Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Darren Mcdonald for Marie Claire Australia

Ute etter en deilig, sommerlig parfyme?

Her er ekspertene sine beste tips til de beste sommerduftene.

Samtidig som sommeren begynte å gjøre sitt inntog, slapp også noen av koronarestriksjonene taket. Endelig kan vi shoppe, si ja til middager og fester, stikke ut på barer og restauranter og kose oss. Det betyr også en glow-up; bort med joggedress, frem med kjoler, leppestift, hårspray og parfyme.

For en del har nettopp parfyme vært langt ned på på prioriteringslista det siste året. Med alt av fysiske møter og sosialisering cancelled og kun Zoom-møter og Netflix-binging på tapetet, var det jo liten vits å kaste bort de dyre velduftende dråpene.

Men nå er livet igang igjen. Og kanskje er tiden inne for å unne seg en helt ny parfyme?

Melk & Honning har forhørt oss med ekspertene hos Gimle Parfymeri i Oslo og The Apothecary i Bergen.

Her er deres beste tips til digge, sommerlige dufter.

Les også: Ryktene sier at Harry Styles skal lansere sminkeprodukter

The Apothecary: – En parfyme som gir følelsen av å gå barbeint i en vakker hage

Tidligere i år åpnet Birgitte Friele Stang nisjeparfymeriet The Apothecary i Bergen. De har satset på duft-og velværemerker som ikke tidligere var tilgjengelig i Bergen. Man finner blant annet Tata Harper, RMS, Rahua, Diptyque, Byredo og Dr. Barbara Sturm der.

– Hos The Apothecary har vi flere dufter som blir som vår og sommer på flakong, enten du vil ha følelsen av å ligge ved havet i tropiske omgivelser, eller om du vil pynte deg i en parfyme som gir følelsen av å gå barbeint i en vakker hage som blomstrer for fullt, forteller Birgitte Friele Stang til Melk & Honning.

– Her har vi samlet noen av favorittduftene våre denne sommeren:

Diptyque «Eau Moheli»

Melk & Honning har spurt ekspertene om deres tips til en deilig, sommerlig parfyme

Eau Moheli treffer oss som en varm, tropisk bris. Duften tar oss med til øyen Mohéli, som har vært inspirasjonen bak duften. På denne øyen møter vi eksotisk ylang-ylang, som kommer igjen i duften, i skjønn harmoni med flere tropiske planter, pepper, patchouli, vetiver og tonkabønner. Resultatet blir Eau Moheli, en grønn og krydret duft, som gir en unik, vakker og frisk følelse. 

Diptyque «Olene»

Kle deg i en lett sommerkjole og gå barbeint ut i gresset. Olene fra diptyque tar oss med i en vakker hage. Resultatet blir en frisk og feminin duft, med innslag av hvite blomster, blåregn, påskeliljer, kaprifol og sjasmin. Se for deg et sommerhus hvor blåregn og kaprifol klatrer på husveggen og hagen blomstrer for fullt. Olene er en vakker duft, som når den møter kroppen finner en elegant balanse mellom det rene og søte. 

Les også
Chanel åpner egne butikker for stamkundene sine

Diptyque «L’Ombre dans L’eau»

Melk & Honning har spurt ekspertene om deres tips til en deilig, sommerlig parfyme

L’Ombre Dans L’Eau lar dagdrømmeren i oss slippe fri. Legg deg ut i hagen og ta en formiddagslur, mens du hører på vannet renne i en elv, mens hodet ditt ligger mykt på en pute. I denne duften har Diptyque samlet roser og solbær. Resultatet blir friskt og grønt, samtidig som rosen gjør den mer sensuell og romantisk. Dette er en av de mest ikoniske duftene fra det franske dufthuset.

– En parfyme som ber oss om å nyte øyeblikket og naturen. Det er akkurat det vi trenger i sommer! 

Byredo «Inflorescence»

Parfymen Inflorescence fra Byredo inneholder kun florale noter og minner oss om en ny vår. Duften åpner med roseblader, fresia og en varm honningnote. Her kommer den i skjønn harmoni med magnolia og liljekonvall og runder av med sjasmin. 

– Når vi først snakker om parfyme som passer om sommeren, må vi også nevne duft til håret, mener Friele Stang

– For mens solen står på det sterkeste, er det nemlig mange som ikke vil spraye parfyme direkte på kroppen, for å unngå tørrhet eller pigmentflekker. Her blir en hårparfyme redningen og fra både Byredo og diptyque har vi flere fantastiske dufter som passer godt i sommer. 

