Slik tar du vare på sneakersene dine gjennom vinteren

Snø, slaps, regn, kulde og salt? Alt dette sliter på skoene dine, men med gode produkter og rett behandling kan du holde de fine gjennom hele vinteren.

Vi kan jo bare begynne med å innrømme det: Selv om gradestokken viser minusgrader og bakken blir dekket av snø, stopper ikke det oss fra å bruke sneakersene våre.

I Norge kan vinteren være veldig lang og med dårlig vær, men selvfølgelig ønsker vi ikke at det skal gå på bekostning av hvordan vi ser ut. Vi vil fortsatt kle oss kult, men helst uten at skoene våre skal bli ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melk & Honning ønsker at du skal kunne bruke akkurat de skoene du ønsker gjennom vinteren, men for at du kan bruke de videre til våren og neste vinter – vil vi hjelpe deg med pleien de gjennom denne årstiden. Vi har vært i kontakt med butikksjef og assisterende butikksjef ved Tennis, Andreas Knudsen og Fredik Zeiner. De er eksperter og lidenskapelig rundt sneakers og deler sine beste tips med oss.

Viktig med skopleie

– Tøft vintervær kan ødelegge skoene dine dersom du ikke tar godt vare på de, sier Knudsen.

Han forteller at impregnering er nødvendig og at det er viktig at du finner en god en, så den ikke kommer med en bivirkning som kan ende opp med å skade materialet.

Videre anbefaler han en impregneringsspray av naturlige stoffer til sneakers i i stoffmaterialer og skinn, men understreker av til skinnsko er det anbefalt med en impregneringskrem slik at skinnet ikke skal sprekke.

– Bruk alltid en impregneringsspray eller krem før du begynner å bruke skoene dine. Da gir det grunnlaget for å holde sneakersene dine fine gjennom hele sesongen, sier Knudsen.

Han forteller videre at gjennom høsten og vinteren er det viktig at du pleier skoene regelmessig.

– Heldigvis er mange godt opplyst nå. Vi ser at flere begynner å samle på sneakers og det gjør at de bryr seg mer om de og tar bedre vare på tingene sine.

Flere merker som selger sneakers, for eksempel Adidas, har skjønt at folk ønsker å bruke de selv på tøffe vinterdager og derfor er kvaliteten også blitt tilpasset akkurat dette.

– Sneakers er blitt så vanlig, så merkene er kommet mye lengre. Nå er det mange sko som er vannavstøtende og i Gore-Tex, sier Zeiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knudsen finner frem en sko fra Adidas hvor han demonstrerer med å helle vann over. Vannet renner rett av, men Zeiner legger til at det likevel er anbefalt å impregnere skoen med tanke på at de kan bli skitten og få flekker fra alt saltet på bakken under vinteren.

Produkter du kommer langt med

Knudsen og Zeiner har noen klare råd til hvordan du tar best mulig vare på sneakersene dine.

Husk at du alltid bør impregnere skoene dine før du tar de i bruk. Skoene bør impregneres regelmessig gjennom sesongen. Blir sneakersene dine skitten eller får du flekker fra salt på dem, anbefales en sneakersrens. Her finnes det ulike typer med flytende middel, som du kan blande sammen med vann for og så skubbe skitten bort.

Skinnbalsam fra Effekt og sneakers renseservietter Jason Markk. Foto: Produsentene
Impregneringsspray og sneakersrens fra Sneakers ER +. Foto: Produsentene

Hovedbilde: @Adidasoriginals / Adidasy3

Les også: M&Hs toppliste: Klumpete sneakers