Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Instagram/ @trineweydahl

TikTok-Trines beste boktips for høsten

— Jeg synes boken er så bra at jeg til og med har tatt tatovering av bokomslaget.

Høsten er her for fullt, og nå er det allerede mørkt like etter at klokka har bikket fire. Høstmørket kan være kjedelig og tungt for mange. For å gjøre det litt lystigere kan du for eksempel tenne lys, drikke en deilig kopp kakao og lese en god bok.

I den anledning har vi fått BookToks Trine Weydahl til å dele sine beste boktips for høsten med oss. På under et år han hun har løftet BookTok i Norge og er ansiktet utad for forlaget Cappelen Damm på TikTok. La deg inspirere, og kanskje din neste favorittbok er å finne her?

TikTok-Trines 9 beste boktips denne høsten:

The Secret History

Donna Tartt

— The Secret History er den perfekte boken å lese om høsten. Den tilhører sjangeren Dark Academia, noe som er veldig populært på TikTok for tiden. Dark Academia vil si at det er bøker med historier satt i en universitets- eller skolesetting, med gjerne mørke temaer som drap og kult-vibes.

Boken starter med den beste linja ever;

«Bunny had been dead for several weeks before we came to understand the gravity of our situation».

— Dette er en ekstremt spennende bok. Jeg vil leve som de, sett bort i fra den mord-delen. Jeg synes boken er så bra at jeg til og med har tatt tatovering av bokomslaget, så fan er jeg, forteller Weydahl.

The Secret History, 169 kr hos Norli.
Boktips nr 1: The Secret History, 169 kr hos Norli.

The Nightingale

Kristin Hannah

— En historisk fiksjon om søsterlig kjærlighet. Handlingen er satt til andre verdenskrig i Frankrike. Den handler om rebelsk Isabelle og hennes good-girl søster, Vianne. Isabelle har ikke lyst til å sitte i ro når nazistene invaderer Frankrike, så hun blir med i motstandsbevegelsen. Hun risikerer både sitt eget liv og andres. Boken tar for seg hvordan det påvirker hele familien, som også er satt i fare.

Les også
Cara Delevingne åpner opp om skam rundt sin egen seksualitet i oppveksten

— Dette er en av de tristeste, men fineste bøkene jeg har lest. Jeg gråt under hele siste kapittelet, sier Weydahl.

The Nightingale, 152 kr hos Adlibris.
The Nightingale, 152 kr hos Adlibris.

Kvit, norsk mann

Brynjulf Jung Tjønn

— En diktsamling alle må lese, for den er så fin. Den handler om forfatterens eget liv og rasismen han møter i hverdagen. En sterk og vond diktsamling om hverdagsrasisme og hvordan det er å være en sørkoreansk mann som blir adoptert til en liten by i Norge.

Et fint dikt fra boken er:

kva vil du bli
når du blir stor?
eg vil bli
ein kvit, norsk mann

Kvit, norsk mann, 379 kr hos ARK.
Kvit, norsk mann, 379 kr hos ARK.

Before the Coffee Gets Cold

Toshikazu Kawaguchi

— Hvis du ikke har lest japansk litteratur før, så er det på tide. I japansk litteratur er det nydelige beskrivelser av sted, tid og omgivelser, sier Weydahl.

Before the Coffee Gets Cold har en kjempekul handling. Du kan gå tilbake i tid og snakke med folk som har vært i kaféen før, men kun så lenge kaffen din er varm. Boken er satt opp som en novelle, bare at hvert kapittel handler om en ny relasjon, som for eksempel mor – datter, kjærester og venner.

— Dette er den perfekte boken å lese på kafé nå i høstmørket.


Befor the Coffee Gets Cold, 169 kr hos Norli.
Befor the Coffee Gets Cold, 169 kr hos Norli.

The Silent Patient

Alex Michaelides

— Den beste boken å lese hvis du skal lese krim for første gang. Jeg leste den ut på to dager, ga den videre til en venninne og hun leste også den ut på to dager. Denne boken var det eneste vi klarte å snakke om i ettertid, forteller Weydahl.