Birgitte Friele Stang. Foto: Silje Chantel Johnsen / @theapothecary

Hun nevner en klassisk og elegant duft fra Diptyque ved navn Eau Rose; en hyllest til den vakre rosen.

– En annen favoritt fra Diptyque er Do Son, som blir en frisk og nydelig duft med noter av tuberose, tyrkisk rose, solbær og appelsinblomstblader. iris og hvit musk gjør Do Son-duften pudret og delikat på kroppen.

Les også
Kate Moss-konturering trender på TikTok

Stang Friele trekker også frem en parfyme for håret fra Byredo ved navn Mojave Ghost.

– Dette er en bestselger fra kultmerket gjennom hele året. Duften er en hyllest til blomsten Mohavea Confertiflora, som blir kalt Ghost Flower og vokser i Mojaveørkenen. Duften er lett og søt treaktig, med delikat og pudret fiol, mykt sandeltre og frisk magnolia. 

Gimle Parfymeri: – Du føler at du ligger på stranden og lukter sjø, skjell, tang og tare

Marthe Hesvik er makeup-artist og digitalt innholdsansvarlig for Gimle Parfymeri. Dette nisjeparfymeriet på Frogner i Oslo, har en historie som strekker seg tilbake mange tiår. De har flere merker og en rekke produkter man ikke kan få tak i noe andre steder i Norge.

Hesvik er en vaskeekte duftfantast! Her har hun håndplukket et knippe parfymer som er perfekte til sommeren.

Profumum Roma «Acqva di sale»

Dette er rett og slett duften av en italiensk sommerferie; behagelig, sval og saltvannsfrisk. Du føler at du ligger på stranden og lukter sjø, skjell, tang og tare. I beskrivelsen sies det følgende: «The sea waves that break on the shore donate new shells, with a multitude of sizes and shapes, to the sand that glimmers in the morning sun of August. In the desert beach flutter heedlessness and freedom.» Acqva di sale ER lukten av sommer!

Ormonde Jayne «Levant»

Omtales som «A bottle of sunshine and happiness» av sin skaper. Levant fra det britiske parfymehuset Ormonde Jayne tilhører duftkolleksjonen La Route de la Soie som er inspirert av Silkeveien. Dette er en nydelig duft for blomsterelskere! Den lukter av peon, liljekonvall, appelsinblomst og jasmin som møter varme noter av amber, musk og sedertre i bunnen. 

Byredo «Open sky»

Melk & Honning har spurt ekspertene om deres tips til en deilig, sommerlig parfyme

Kreativ leder og grunnlegger av Byredo har uttalt følgende om denne duften: «While being stuck in one place, our memories have become particularly vivid —   and what I remember most often is travel. Beyond the physicality of spaces, that idea of movement —   of journeys, of being on your way somewhere —  is something I truly miss. The void that exists in-between places: I wanted to capture that.».

Open Sky er skapt i en tid hvor verden har ligget i dvale. En parfyme som er en hyllest til følelsen av å være på vei et sted, en utforskning av tiden mellom avreise og ankomst, og den abstrakte, uendelige horisonten.

Det en duft med forfriskende grapefrukt, tilslørt av hamp blader, blandet med forførende krydder av sort pepper og trenoter fra palo santo og berusende vetiver. Den fremkaller følelsen av ubegrensede muligheter.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

Memo Paris «Granada»

Granada tar oss med på en reise til Alhambra, festningen i Andalucia Spania. Hagene rundt Alhambra dufter kraftig av jasmin, appelsinblomster og granateple. Dette er en leken duft, men samtidig har den karakter og tyngde. Vanilje og tonkabønner kombinert med blomsternotene gjør dette til en varm og spennende sommerduft. 

Creed «Green Asian Tea»

Asian Green Tea åpner med gyldne noter som fremkaller landskapet i Malaysia, med friske noter av sitrus og blomster på en varm base av amber, sandeltre og musk. Inspirert av parfymør Olivier Creed sin kjærlighet for japansk kunst og asiatisk kultur, med grønne friske noter av bergamott, mandarin, sitron og neroli, samt blomsternoter av fiol, heliotrop, og rose. Grønn te, symbolsk for Asia, utgjør her hjertet av duften på en base av amber, sandeltre og musk.

Les også: Stadig flere sverger til tørrbørsting

Siste saker

Mest lest nå
Les mer