Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Torgny om Chanel, onkel Kjell og Jacqueline Forzane

Slipper punka låt inspirert av sin stilige slekt i Paris på 1920-tallet.

Mest kjent er Torgny Amdam for sine musikalske krumspring i hardcore punkband som Onward og Amulet. Men han står også bak filmmusikken til flere av Joachim Triers filmer. De siste ni årene har han gått solo, og i likhet med mange andre sløyfet etternavnet i samme slengen.

Fredag slipper han låta Forzane 1913 der inspirasjonskilden – og kvinnen bak låtnavnet – nok vil få det til å gnistre litt i enhver fashionistas hode. 

Kunde av Coco Chanel

– Jeg har latt meg inspirere av Jacqueline Forzane, som var gift med onkel Kjell, min bestemors onkel. Han var jagerpilot for Frankrike under første verdenskrig, hun var skuespiller og modell i Paris på 1910-tallet, forteller Torgny.

– Hun var en tidlig og viktig kunde av Coco Chanel, og kjent for å pushe grensene for hvordan kvinner forholdt seg til antrekk og attitude. Hun var en av dem som brøytet vei for det som skjedde på 20-tallet med kvinner og stil.

I research-arbeidet med låta fant Amdam ut at den legendariske fotografen Cecil Beaton beskrev Forzanes holdning, posering og gange som særegen og banebrytende.

– Karl Lagerfeld skal ha påpekt hvordan hun til og med skal ha brukt stoff man gjerne så i herreunderbukser i antrekkene sine. Det var selvfølgelig helt next level på den tiden.

Låta er den første som slippes i Torgnys sjangerkryssende selvbiografiske prosjekt kalt Bathroom Stall Confessional, som totalt vil bestå av 15 låter og pågå helt til 1. november i år.

– Det føltes naturlig å gå bakover i slekta for å til slutt ende opp i 2019. For meg er Forzane en metafor, et bilde på endringsvilje og rå attitude, forteller Amdam.

Forzane 1913 er en slags punkrock-låt. Rufsete og føkka forhåpentligvis, med en bass som melder om attitude.

– Vil heller se en rå person i klær fra Bogerud Tekstil enn en random person i Chanel

Selv beskriver han seg som en som elsker stil og attitude.

– Jeg vil heller se en rå person i klær fra Bogerud Tekstil enn en random person i Chanel. En rå person vil alltid klare å besjele antrekket hen bærer. Skal man gå i Chanel uten å virke komisk bør man ha en attitude langt forbi en kleshenger.

Bilder av Jacqueline Forzane via Musée De la Ville de Paris
Bilde via Torgny Amdam

– Utover dette vil jeg si en ting; Jeg coppa meg en Givenchy treningsjakke på en vintage-sjappe for litt siden. 400 kroner! Hun som eide butikken hadde ikke sett at det var Givenchy.

Neste låt ut i Amdams prosjekt er inspirert av onkel Kjell.

– 7. juni kommer In Death and Love 1918 inspirert av onkel Kjell. Så det gjelder å følge Bathroom Stall Confessional-spillelisten på Spotify. Annenhver fredag kommer det nye ting ut. Alt fra fortvilelse i psykologstolen, via hip hop-rants og pianoballader, til melankolsk spoken word house. Hver av dem med en foto-collage fra mitt eget arkiv, avslutter Amdam.

Hør låta her:

Hovedbilde via Instagram @torgny_

Les også: 11 kjappe med den nye rapgruppa Undergrunn

Siste saker

Mest lest nå
Les mer