Les også
Så mye ville det kostet å leie disse leilighetene fra kjente tv-serier i 2022

The Silent Patient handler om en kone som dreper ektemannen sin ved å skyte ham fem ganger i ansiktet. Siden det har hun aldri åpnet munnen. Ingen vet hvorfor hun drepte ham. Psykologen Theo er fast bestemt på å få henne til å snakke når han begynner å jobbe på mentalsykehuset hvor hun er innlagt.


The Silent Patient, 169 kr hos ARK.
The Silent Patient, 169 kr hos ARK.

Muleum

Erlend Loe

— Min all time favoritt bok, hvis noen spør etter boktips sier jeg alltid denne. Dette er en bok du ikke klarer å gi slipp på i ettertid. Boken åpner med en melding fra far til Julie, hvor det står;

«Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa.»

— Den er skrevet i dagbokformat av datteren Julie, som prøver å takle livet etter ulykken som dreper hele familien hennes.

Muleum, 199kr hos Norli.
Muleum, 199kr hos Norli.

Norwegian Wood

Haruki Murakami

— Dette er også japansk litteratur. Grunnen til at jeg leste Norwegian Wood er fordi det er en av Harry Styles sine favorittbøker, røper Weydahl.

— Den tar for seg Tokyo under studentrevolusjonen i slutten av 60-årene. Toru er hovedpersonen og sørger over bestevennen, Kizuki, som tok selvmord for noen år siden. Toru, Kizuki og Kizukis kjæreste, Naoko, var uadskillelige, men etter Toru sin død har de andre ikke hatt så mye kontakt. En tilfeldig kveld så treffes de igjen, og et intenst og toxic forhold oppstår.

— Hele romanen er dypt deprimerende, men utrolig vakker. Den beskriver sorg på en så gjenkjennelig måte, at du selv føler du sørger.

Norwegian Wood, 169 kr hos ARK.
Norwegian Wood, 169 kr hos ARK.

We Begin at the End

Chris Whitaker

— Ekstremt spennende og en ambivalent krimbok. For 30 år siden ble tenåringen Vincent King en morder. Nå har han sluppet ut av fengsel og er tilbake i hjembyen hvor Star, ekskjæresten og søsteren til jenta han drepte, bor. Duchess Radley, er Star sin 13 år gamle datter, som forsørger sin lillebror og tar seg av sin traumatiserte mor.

Les også
Balenciaga saksøker for 250 millioner kroner

We Begin at the End er en bok om skyldfølelse, rettferdighet og om ung kjærlighet, og hvordan små ting kan få store konsekvenser.

— Dette er ikke en bok for de som vil ha en kjapp bok å lese, men en bok for de som vil gå dypt inn i en nydelig og kjempespennende historie. Selv så klarer jeg ikke å slutte og tenke på denne boken. Jeg har faktisk bondet med Lisa Gardner, en av verdens bestselgende krimforfattere, over denne boken.

We Begin at the End, 150 kr hos Adlibris.
Nest siste boktips: We Begin at the End, 150 kr hos Adlibris.

Crying in H Mart

Michelle Zauner

Siste boktips fra Weydahl er Crying in H Mart.

Crying in H Mart er en memoar, det vil si at boken handler om forfatterens eget liv. Den handler om hvordan det er å vokse opp som halv koreansk og halvt amerikansk, og hvordan man takler det å miste sin mamma.

— Boken fortelles med helt sinnsyke beskrivelser av mat, fordi asiaktisk kultur handler mye om mat, og hvordan man viser kjærlighet gjennom matlaging. Dette er en så fin, rørende og vond historie.

— Zauner beskriver både de fine og vonde sidene som et mor og datter-forhold kan innebære. Leseren lærer mye om asiatisk kultur, spesielt matlaging – og jeg ble veldig sulten når jeg leste boken, kan Weydahl fortelle.

Crying in H Mart, 169 kr hos ARK.
Crying in H Mart, 169 kr hos ARK.

Les også: Bottega Veneta lanserer livstidsgaranti på veskene sine

Siste saker

Mest lest nå
Les mer