Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
shopping. Vogue Japan

Unngå luksussmell på shopping i utlandet

Dette bør du huske på.

Det er sommerferie for mange, og kanskje er du blant dem som har lagt årets ferie til en by med fristende shoppingmuligheter. I storbyene ligger gjerne luksusbutikkene som som perler på en snor, og fristelsen kan fort bli stor – enten du har spart opp eller handler på impuls. Men skal du shoppe for store summer denne sommeren er det noen regler du bør ha i bakhodet, så du unngår du den kjipe smellen i det du lander etter ferien.

En anonym kilde Melk & Honning har snakket med med forteller at hun for to år siden opplevde å bli fratatt en veske

saint laurent veske

Illustrasjonsbilde. Foto: Produsenten

hun hadde kjøpt på ferie i utlandet. Vesken var fra det franske luksusmerket Saint Laurent og hadde en prislapp på 14.000 norske kroner.

– Jeg ble stoppet da jeg gikk på grønn sone av en mann som spurte om jeg hadde kvittering på vesken jeg hadde i posen. Jeg visste ikke at jeg måtte betale noe for vesken, men fikk beskjed om at alt over 6000 kroner skulle fortolles, forteller hun og fortsetter:

– Jeg begynte automatisk å gråte og spurte om jeg kunne fortolle varen da, fordi jeg ikke kjente til regelen. Det fikk jeg beskjed om at ikke var mulig. Jeg trengte ikke å betale noen bot, men ble fratatt vesken.

Et enkelt søk på Google viser hvordan flere har blitt fratatt luksuskjøpene sine på flyplassen. Årsaken er som regel den samme: De har gått på grønn sone, uten å kjenne til reglene om fortolling av varer som er kjøpt i utlandet.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Vårt inntrykk er at folk er godt kjent med tollkvoten på alkohol og tobakksvarer, men at beløpsgrensen for innførsel av ‘andre varer’ ikke er like gode kjent, forteller fungerende avdelingsdirektør i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet, Dag Jørstad til Melk & Honning.

Han understreker at dersom du har vært utenfor landet i minst 24 timer, kan du ta med deg varer tollfritt for inntil 6000 norske kroner. Er utenlandsoppholdet mindre enn 24 timer, kan du ta med deg varer tollfritt for inntil 3000 norske kroner.

Har du handlet for et større beløp enn det er det ditt ansvar å gi beskjed om det, for at du skal kunne betale toll og avgiftene som følger. Dersom du har varer du skal betale avgifter for må du gå på rød sone på flyplassen. Reiser du med bil gjelder samme regel ved grensepasseringen.

Dersom du har handlet for over den såkalte verdigrensen, men ikke går på rød sone for å betale toll og avgifter, kan forholdet anmeldes. Du vil også bli fratatt varen og risikerer å få en saftig bot.

– For å kunne utstede forenklet forelegg, må forholdet oppdages på stedet. Personen som oppfyller vilkårene for forenklet forelegg må vedta forelegget dersom det skal få virkning. Dersom vedkommende ikke vedtar et forenklet forelegg, anmeldes forholdet til påtalemyndigheten, forteller Jørstad.

Har varen blitt beslaglagt av tollmyndighetene i forbindelse med en eventuell politianmeldelse, kan varen fordi midlertidig hos tollmyndighetene til anmeldelsen er endelig avgjort. Tolldirektoratet holder årlige auksjoner hvor beslaglagte varer blir auksjonert bort. Her finnes alt fra kjøretøy, til klokker, vesker og andre luksusvarer. Dersom varen ikke blir solgt på auksjon, kan den destrueres. Blir den fratatte varen solgt eller destruert slipper den eieren å betale inndragningsbeløpet, men må dekke omkostningene ved destruksjon eller salg.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Det betyr altså at dersom du tar med deg varer over verdigrensen inn i landet og unngår å fortelle dem, altså går på grønn sone, risikerer du både å bli fratatt varen samt bli bøtlagt eller i verste fall politianmeldt. 

Tolldirektoratet har i dag ingen statistikk over hvor mange som blir stoppet i tollen med luksusvarer over verdigrensen.

Dette er tollreglene du må kunne:

  • Er du utenfor Norge i under 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 3000 norske kroner inn til landet toll- og avgiftsfritt. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene.
  • Er du utenfor Norge i mer enn 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 6000 norske kroner, uten å måtte betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på alle varene du har handlet, inkludert kvotevarene.
  • Dersom du har handlet over verdigrensen, skal du betale 25 prosent i merverdiavgift på de fleste varer. I tillegg er det noen varer som har toll. Dette gjelder stort sett bare klær og matvarer.
  • Du betaler avgifter ved å gå på den røde sonen når du kommer til grensen. Her kan du selv velge hvilken varer som skal gå inn i verdigrensen. Eksempel: Har du vært ute av Norge i mer enn 24 timer og du har kjøpt en veske til 5000 kroner og et par sko til 3000 kroner, lønner det seg å la vesken være en del av verdigrensen, men du betaler avgifter for skoene.
  • Dersom verdien av én vare er over grensen, må du betale toll og avgifter for hele verdien av varen. Har du for eksempel kjøpt en veske til 10.000 kroner, må du betale avgifter for hele verdien.
Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

(Kilde: Toll.no)

Hovedbild via Vogue Japan

Les også: Veskeindeksen: Louis Vuitton Neverfull MM 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer