Ung, norsk designer vant høytstående pris i København

Det andre året på rad at en elev fra kunsthøyskolen i Oslo vinner. Vi har slått an en prat med han.

Startskuddet for moteuka i København gikk tirsdag denne uken. Den første kvelden markeres i tillegg til en offisiell åpningsmiddag og show, med utdeling av Designers Nest. Prisen går til en spesielt dyktig og lovende designstudent. Det hele ble initiert av hennes kongelige høyhet kronprinsesse Mary av Danmark, og den aller første prisen ble utdelt for 13 år siden.

I fjor var det norske Elnaz Gargari, fra Kunsthøyskolen i Oslo, som gikk av med seieren. Hun er kjent for det politiske budskapet i sine kolleksjoner, som helt tydelig har blitt anerkjent og lagt merke til utenfor Norges landegrenser. Melk & Honning skrev om henne allerede i april i fjor, i forkant av både avgangsutstilling og seier under Designers Nest konkurransen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I går ble det kjent at en student ved KHIO har gått av med seieren for andre året på rad. Denne gangen ble det Axel Enqvist som trakk det lengste strået. 

– Jeg er fremdeles forvirret over det hele, men jeg er jo litt stolt av meg selv. Hvem hadde trodd dette?!, forteller Enqvist til Melk & Honning.

Juryen bak Designers Nest består alltid av fremstående personer i motebransjen, både nasjonalt og internasjonalt. I år var blant andre Glenn Martins, som er kreativ leder for Y Projects, og Sara Maino, som er senior direktør for Vogue Italia og grunnlegger av Vogue Talents,  med på å plukke ut vinneren.

Vinneren får 50 000 danske kroner, øremerket til å sette i gang designkarrieren.

Enqvist utmerket seg for sine funksjonelle, bærekraftige herreklær.

– Kolleksjonen er meget velforberedt og skapt ut i fra en tanke om å «endre, erstatte og reparere». Ut i fra det har han utviklet et sett med regler for hvordan klærne er produsert. Det er et meget intelligent konsept som vitner om et anti-mote budskap, og som også kan ses som et uttrykk for kulturell bærekraftighet, lyder juryens offisielle uttalelsen i forbindelse med showet. 

 

Bilde: Axel Enqvist – Fra KHIO sin avgangsutstilling i fjor – via fashionistainoslo.com

Enqvist selv mener det nok var positivt at klærne hans ikke var så flashy som mange andre sine kolleksjoner, i tillegg til at det virker som juryen mener han klarte å kommunisere budskapet som er så viktig for han gjennom selve kolleksjonen.

– Men samtidig mener jeg nivået generelt var ekstremt høy, og at egentlig hvem som helst av deltakerne kunne ha vunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

26-åringen er født og oppvokst i Finnland, men har bodd og studert i Oslo i rundt tre år nå. I forkant var ikke finnen sikker på at han ønsket å ta en master i motedesign.

– Men jeg tenkte, om jeg skal ta det, så må det skje på KHIO. Og så kom jeg inn! Og trivdes kjempegodt. Det er luksus å gå på KHIO, det er så sykt bra lokaler og fantastisk utstyr. Samholdet på skolen er også helt spesielt der.

Når det kommer til årsaken bak at en KHIO-student har vunnet to år på rad, har Enqvist et par forslag.

– Jeg føler at Norge ikke enda har noen etablert stereotypisk estetikk, slik som for eksempel Sverige og Danmark har, og dét blandet med en slags «underdog» mentalitet, tror jeg kan ha en positiv og overraskende innvirkning internasjonalt. Jeg tenker at KHIO også er veldig flinke til å benytte seg av den ekspertisen som finnes i Norge, med å ta inn flinke eksterne veiledere som Anne Karine Thorbjørnsen og Ida Falck Øien som vet hvordan man får fart på ting og klarer å heve standarden blant elevene, mener han.

På spørsmål om hva som venter videre for den lovende designeren, vil han først og fremst la seieren og det hele få synke sakte men sikkert inn.

– Men jeg vet i alle fall at jeg skal kjøpe en skikkelig ordentlig symaskin nå! Kanskje betale ned litt på studielånet. Men ja, jeg har noen prosjekter fremover som fortsatt er i idéfasen, men som jeg har veldig lyst til å jobbe med. Jeg skal prøve å opprettholde min «passion for fashion», men det tror jeg for så vidt ikke blir noe problem akkurat.

Hovedbilde: Via Berlingske.dk

Les også: Dette er vinneren av BIK BOK Runway Award