Tidligere ansatte varsler om mobbing, trakassering og utnytting hos Vogue Brasil

«Dette får The Devil wears Prada til å se ut som rene barnematen».

Da The Devil Wears Prada kom ut i 2006, var det med Meryl Streep i hovedrollen som den iskalde motemagasinredaktøren Miranda Priestly, mer eller mindre løst basert på isdronningen selv, Anna Wintour.

Men det kan se ut til at det beintøffe miljøet på innsiden av Vogue på Manhattan bare er småtterier i forhold til hos deres søstermagasin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå varsler tidligere ansatte hos Vogue Brasil om en arbeidskultur preget av jevnlig mobbing, trakassering og utnytting på jobb. Dette skal ha pågått i flere tiår, skriver Buzzfeed News.

Anna Wintour, sjefredaktør for amerikanske Vogue. Bilde: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

Nyhetssiden har intervjuet 27 tidligere ansatte som blant annet kan fortelle at kjefting og skriking på kontorene, etterfulgt av høylytt gråting på toalettene nærmest ble dagligdags kost for de ansatte i motemagasinet.

– Man ble konstant ydmyket. Og man så hele tiden folk komme ut av toalettet med øyne som var hovne etter å ha grått så mye, forteller Marina Milhomen, en tidligere intern hos magasinet.

Les også: Nå kommer Vogue Scandinavia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen bak sjefredaktørpulten hos Vogue Brasil heter Daniela Falcão. Hun har i tillegg ansvaret for landets utgaver av GQ, Glamour og Casa Vogue. De siste årene har hun figurert på bransjenettstedet Business of Fashions liste over verdens 500 mest innflytelsesrike mennesker. Hun er ifølge Buzzfeed News kjent for sin ekstreme perfeksjonisme, endeløse arbeidstimer og micromanaging-tendenser. Ikke ulikt en annen av Vogues sjefredaktører?

Flere av de tidligere ansatte sammenlikner nemlig Falcão med Miranda Priestly. Noen skal til og med ha uttalt at forholdene hos Vogue Brasil «får The Devil wears Prada til å se ut som bare barnemat».

Truer med sparken

Condé Nast skal ikke ha ønsket å svare på de konkrete anklagene.

En talsperson fra mediegiganten kom likevel med følgende uttalelse:

«Mens vi tar en grundigere kikk på situasjonen i Brasil, kommer vi til å fortsette å kreve at våre partnere skal stå til regnskap for å skape steder som er utmerket både for de ansatte, for leserne og for våre klienter».

Grupo Globo, et stort medieselskap som også sitter med eierskap i Vogue Brasil, uttaler på sin side at de «ikke tolererer hverken misbruk eller noen former for trakassering hos sine team». De forsikrer om at de tar anklagene på alvor, og varsler en intern gransking.

Daniela Falcão, sjefredaktør for Vogue Brasil – Bilde: Fernanda Calfat/Getty Images)

«Vi kommer ikke til å uttale oss om de eventuelle funnene, men vil gjøre de nødvendige tiltakene, enten det er å gi en advarsel eller å gi noen sparken».

Falcão ønsker ikke å uttale seg om situasjonen, men i et intervju på YouTube fra 2013 sier hun følgende, som hinter om hennes lederstil:

– Jeg har rykte på meg for å lede med frykt. Jeg ble selv ledet med frykt. Alle de gode redaktørene, jeg kommer selv fra nyhetsredaksjoner, er sånn: «Fullfør det nå!» og så sa de 1000 ting som ikke er passende å gjenta her.

Les også: Norsk designer får oppmerksomhet i Vogue