstasjoner og arketypiske amerikanske landskaper. Han har blitt en av Los Angeles’ fremste eksponenter for periodens popkunst med motiver som er hentet fra California-området.

Utstillingen står på Kode fra 16.desember. 

ruscha

Ed Ruscha. Foto: Dag Fosse / KODE

Bonus: Bergen som by er nærmest et galleri i seg selv. Her kan du finne gatekunst fra blant annet Banksy, AFK, Dolk og Joy på flere bygninger. Vil du ha kunsten samlet på ett sted kan du besøke Gategalleriet, som viser verk fra lokale og internasjonale gatekunstnere.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Adresse: Steinkjellergaten 9. 

Hovedbilde: Dag Fosse / KODE

Les også: Melk & Honnings shoppingguide til Bergen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer